Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
2154 vizualizări 31 oct 2019

Cine va conduce lumea în secolul acesta – „o persoană sau ceva asemănător algoritmilor”? a fost întrebat Harari.

Răspunsul lui adună idei pe care le-a mai formulat, poate nu atât de explicit:

„Nu e o profeţie, e doar un avertisment şi încă putem preveni. Însă, dacă nu luăm măsuri, noile tehnologii vor permite – e posibil să împuternicească – o foarte restrânsă elită sau, în unele ţări, un guvern dictatorial, dându-le mai multă putere decât oricând în istorie. Mă gândesc la URSS în vremea lui Stalin, atunci când Stalin putea, de fapt, urmări fiecare cetăţean sovietic 24 de ore pe zi. Asta dă o putere imensă unui foarte mic grup de oameni şi, odată ce se întâmplă, e imposibil să îi rezişti, fiindcă doar dacă ai gândi-o, dacă te-ai întâlni cu doi sau cinci oameni să organizezi ceva, ei imediat ar şti. N-ai putea organiza nici o rezistenţă.

În acest scenariu, noua tehnologie va da o putere imensă unui număr mic de persoane. Dar, privind dincolo de asta, la un nivel şi mai profund, adevărata putere va fi în mâna algoritmilor, pentru că sunt atât de multe informaţii de adunat şi analizat încât nici o fiinţă umană nu poate face asta. Poate fi o dictatură sau poate fi o democraţie. Totuşi, adevăratul conducător va fi algoritmul.

Să luăm sistemul financiar ca exemplu. Câţi oameni în lume înţeleg cum funcţionează sistemul financiar? Poate un procent. Poate 0,01 procente. În 30 de ani, numărul persoanelor care vor înţelege sistemul financiar va fi zero. Sistemul financiar, pentru că din cauza dezvoltării inteligenţei artificiale, a cantităţii imense de informaţie şi a vitezei de analiză, vom ajunge într-un punct în care nici o fiinţă umană nu va putea înţelege.

Poate încă aveţi un om ca prim ministru, un om ca preşedinte. Dar, de fapt, adevărata putere e algoritmul, pentru că algoritmul vine la preşedinte şi zice: <Hei, domnule Preşedinte, ne confruntăm cu un dezastru financiar>. Preşedintele zice: <De ce?> Şi inteligenţa artificială răspunde: <Ei bine, eşti o fiinţă umană, nu poţi înţelege. Am adunat 36 miliarde de biţi de date. Le-am analizat şi vă spun că, dacă nu luăm măsuri, până mâine dimineaţă, totul se va prăbuşi>. Preşedintele: <Bine, deci ce-ar trebui să facem?>. Inteligenţa artificială: <Aveţi opţiunea unu, opţiunea doi, opţiunea trei>. Şi preşedintele întreabă: <De ce opţiunile astea trei şi nu alta?>. Iar inteligenţa artificială răspunde: <O, eşti un om, nu poţi înţelege. Am analizat impactul potenţial în a face asta sau asta şi poţi să-şi spun că opţiunile sunt cele trei. Însă nu-ţi pot explica de ce, pentru că, să pricepi, trebuie să analizezi 36 trilioane de biţi de date şi nu poţi. Eşti un om>.

Deci, puterea oficială e tot la Preşedinte, dar el sau ea îşi iau deciziile pe baza a ceva ce nu înţeleg”.

Redactorul de la Asahi Shimbun a fost curios să ştie cât de aproape e omenirea de punctul fără întoarcere, când algoritmii vor depăşi oamenii.

„Foarte aproape. Avem, nu ştiu, poate cinci, poate zece, poate douăzeci de ani, depinde de ţară. Dacă statele nu iau măsuri acum, e prea târziu peste douăzeci de ani. O cursă a înarmărilor cu inteligenţă artificială, în principal între China şi Statele Unite, şi multe ţări vor fi lăsate în urmă...”.

Citește și: