Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
2701 vizualizări 7 iul 2018

Nu putea fi distribuit altcineva în rolul ministrului Culturii, în Guvernul Vasilica, decât actorul George Ivaşcu. Şi nu doar pe criteriul că, în masonierie, cuvântul de ordine e ”obedienţă”.

Omul are talent. Interpretează magistral declaraţiile de presă şi comunicatele. E mereu ”pe stare”.

La începutul mandatului se căţăra pe idei, cu vigoarea oratorică a lui Ştefan cel Mare la Podul Înalt.

Ieri a susţinut un comunicat important pentru ţară, schimbând cu măiestrie tonalităţile – din laconismul apodictic al Marelui Abreviator a dat-o-n precipitarea locvace a Marelui Crupier (50 de milioane de lei la centru, 50 de milioane în teritoriu, 50 de milioane la oengeuri, rien ne va plus).

După ce ne-a informat că ”aniversarea Centenarului este un moment unic”, ne-a schimbat viaţa: anul 2018 se prelungeşte, prin Ordonanţă de Urgenţă, până în 2020, ”conform adevărului istoric”!  Nu mai vorbea Crăcănel, rolul în care a debutat, nci Brânzovenescu, rolul care l-a consacrat, vorbea Statul însuşi, ca un ventriloc, cu Ivaşcu pe genunchi.

Nu e panică, fraţilor. S-o luăm ca pe o veste bună. Am trecut noi prin Revoluţia Fiscală, ce nenorocire ne-ar putea pândi în Revoluţia Calendarului? Câştigăm doi ani şi jumătate de viaţă, mă gândesc. Nu ştiu dacă ne ţine rezerva de mici (nu cea de la ministerul Culturii). Ştiu că o să vedem timp să vedem şi mai multe reclame TV cu Centenarul (uniţi cu fainoşag, grătar de România, 100 de ani la farmacie).

Deşi mai sunt doi ani jumate până la sfârşitul lui 2018 pe stil Dragnea-Dăncilă, Guvernul a făcut un efort şi iată că - ne informează solemn George Ivaşcu, Viteazu cu glasul lui Mihai Viteazu la porţile Albei Iulia – ”s-a elaborat şi adoptat, pentru prima dată, Documentul programatic ce conţine Strategia de aniversare a Centenarului Marii Uniri şi care cuprinde conceptul, principiile, temele şi tipurile de acţiuni”. E aici o subliniere subtilă: ”pentru prima dată”, fiindcă, în anii anteriori, nu s-a putut aniversa Centenarul. Se va putea aniversa însă şi după 2020, ne încurajează ministrul: ”Aniversarea Centenarului trebuie să se realizeze în contextul european şi nord-atlantic al României contemporane şi viitoare”. (N-o formula mai iscusit nici Iordache Brânzovenescu). Guvernul e pregătit cu ”o multitudine de acţiuni şi activităţi”.

Ne-am scos!

De un singur lucru că tem: că un alt personaj vasilico-viorician, ministrul Teodor Meleşcanu (preocupat de propriul centenar), proaspăt întors din Turkmenistan, şi-o fi adus aminte (văzându-i statuia din aur rotindu-se după soare), de fostul dictator Saparmurat Niazov (1990-2006). ”Tatăl turkmenilor” şi ”Arhitectul vizionar al viitorului naţiunii” e cel care a schimbat numele lunile anului. Dacă află şi Dragnea, ne schimbăm buletinele: ianuarie va fi luna Livache, fe-martie va fi Vrânceanu-Firea, aprilie – Vasilica, mai - Olguţa, iunie –Tudorel, iulie - Iordache ş.a.m.d.

Ce ar mai fi de făcut? Să ne pătrundem de fior patriotic şi să ne  ridicăm la înălţimea ministrului Ivaşcu.

 

Citește și: