Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
1138 vizualizări 22 oct 2019

Desemnat să coaguleze o majoritate pentru a forma Guvernul, premierul israelian în funcţie a returnat ieri preşedintelui Rivlin mandantul care oricum i-ar fi expirat mâine.

Netanyahu n-a putut sau n-a vrut (înclin pentru ultima variantă).

Urmează încă un tur de consultări cu partidele, după care Preşedintele îi va încredinţa mandatul lui Benny Gantz, co-preşedintelui alianţei Kahol Lavan (Albastru Alb, culorile steagului national). Acesta va avea la dispoziţie 28 de zile şi, eventual, o prelungire de 12.

Dacă nu va reuşi să strângă majoritatea de 61 – şi există toate premisele să nu reuşească – sarcina alcătuirii Guvernului se va muta în Knesset.

Co-liderul Kahol Lavan va începe prin a-l invita la consultări pe Bibi Netanyahu. Împreună cu Likud, ar avea 63 de mandate, cu două mai multe decât e necesar. Numai că un accord cu Bibi, care se va prezenta, probabil, ca reprezentant al blocului religios, ar însemna pentru Benny  să-şi încalce programul politic.

Prin urmare, după aşteptatul eşec al lui Gantz, Knesset-ul va avea 21 de zile ca dintre cei 120 de parlamentari să-l aleagă pe cel care ar putea întruni minimum 61 de voturi. Dacă nici această ultimă soluţie nu va funcţiona (şi nu văd cum ar putea să funcţioneze), Knesset-ul e considerat dizolvat şi israelienii se îndreaptă din nou, până în martie - pentru a treia oară într-un an – spre alegeri.

Aşa vede lucrurile şi fostul premier Ehud Olmert, sfetnicul lui Benny Gantz. Azi-dimineaţă, într-un interviu acordat Canal 13, a declarat că nici unul dintre scenariile admise în acest moment de legislaţia electorală pentru formarea unui Guvern nu stă în picioare. 

Însă Marele Bibi, căruia tot mai mulţi îi prezic prăbuşirea – atunci când e mai slab e mai tare. E singurul căruia încă un rând de alegeri i-ar rezolva şi problemele politice, dar mai ales cele penale. 

Citește și: