Iulian Anghel
Iulian Anghel
3905 vizualizări 19 aug 2018

”Când vrei sa schimbi o republică, oamenii apreciază mai puţin lucrurile decât momentul. Azi îi poţi suspenda unui oraş libertăţile, legile şi privilegiile. Dar, mâine, să nu te gândeşti să-i schimbi nici măcar stema,” scria La Bruyere.

Când Alexandre Dumas scrie istoria romanţată a lui Iulis Cezar, el subliniază, cu umor crud: ”Din păcate, Cezar nu-l citise pe la Bruyere”. Şi nu avea cum, evident, de vreme ce La Bruyere s-a născut la 1.500 de ani după Cezar.

Cezar a murit cum a murit pentru că, aşa cum spune Suetoniu, oamenii au crezut că el vrea să fie ”rege”, într-o Romă care era, încă, republică. De fapt, Cezar era un tip extrem de inteligent şi nu este clar de ce ar fi vrut să fie rege şi cu numele, de vreme ce ”Divinul”, cum era numit, avea mai multă putere decât orice rege de pe pământ.

Poveştile au mai multă forţă decât faptele. Suetoniu, care s-a născut la 100 de ani după moartea lui Cezar, povesteşte: Cezar ar fi avut un scaun de aur în Senatul Romei, scaunul lui era la nivelul statuilor zeilor -  la limita grandorii şi nebuniei omeneşti.

Dar nu doar asta l-a pierdut. Nu doar poftele extravagante.

Când întreg Senatul Romei il aclama, un tribun, Pontius Aquila, refuza să se ridice de pe scaun. Conştient de forţa lui, Cezar zeflemea: fac asta şi asta, desigur, dacă este de acord şi Pontius Aquila!

Pe Cezar nu l-a pierdut atât puterea, cât aroganţa, sugerează Suetoniu. Dispreţul cu care-i privea pe cei curajoşi care i se împotriveau, şi nu erau mulţi.

Ar fi o blasfemie ca Liviu Dragnea să fie comparat cu Iulius Cezar. Dar, pentru că tiparul omenesc nu iubeşte sublimul şi adoră dezastrul, putem spune că şeful PSD poate fi înscris în atlasul morţilor vii, alături de cei care cad striviţi de propriul lor ego.

”Azi îi poţi suspenda unui oraş libertăţile, legile şi privilegiile. Dar, mâine, să nu te gândeşti să-i schimbi nici măcar stema,” scria La Bruyere.

Aici a ajuns Liviu Dragnea. Pentru că, din păcate pentru el, nu l-a citit pe La Bruyere.

Citeşte şi Dividendele scârbei

 

Citește și: