Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
1392 vizualizări 4 oct 2017

La conferinţa de presă comună, preşedinţii Erdoğan şi Ruhani au vorbit mai ales despre ceea ce ambele ţări consideră a fi “un referendum ilegitim”, care poate destabiliza fragilul echilibru în Orientul Mijlociu şi poate obstrucţiona ultima etapă a luptei împotriva autointitulatului Stat Islamic, în care Peshmerga – armata Kurdistanului – a avut şi are un rol esenţial. Nici unul n-a rostit cuvântul “precedent”, dar acesta a fost în permanenţă subînţeles. Independenţa kurzilor din nordul Irakului creează un precedent periculos atât pentru Turcia, cât şi pentru Iran.

Nu e prima oară când Erdoğan vorbeşte în termeni duri despre faptul că Israelul a fost singura ţară care a încurajat referendumul. Astăzi a continuat ideea, băgând şi Mossadul în joc: “La ce serveşte referendumul organizat de administraţia regional din nordul Irakului? Nici o ţară din lume nu-l recunoaşte, în afară de Israel. O decizie luată la masă cu Mossad-ul nu este legitimă, este nelegitimă”.

Preşedintele Ruhani i-a ţinut isonul: “Nişte străini plănuiesc să scindeze zona, pentru a spori discriminarea etnică şi sectară”. Aceşti “nişte străini” nu pot fi alţii decât – vorba Ayatollahului Khamenei (de la Ayatollahul Khomeini citire) – “Micul” şi “Marele Satan”, Israelul şi Statele Unite.

Precum declaraţiile Rusiei despre referendumul din Kurdistan, declaraţiile Americii au fost nuanţate, dezacordului  adăugându-i-se precizarea că poporul kurd merită o patrie.
Chiar dacă între cele două ţări există o istorie de trădări şi suspiciuni, Turcia (sunnită) şi Iranul (şiit) s-au coalizat nu doar în ce priveşte pericolul secesiunii Kurdistanului, ci şi în sprijinul Qatarului, iar de câteva luni stau alături în tratativele de la Astana, deşi pe teritoriul Siriei luptă în tabere diferite  – pro şi anti-Assad.

Iranul a reuşit să domine regiunea, în vreme ce Turcia îşi doreşte o nouă ordine în Orientul Mijlociu în care să se poată vedea în ciuda staturii dominatoare a Rusiei.

Fireşte, nici poziţia Israelului faţă de kurzii din Irak nu e inocentă geopolitic. E greu de crezut că, pur şi simplu, nu-i observă pe vecinii de peste gard, pe palestinienii, empatizând în schimb cu idealurile kurde. E vorba despre relaţii foarte vechi, unele discrete, economice (conform Financial Times, în urmă cu doi ani, importurile de petrol ale Israelului proveneau în proporţie de trei sferturi din Kurdistan lui Barzani) şi legături în domeniul securităţii.

Recep Tayyip Erdoğan a avut o întrevedere astăzi şi cu Liderul Suprem, Ayatollahul Khamenei, al cărui şef de cabinet, influentul Muhammadi Gulpayegani, declarase zilele trecute că referendumul din Kurdistan e... “un complot sionist”.

Citește și: