Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
2857 vizualizări 11 nov 2017

Regret să-i dau lui Liviu Dragnea o veste proastă, înainte de a-i plasa două idei bune: Bibi nu simpatizează pe nimeni. Nici dacă i-ar pune în braţe Fondului Suveran de Investiţii (despre atragerea capitalului israelian în FSI a fost vorba astă-vară la Ierusalim) - dau doar un exemplu – tot n-ar reuşi să obţină decât un zâmbet superior din partea premierului israelian care crede că totul i se cuvine şi nici o ofrandă nu e prea mare pentru statura sa de lider mondial.

Nu simpatie, ci un alt folos ar putea trage tartorul socialiştilor români de la liderul dreptei israeliene: cum să scape de belelele penale.

Cum procedează Bibi, care în urmă cu câteva zile a fost audiat din nou, timp de patru ore (la propria reşedinţă, cum se obişnuieşte acolo în cazul demnitarilor) şi urmează să mai fie audiat de patru ori?

În luna mai anul viitor, statul Israel va sărbători 70 de ani de existenţă. Netanyahu a început să schimbe radical protocolul ceremoniilor, în care vioara întâi a fost, timp de decenii, preşedintele Knessetului (Parlamentul are o singură Cameră), locul doi de precădere fiind ocupat de Preşedintele ţării. Prim-ministrul era doar invitat de onoare. De la anul, va prelua el conducerea ceremoniilor, fapt pentru care a şi început să lanseze invitaţii marilor conducători ai lumii – de la Trump la Macron, de la Putin la Merkel. Excelentă găselniţă pentru cineva care urmează să fie trimis în judecată. Cum să-l mai trimiţi, când omul urmează să aibă atâta treabă şi atât de importantă? Se vor deplasa Trump şi Putin degeaba? Cine va ţine discursul crucial? Discurs pe care l-aş putea scrie de pe acum, cunoscând stilul bombastic-mesianic al premierului. Pe lângă această iscusită găselniţă, Netanyahu are grijă să identifice pericole de moarte la adresa securităţii ţării, pe care doar el le poate rezolva. Garantulului securităţii Israelului i-ar veni mănuşă acum un război în Liban, de pildă.   

Dragnea îi poate urma exemplul. De un deranj în Harghita-Covasna nu mai e timp, dar să preia pe umerii săi ceremoniile România 100 o poate face. Cine l-ar trimite în arest, chiar şi la domiciliu, fără să fie acuzat de lipsă de patriotism?

Citește și: