Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
6454 vizualizări 9 iul 2018

M-a fascinat întotdeauna PR-ul doamnei Laura Codruţa Kovesi, i-am privit întodeauna cu mare interes pe remarcabilii săi consilieri de imagine. La bilanţuri, în comunicate, în declaraţii şi în interviuri - un management al percepţiei aproape fără cusur.

Finis coronat opus: astăzi, la nici două ore după ce preşedintele României s-a ascuns în spatele purtătorului său de cuvânt, ca să poată anunţa că va semna decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi a convocat presa ca să-şi facă ieşirea din scenă, într-un cadru de un puternic impact vizual şi emoţional: în spatele său, pe trepte în sus, procurorii care vor rămâne pe baricadele anticorupţiei, mai decişi după impietatea de a se fi înlăturat din instituţie icoana Şefei. (Poate că nu erau toţi procurori, poate erau mai mulţi poliţişti judiciarişti şi grefierii, nu contrează. Poza de grup inexpugnabil rămâne).

Discursul Procurorului Şef revocat a fost unul politic, de viitor prezidenţiabil, strângând toată nemulţumirea celor care, cu două ore înainte, asistaseră la spectacolul de la Cotroceni, al laşităţii Preşedintelui. Cu fiecare cuvânt, nucleul dur al susţinătorilor lui Iohannis se simţea cum se mută spre Kovesi.

În imaginarul electoratului, Laura Codruţa Kovesi a întrupat şi va continua să întrupeze Anticorupţia însăşi. Ditirambii lui Gabriel Liiceanu i-au ridicat un soclu pe care s-a aşezat şi va rămâne până când simpatizanţii o vor purta pe braţe, în procesiune, spre Palatul Cotroceni.

”Nu este o înfrângere!”, a spus. E, fără îndoială, o victorie, una politică.

”Nu voi mai lucra în Direcţia Naţională Anticorupţie”, a spus. ”Voi rămâne procuror”, a mai spus. Rămân un simbol - a fost mesajul.

În final, s-a adresat explicit ”cetăţenilor din România şi societăţii româneşti”, rostind şase cuvinte bune de pus pe pancardele protestelor de stradă: ”Corupţia poate fi învinsă! Nu abandonaţi!”.

Un procuror n-ar declara niciodată ”corupţia poate fi învinsă”. E sloganul unui candidat la preşedinţie.

Întreg discursul Laurei Codruţa Kovesi a avut ca ţintă electoratul (dacă ar fi dorit să-şi ia rămas bun de la subordonaţi, ar fi făcut-o într-o şedinţă cu uşile închise). 

Mutarea de astăzi a preşedintelui Klaus Iohannis îl scoate, cred, din jocul electoral pentru 2019.

Iese Iohannis - chiar dacă şi-a anunţat candidatura şi va încerca, folosind bruma de argumente pe care o are la îndemână, plus un partid (PNL) fără cap, care mai mult îl încurcă – şi intră Kovesi, cu PR-ul său imbatabil, care ar fi păcat să fie trimis în şomaj. Iese Iohannis şi intră Kovesi, aşa arată, cel puţin acum, meciul politic pe viaţă şi pe puşcărie care se desfăşoară în România.  

Încercările patetice ale propagandiştilor pro-Iohannis de a-i spăla imaginea, argumentând că Preşedintele a vrut să... schimbe mentalitatea românilor, să reformeze România, sună jalnic în hăul celor 33 zile, câte i-au trebuit primului om în stat să priceapă că legea trebuie respectată. 

Citește și: