Gandul.info
Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
1859 vizualizări 28 nov 2017

În cazul nostru, ne regăsim mult mai fidel în cadrele de sfârşit ale unui alt film celebru, „Şi caii se împuşcă, nu-i aşa?”, bunăoară în acelea în care partenerii îşi ţineau partenerele (sau invers) în viaţă, cu forţa, şi cu ultimele licăriri de speranţă.

Sigur că Departamentul de Stat s-a sesizat şi vizavi de derapajele Poloniei, în materie de legi ale justiţiei, independenţa acesteia, bunul mers al statului de drept, dar cu alte nuanţe, elegant ticluite (fără s-o calce pe bătături), gen „aliat stabil”, „avem încredere în capacitatea…”, mă rog, text…

Pe noi ne-a călcat pe bombeu, ne-a luat pe sus, şi ne-a băgat în vertij: "Statele Unite constată cu îngrijorare că Parlamentul României are în vedere modificări legislative care ar putea submina lupta împotriva corupţiei şi ar putea slăbi independenţa judiciară în România. Această legislaţie, propusă iniţial de Ministerul Justiţiei, ameninţă progresul pe care România l-a făcut în ultimii ani de a construi instituţii judiciare puternice, protejate de intervenţia politică. Cerem/Îndemnăm Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept şi pun în pericol lupta împotriva corupţiei".

Nici un, „dear partners”, nici un curcubeu, nicio „încredere”, niciun „împreună”, ceva. Nimic! Poate că ar fi fost bine ca Departamentul să mai fi rămas, încă un timp (eventual, până în momentul în care forma finală a proiectului ar fi ajuns în plen), în zona „îngrijorărilor profunde”, înainte să ceară ceva Parlamentului, evitând astfel un posibil recul al unei populaţii, uneori, prea uşor de manipulat.

Şi, măcar, pentru faptul că îndemnul a generat un răspuns vehement, imediat, la care ar fi trebuit să se aştepte. „Parlamentul României a luat act cu neplăcută surprindere de comunicatul emis în data de 27 noiembrie 2017 de către Departamentul de Stat din Statele Unite ale Americii referitor la dezbaterea privind reforma Justiţiei. Dorim să subliniem că, în orice discuţie cu partenerii noştri trebuie să plecăm de la un principiu constituţional fundamental, acelaşi în SUA şi în România, potrivit căruia dezbaterile, deciziile şi voturile din Parlament se desfăşoară în numele suveranităţii poporului şi nu pot face obiectul niciunei forme de presiune", se arată în răspunsul „oficial” al lui Dragnea şi Tăriceanu, dat criticilor SUA, referitoare la legile Justiţiei.

Iar eu mă declar absolut de acord cu ultima parte a răspunsului, întrebându-mă, totodată, de ce, dacă tot au aflat acest „secret” fundamental, cu care îi torpilează pe americani, cei doi semnatari şi consilierii lor n-au ţinut cont de el?! Cu ce justificare pot trimite un răspuns „oficial”, în numele Parlamentului României, cei doi şefi de Camere, câtă vreme aleşii n-au ştiut nimic despre un atare demers, câtă vreme un astfel de text nu a fost dezbătut, amendat, votat?

Este limpede că parteneriatele strategice sunt benefice – cu precădere atunci când partenerii au voinţa continuă de a se respecta reciproc.

Citește și: