Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
2431 vizualizări 10 ian 2018

După ce finanţatorul l-a presat să-i ceară iertare preşedintelui Trump, Steve Bannon a fost obligat să părăsească platforma de ştiri ultra-conservatoare cu accente rasiste şi xonofobe Breitbart, pe care a condus-o, ca preşedinte executiv, din 2012 şi, în campania electorală, a pus-o la dispoziţia candidatului Trump. “Obligat”, fiindcă - atunci când a plecat din postul de consilier pe Strategii Politice de la Casa Albă – s-a declarat bucuros să se întoarcă la uneltele sale, pe care de altfel nu le abandonase niciodată, sugerând că încă furnizează idei fostului său şef. Mai mult, Michael Wolff afirmă că ar fi declarat unor sponsori republicani că el însuşi se pregăteşte pentru prezidenţialele din 2020. În octombrie trecut, Bannon comunicase presei că actualul ocupant al Biroului Oval n-ar avea decât 30 la sută şanse să-şi termine mandatul.  

Poate părea paradoxal, dar “Foc şi furie”, cartea lui Michael Wolff, nu e despre preşedintele Trump, ci despre Steve Bannon. E o colecţie de păreri, obsesii, simpatii şi antipatii ale fostului consilier al preşedintelui Americii. Timp de opt luni, cât a fost parte a Administraţiei, Bannon s-a simţit stăpânul Americii şi stăpânul lumii. (Nimeni nu poate nega faptul că multe dintre deciziile controversate ale lui Donald J. Trump, au fost, până în vara lui 2017, inspirate de narcisistul strateg). Transferul acesta psihanalizabil de putere l-a determinat să epateze, să nu se mai cenzureze în conversaţiile cu terţi. Profitul e sută la sută al jurnalistul Wolff, colecţionar asiduu de bârfe politice.

Bannon n-a negat niciodată declaraţiile şi dezvăluirile puse pe seama lui în carte. Însă a trebuit să corecteze, după cinci zile de scandal, relatările despre fiul preşedintelui, Donald John Trump Jr. Relatând o întânire a acestuia din 2016 cu o avocată  rusoaică, a catalogat episodul drept “antipatriotic” şi de “trădare” – echivalentul unui denunţ făcut procurorului care anchetează relaţiile dintre echipa de campanie Trump şi oamenii lui Putin. Bannon a declarat că nu s-a referit la Junior – care e un “patriot”, iar ilustrul său tată un lider cu “realizări istorice” - ci la cu totul altcineva (Paul Manafort, prezent şi el, în calitate de manager de campanile, la întâlnirea în care i s-ar fi făcut respectivei avocate confidenţe incriminatoare despre contracandidata Hillary Clinton).

Pe preşedintele Americii trebuie să-l fi scos rău din sărite şi referirile la cuplul de consilieri Jared Kushner şi Ivanka (porecliţi de Bannon “Javanka”), ţinta sarcasmelor fostului lor coleg.

Ce scrie Michael Wolff, la dictarea lui Bannon: “Punând în balanţă riscul şi recompensa, atât Jared cât şi Ivanka au decis să accepte rolurile în Aripa de West (unde se află Biroul Oval, dar şi birourile principalilor consilieri, n.m.), ignorând sfatul aproape tuturor celor apropiaţi. A fost o decizie comună a cuplului şi, într-un anume sens, un job comun. Cei doi au făcut unul cu celălat o înţelegere importantă: dacă, vreodată, în viitor, se iveşte ocazia, ea va fi cea care va candida la preşedinţie. Primul preşedinte femeie, Ivanka. Nu Hillary Clinton, Ivanka Trump”.

Cel care, când a părăsit Aripa de West, declara presei că pleacă “la luptă pentru Trump şi împotriva opozanţilor săi de la Capitoliu”, Steve Bannon arată acum - după ce a pierdut şi Breitbart News - dezarmat, bâzâit de propria furie, atins de scânteile clevetirilor sale. 

Citește și: