Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
2595 vizualizări 7 feb 2018

Două sunt, astăzi, motivele care îl fac pe fostul premier să lanseze o invitaţie, agitat-patetică, la spargerea fostului său partid: nemulţumirile generate (în masa electoratului, dar şi pe diferite segmente ale activului de partid) de rezultatele aplicării Legii salarizării, şi „rumoarea” iscată la vârful partidului de scoaterea de la inima lui Dragnea (dar şi din schema de organizare a PSD) a câtorva dintre piesele vechi – pioni, nebuni, ture.

Pe fondul acesta, ceţos şi tranzitoriu, şi după ce face recensământul câtorva bine-cunoscute rateuri ale guvernărilor din urmă  – „Salariaţii au fost minţiţi, investitorii au fost minţiţi, personalul din sănătate a fost minţit, IT-ştii şi profesorii au fost minţiţi, pensionarii au fost minţiţi”, chiar de către „PSD-ul confiscat de Dragnea care distruge tot ce a reuşit această ţară în ultimii şase ani şi ne aduce înapoi la anul 2010” - fostul camarad-susţinător al actualului lider social-democrat lansează o chemarea către PROpriul său partid, tuturor nemulţumiţilor din Kiseleff: „Ştiu că membrii simplii ai PSD nu au acum puterea să schimbe ceva; ştiu că cei din conducerea actuală preferă fie să stea scârbiţi deoparte fie să primească pomană o funcţie de la Daddy care să le asigure maşină, birou şi secretară în schimbul rolului jenant de figurant în această piesă tristă! Eu însă am datoria să construiesc alternativa pentru cei care nu pot fi nici cumpăraţi nici ameninţaţi de Dragnea Mincinosul - pentru toţi cei care cred că nu trebuie să ne întoarcem la anul 2010 doar schimbând numele de Băsescu cu numele de Dragnea - pentru toţi cei care nu acceptă ca PSD să fie noul PDL!”, spune Ponta, pe Facebook.

Aşa! Păi nu-şi mai aminteşte Micul Titulescu/Salvator cum a îngropat vreo două-trei partide care-l aşteptau la cârmă, ca pe bunul Dumnezeu, cu poporul pesedist nemulţumit, în spate? A uitat cum l-a-ngropat pe Sorin Grindeanu, după ce l-a proptit în fereastra Guvernului, ca Bulă, pe mă-sa mare, decedată în ajun de pensie? Cum l-a făcut pierdut pe Daniel Constantin, în Pro România, de nu mai ştie nimeni de unde să-l ia, ca să-l întrebe de datorii?

Una-două, de câte ori se abureşte parbrizul, Ponta lansează izbăvitoarea invitaţie la-ntrecere: „Haidem, să vedem care fuge mai repede din PSD, spre mine!”.

Întrebarea e, ce le poate oferi Ponta la schimb. Le poate oferi guvernare cu remuneraţia aferentă? Nu. Le poate oferi fotolii de parlamentari cu cele mai mari salarii, sume forfetare şi pensii speciale, din ţară?! Nu. Le poate oferi susţinere şi asistenţă dacă îi intersectează DNA? Nu. Le poate face loc la şefia descentralizatelor/deconcentratelor, la vreo agenţie, la vreo şmecherie, ceva?! Nu.

Toate astea ar fi trebuit să le-nţeleagă Victor Ponta până astăzi. Că pe el nu cinstea şi onestitatea l-au făcut să plece din PSD – când a plecat, toate faptele pe care i le impută, astăzi, lui Dragnea, le ştia foarte bine, dar nu i s-au părut grave întrucât le vedea într-o altă lumină -, ci faptul că, de jos, strugurii i se păreau prea acri.

Nu ştiu ce să zic! Eu cred că nu are nicio şansă, nici cu Codrin, nici cu Andronescu, nici cu Ţuţuianu. Ăştia gândesc că e mai bine să fie marginalizaţi într-un partid mare, decât sacrificaţi într-un partid mic. Poate să fie vreo şansă cu Chirica şi cu garnitura lui de la Iaşi. Ar fi  o butelie, medie, de oxigen, pentru Ponta.

Oricum, alta ar fi fost situaţia dacă, odată ajuns, cândva, la Belina, invitat fiind de Dragnea, sau la Ignatul SRI, ar fi spus: „Ce dracu`caut eu aici?”.

Dar, mi se pare că n-a spus nimic…

Citește și: