Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
12202 vizualizări 10 aug 2018

În Piaţa Victoriei sunt cel puţin două mitinguri. Scriu “sunt” la ora 22.32. Când voi pune ultimul punct s-ar putea ca verbul să trebuiască ortografiat la trecut: “au fost”.

Urmăresc un miting al unor oameni (majoritatatea celor din Piaţă) revoltaţi - români din diaspora, din ţară şi din Bucureşti. Oameni paşnici, în care clocotesc, amestecate, lehamitea şi revolta. Care nu mai îndură dispreţul guvernanţilor, sfidarea, hoţia, minciuna. Care cer, cu îndreptăţire, demisia guvernului de analfabeţi funcţional cu tricoaie. De protestul acestor români s-au lipit reprezentanţi ai partidelor din opoziţie, făcându-şi selfieuri cu o mulţime care încearcă să le facă treaba. (Declaraţia zilei rămâne comunicatul lui Dacian Cioloş, din care în primul rând, el n-a priceput nimic. Când nu vrei să superi pe nimeni, când vrei să îţi bifezi existenţa într-o zi istorică, dar nu poţi spune nimic, atingi culmi de ipocrizie).

Al doilea e mitingul instigatorilor. Cine i-a adus? N-am dovezi să spun ce bănuiesc.

Mi se pare tot mai clar însă că - făcând exces de zel şi de obedienţă - jandarmii au umplut Piaţa Victoriei, din toate colţurile, de gaze  acrimogene. Dacă şefii lor s-au temut că protestatarii nu vor pleca până nu vor obţine măcar schimbarea guvernului, dacă Liviu Dragnea a intrat în panică, îngrozit de ameninţările unor bezmetici cu revoluţia şi ocuparea clădirii Guvernului şi crede că, “gazându-i” vor pune capăt mitingului, s-ar putea să facă o greşeală de nereparat: să adune mâine, sâmbătă, în stradă, de două ori mai mulţi români, să facă cu mâna lui jocurile celor care cred că mitingul n-a fost programat întâmplător într-o zi de vineri.

Dacă lista instigatorilor nu va fi adusă mâine la cunoştinţa publicului, iar instigatorii deferiţi Justiţiei, înseamnă că diversiunea aparţine Puterii (n-ar fi prima oară când o practică).

După cum e foarte posibil ca, dacă în următoarele zeci de minute vor fi dispersaţi cu forţa, protestatarii de bună credinţă să se radicalizeze şi să nu părăsească Piaţa, până când revendicarea schimbării Guvernului le va fi satisfăcută.

 

Citește și: