Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
2169 vizualizări 7 iun 2018

Pe când invers, folosind, la aşa un lucru simplu – „asta-i albă, asta-i neagră” –, tot atâtea vorbe cât ar folosi o „constituantă” get-beget, pentru întocmirea unei noi constituţii, dai senzaţia că-ncerci să-ţi motivezi propria motivare.

În sfârşit, jocurile fiind deja făcute, şi – aşa cum am mai scris - ca să nu desfiinţăm definitiv democraţia în ţară, preşedintele ar urma să acţioneze potrivit legii, anume dând curs deciziei CCR, în actuala sa formulă, spre a încerca, ulterior, să lupte întru recuperarea/repararea instituţiei, scoţând-o pe ea de sub nefasta influenţă politică.

Dar nici asta nu e simplă!

Întrucât, deşi Curtea nu stabileşte niciun  termen de punere în practică a deciziei, (afară de unul „rezonabil”), toţi adversarii preşedintelui îl presează să o revoce chiar mâine, dacă nu, cel mai târziu, poimâine, pe LCK de la şefia DNA.

Acestora am să le dau o veste proastă: chiar dacă Iohannis o va revoca pe Kovesi, la un moment dat, acest moment nu va fi foarte aproape de momentul publicării „Motivaţiei” în Monitorul Oficial.

Personal, sunt convins că preşedintele nu e omul care să ducă aplicarea legii în derizoriu şi că va da curs deciziei CCR. Dar să nu uităm că este totuşi un personaj politic. Şi-a mai tras două palme, în public, atunci când a înghiţit-o pe Dăncilă, nemestecată. O a doua decizie, luată la fel de iute şi de nestudiată, ar dovedi un spirit sinucigaş. Şi pe urmă, câtă vreme Curtea nu i-a cerut explicit să rezolve problema mâine, marţi, la prânz, rămâne la latitudinea sa cât va continua jocul.

Omul chiar a anunţat că va citi lucrarea până când o va înţelege, iar atunci era vorba doar de vreo 60 de pagini, nu de 133.

Ia gândiţi-vă cât timp i-ar putea lua ca să studieze sumedenie de acte normative, coroborate cu legi, eventual, revizuite, actualizate, republicate…

Ca să nu mai vorbim că vineri, adică azi, ÎCCJ va pronunţa sentinţa în dosarul lui Liviu Dragnea.

Iar episodul acesta nu mi se pare, cu nimic, mai prejos, ca impact social, politic şi de media, faţă de cel cu revocarea „Codruţei-go-home”.

Şi, după mâine, vine poimâine, când va avea loc, în Piaţa Victoriei din Bucureşti, marele miting împotriva abuzurilor.

Să-mi spună mie un singur pesedist adevărat că o condamnare a lui Dragnea, chiar şi în primă instanţă, nu va fi considerată „abuz”, „condamnare politică”, „manevra statului paralel”!

Florin Iordache, „Tata-l legilor justiţiei”, omul celorlalte întrebări, a declarat, încă de azi-dimineaţă, că el (şi când spune „el”, vorbeşte de partid, de guvern, de Parlament, de ţară) crede că va fi vorba despre o „achitare”.

Păi, dacă Iordache spune „achitare”, partidul spune „achitare”, ţara spune „achitare”, iar dacă ÎCCJ nu va spun „achitare”, mitingul ce va spune, oare?! Ce va scanda? Cu cine se va lupta?! Pe cine va trage la răspundere?!

Tare mi-e că, dacă lucrurile nu ies bine, nici vorbă să-i mai pese cuiva dacă Iohannis s-a întors din Polonia, dacă Dragnea a cerut azil pe insula Belina, sau unde a-nţărcat Kovesi iapa.

Sper să trecem şi de zilele-astea două…

Citește și: