Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
1617 vizualizări 10 feb 2018

Narendra Modi a ajuns la Ramallah, în cadrul turnelului său de trei zile care a început aseară în Iordania şi mai cuprinde Omanul şi Emiratele Arabe.

Când, în vara anului trecut, prim ministrul Modi a vizitat Israelul, iar luna trecută Netanyahu, însoţit de o delegaţie de 130 de oameni de afaceri, s-a aflat şase zile în India, analiştii au spus că guvernul de la New Delhi i-a abandonat pe palestinieni a căror cauză a susţinut-o întotdeauna, la ONU aflându-se printre cele 128 de ţări care au votat împotriva deciziei-dictat a preşedintelui Trump (care recunoştea unilateral Iersalimul drept capitală a Israelului, îngropând astfel soluţia a două state). În ianuarie, la New Delhi, premierul Netanyahu s-a declarat “dezamăgit” de poziţia Indiei, dar foarte satisfăcut de rezultatele călătoriei (Israelul furnizează Indiei echipamente militare în valoare de un miliard de dolari anual).

În plină ofensivă diplomatică, interesul Indiei se îndreaptă asupra întregului Orient Mijlociu – anul trecut, în martie,  Narendra Modi a fost la Tehran, anul acesta aşteaptă vizita preşedintelui Hassan Ruhani şi apoi pe aceea a regelui Salman al Arabiei Saudite. 

Azi-dimineaţă, cu un elicopter iordanian escortat de elicoptere israeliene, şeful Executivului la New Delhi a marcat un moment istoric, coborând la Ramallah. După ce depus o coroană de flori la mormântul lui Yasser Arafat şi a vizitat muzeul închinat acestuia, Narendra Modi s-a întâlnit cu Mahmud Abbas, asigurându-l de sprijinul ţării sale în viitoarele negocieri de pace şi de faptul că India susţine ferm, în continuare, soluţia unui stat palestinian cu capitala în Ierusalimul de Est, trăind în bună vecinătate cu statul Israel, cu capitala în Ierusalimul de Vest. La rândul său, Abbas i-a reformulat propunerea de a face parte din grupul de mediatori ai păcii (alături de reprezentanţi ai Uniunii Europene), preşedintele Autorităţii Palestinene refuzând, din 6 decembrie, medierea americană pe care o consideră total lipsită de obiectivitate.
Rezultatul concret al vizitei de astăzi a premierului Narendra Modi la Ramallah: înţelegeri economice în valoare de 41,35 milioane de dolari pentru finanţarea proiectelor palestiniene. E de amintit că, de ani de zile, India investeşte milioane  în parcul tehnologic al Univeristăţii palestiniene din Bir Zeit.

După o escală la Amman, în această seară prim ministrul Narendra Modi a ajuns la Abu Dhabi, în Emiratele Arabe Unite, unde clădirile capitalei s-au luminat în culorile steagului indian. (Trei milioane de indieni din cei aproximativ nouă milioane din zona Golfului, muncesc şi trăiesc aici). Modi se află pentru a doua oară în Emirate, după cum şi Şeicul Mohammed bin Zayed bin Sultan Al-Nahyan, preşedintele Emiratelor, a vizitat de două ori India. Relaţiile economice dintre cele două ţări sunt au crescut spectaculos în ultimii doi ani (după precedenta vizită, gazdele au demarat proiecte de 75 miliarde dolari în infrastructura Indiei). Mâine, premierul e invitat de onoare la Summitul Mondial Guvernamental de la Dubai, după care se va îndrepta spre Sultanatul Oman. 

Citește și: