Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
1798 vizualizări 8 aug 2018

După ce preşedintele Donald J. Trump a semnat decizia privind noile sancţiuni împotriva Iranului (caracterizându-le drept “cele mai drastice care au fost impuse vreodată”), @realDonaldTrump a ţinut să adauge: “Oricine face afaceri cu Iranul NU va face afaceri cu Statele Unite. Eu cer PACEA LUMII, nimic mai puţin!”.

Statele Unite au în vedere, în această primă etapă, blocarea importurilor de materii prime, precum şi blocarea achiziţiilor din sectorul auto şi al aviaţiei comerciale. Mai ales ultimele două vizează contractele extrem de consistente realizate în ultimul an şi jumătate de companii europene. Prima reacţie notabilă a venit de la Federica Mogherini, ”ministrul de Externe” al Uniunii Europene: ”Încurajăm întreprinderile mici şi mijlocii în special pentru a-şi creşte cifra de afaceri cu Iranul şi în Iran, ca parte a ceea ce reprezintă pentru noi o prioritate de securitate”. Trecând peste relevanţa economică derizorie a declaraţiei, semnalul politic a fost dat. A doua reacţie a venit astăzi din partea Germaniei. Şeful diplomaţiei, Heiko Maas, a analizat situaţia în termeni exclusiv geopolitici, atrăgând atenţia că izolarea Iranului n-ar face decât să conducă la proliferarea forţelor extremiste.

Aducerea în pragul falimentului a unei economii oricum în criză, ar echivala cu destabilizarea Iranului - o altă catastrofă pentru Orientul Mijlociu, care ar dăuna în primul rând partenerului strategic al Statelor Unite, Israelul, dar şi lumii întregi. Un efect similar, la o scară mai mare, cu ce s-a petrecut după invadarea Irakului, care a născut coşmarul autointitulatului Stat Islamic.

Preşedintele Trump speră că, impunând sancţiuni draconice, va determina poporul înfometat să răstoarne regimul ayatollahilor. Nu face însă decât să valideze şi să împrospăteze propagandistic vechile teorii ale Liderului Suprem. În locul unei schimbări de regim, va obţine unitatea naţională la care Ayatollahul Khamenei încetase să spere.

Cât timp Franţa, Marea Britanie şi Germania nu se vor retrage din Acordul nuclear (în privinţa Chinei şi a Rusiei - nu se pune problema), Teheranul crede de cuvinţă să-şi continue zeflemeaua la adresa postărilor preşedintelui Trump. Ministrul iranian de Externe, Javad Zarif, i-a răspuns imediat, tot pe Twitter, şi tot cu majuscule în mijlocul frazei: ”Istericale şi TWEET-URI MĂRGINITE nu vor schimba faptul că lumea e bolnavă şi obosită de unilateralismul SUA”. Apoi, imitând obiceiul de la Casa Albă, şi-a mai amintit ceva şi a postat din nou: ”Memento: Relaţiile internaţionale nu sunt un concurs de frumuseţe, cu clişee obosite precum PACEA LUMII. Şi nu e prima oară când un instigator la război pretinde că luptă pentru <pacea mondială>”.

Reimpunerea sancţiunilor împotriva Iranului (etapa întâi, următoarea fiind programată pentru luna noiembrie) a coincis cu vizita la Teheran a şefului diplomaţiei nord-coreene, Ri Yong Ho. La întâlnirea pe care a avut-o cu Ri, preşedintele Hassan Ruhani a ţinut să-şi prevină oaspetele că America e o ţară în care nu se poate avea încredere, care nu îşi respectă angajamentele. Reînnoind jurămintele diplomatice ale guvernului său faţă de Iran, diplomatul nord-coreean i-a ţinut isonul, blamând retragerea unilaterală a Statelor Unite din Acordul nuclear şi asigurându-l pe preşedintele Ruhani că parterneriatul strategic dintre cele două ţări va fi ferm orientat împotriva unilateralismului.

Toată povestea pare o glumă, până când adevărul ne îngheaţă zâmbetul: Coreea de Nord e un stat vasal Chinei.

Nu pot să nu mi-l imaginez pe Donald J. Trump (care încă n-a dezvăluit planul său minune care să rezolve problema palestiniano-israeliană) cum şade în Biroul Oval, ca într-o hulubărie, gândind la pacea lumii şi umplând văzduhul cu porumbei albi.

 

Citește și: