Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
2213 vizualizări 10 apr 2018

David Horowitz a publicat un interviu incediar cu un personaj din cale afară de incomod pentru guvernanţi. 

Eliad Sharga e liderul celei mai active organizaţii anti-corupţie din Israel, spaima guvernaţilor de aproape trei decenii, cel mai îndreptăţit să facă o radiografie a corupţiei.

Jurist de formaţie, Sharga nu e omul eufemismelor, dar nici  interlocutorul său, Horowitz, nu umblă cu ocolişuri:

“În ce măsură ar trebui să fim îngrijoraţi de nivelul corupţiei din ţară, per ansamblu? Care sunt zonele pe care le identificaţi ca fiind cele mai problematice?”.

Sharga:  “Activăm de 28 de ani în business-ul combaterii corupţiei, şi e tot mai rău. Cancerul corupţiei s-a răspândit pretutindeni, în locurile cele mai sensibile ale statului Israel, chiar şi în Armată, cu afacerea submarinelor. Peste tot. Priviţi cât de mulţi primari, parlamentari, miniştri, preşedinţi, prim miniştri au fost atinşi de corupţie. E vorba despre bani. Nu se poate spune că există vreo zonă curată, nealterată.  E un bun motiv pentru care demonstrez în fiecare Shabbat împotriva corupţiei guvernamentale şi apelez atât de des la Curtea Supremă. E un bun motiv ca presa să mă atace şi eu să intentez atât de des procese de calomnie. E un război pe viaţă şi pe moarte. De îndată ce încerci să tratezi această boală cu puţină  chimioterapie, toată lumea o ia razna. Observaţi ce mi s-a întâmplat când am spus că o <mână nevăzută> a scris o scrisoare care a permis germanilor să vândă egiptenilor submarine sofisticate. Toată ţara a fost în picioare. Şi n-am făcut decât să spun adevărul: o <mână nevăzută>  - fiindcă şeful forţelor navale israeliane nu ştie despre asta, şeful Statului Major nu ştie, ministrul Apărării nu ştie. Iar preşedintele nu ştie, pentru că, precum un idiot, a întrebat-o pe Merkel – cum se face că vindeţi submarine Egiptului? Iar ea a replicat că există o scrisoare [din Israel, care aprobă facerea].  Înţelegeţi ce se petrece? Unii sunt pregătiţi să vândă securitatea ţării pentru câţiva dolari. Asta e de necrezut. Când vezi unde au ajuns lucrurile, pricepi, din păcate, că ţara e bolnavă”.

Judecătorii nu sunt corupţi, explică mai departe Eliad Sharga. Politica de selecţie a judecătorilor e însă una proastă şi, dacă nu va fi regândită, s-ar putea ajunge la situaţia ca prin lobby sau contra cost magistraţii să-şi cumpere posturile. Nici poliţiştii nu sunt corupţi, dar guvernanţii le repartizează bugete anume subdimensionate.

“Corupţia a crescut exponenţial. A intrat adânc în fibra societăţii israeliene”. Suspiciunea de corupţie nu mai e ca în urmă cu patruzeci de ani motiv de sinucidere, ci a devenit un fapt banal, dacă nu o sursă de notorietate. “În zilele noastre, dacă n-ai fost convocat pentru invenstigaţii sau n-ai fost pus sub acuzare, nu poţi lucra în sectorul public. În zilele noastre, eşti o celebritate. Aryeh Deri, infractorul condamnat, s-a întors ca ministru de Interne al Israelului. Chiar şi în Nigeria asta e o raritate”.

Citește și: