Publicat

17

mai

2017

19:02

2045

vizualizări

Ha-Kotel (Zidul)

Trei probleme au rămas încă neclarificate, cu doar cinci zile înainte de vizita preşedintelui Trump în Israel.

Ha-Kotel (Zidul)

Trei probleme au rămas încă neclarificate, cu doar cinci zile înainte de vizita preşedintelui Trump în Israel.

Va anunţa sau nu preşedintele Americii mutarea ambasadei la Ierusalim – aceasta e prima întrebare. A doua: cât timp va petrece Donald J. Trump în Muzeul Yad Vashem? Organizatorii americani declaraseră că acordă o jumătate de oră vizitei, gazdele explicând că Memorialul Victimelor Holocaustului nu poate fi parcurs în mai puţin de o oră şi cincisprezece minute.

Celor două întrebări fără răspuns li s-a adăugat şi o a treia: va fi însoţit preşedintele Statelor Unite de vreun înalt oficial israelian atunci când, pe 22 mai, se va opri la Zidul Plângerii? (Primul obiectiv din prima zi a vizitei). Chestiunea este cu atât mai gingaşă, cu cât membri ai delegaţiei prezidenţiale au apucat să declare, potrivit postului de televiziune israelian Canal 2, că ha-Kotel ha-Maaravi, Zidul de Vest, se află pe teritoriul disputat al Cisiordaniei şi nu sub suveranitatea Israelului. Deşi comentariul a fost imediat dezminţit, pe motivul că nu reprezintă poziţia Administraţiei, acesta a creat nervozitate în echipa premierului Netanyahu. Aşa că ieri, generalul McMaster, component al delegaţiei, a ieşit într-o conferinţă de presă încercând să dreagă situaţia. Însă la întrebările directe ale jurnaliştilor acreditaţi la Casa Albă, consilierul pe probleme de securitate naţională n-a fost capabil să ofere un răspuns clar.

Ha-Kotel (Zidul) -  cel mai important loc de închinare al evreilor, locuit de Shehina (Prezenţa Divină) - este porţiunea  păstrată din zidul pe care regele Irod cel Mare l-a ridicat ca să înconjoare Muntele Templului. Ha-Kotel e alcătuit din pietre imense, cântărind între două şi o sută de tone. Ne-evreii îl numesc Zidul Plângerii. Cât timp Ierusalimul de Est a fost sub control iordanian (de la înfiinţarea Statului Israel, în 1948, până la Războiul de Şase Zile, în 1967), evreii au fost ţinuţi departe de Zid.

Ha-Kotel ha-Maaravi este considerat punctul cel mai apropiat de Porţile Cerului, de unde rugăciunile urcă cel mai lesne la Tatăl.  Zidul de Vest mai e numit şi ”Căsuţa Poştală a lui Dumnezeu”, pentru că între pietrele sale oamenii obişnuiesc să strecoare bileţele adresate Celui de Sus.

Noul ambasador al Statelor Unite în Israel, David Friedman, a făcut primul drum la Zidul Plângerii, înainte de a-şi depune, ieri, scrisorile de acreditare. Preşedintele Reuven Rivlin a avut grijă să-i învedereze: “Săptămâna viitoare vom celebra 50 de ani de când Ierusalimul a fost unificat şi evreii au putut să se roage din nou la Zidul de Vest. Dar Ierusalimul evreiesc nu are 50 de ani. Din zilele Regelui David oraşul a fost Capitala noastră. E timpul ca întreaga lume să recunoască Ierusalimul drept Capitală oficială a Statului Israel”.

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

ULTIMA ORĂ
Asta le întrece pe toate! Un senator spune că este prieten cu Kim Jong-Un! Ce cadou incredibil vrea să-i ducă liderului nord-coreean

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info