Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
8606 vizualizări 6 feb 2018

Cumhurbaşkani (preşedintele) Recep Tayyip Erdoğan le-a vorbit astăzi parlamentarilor majorităţii, membrii propriului partid, al Justiţiei şi Dezvoltării, despre noile victorii în Operaţiunea “Ramura de măslin”, pornită pe 20 ianuarie în scopul de a curăţa zona de “teroriştii” kurzi. 

Cum am anticipat din 24 ianuarie, acţiunea armată nu se va opri la Ifrin, ci va înainta spre Manbij. E ceea ce declară acum oficial şi preşedintele Turciei, promiţând că odată ce kurzii sirieni din Unităţile de Protecţie a Poporului (YPG - ”Yekîneyên Parastina Gel”), aliate ale Statelor Unite în războiul împotriva autointitulatului Stat Islamic, vor fi expulzate, teritoriul va fi restituit proprietarilor arabi, demers care pare a trimite la precedentul reprezentat de decizia-dictat a preşedintelui Donald J. Trump din 6 decembrie.

”Domnul Obama n-a spus adevărul. Trump merge pe aceeaşi cale. Ei au spus: <Ne vom retrage din Manbij>. De ce nu vă retrageţi? Pe cine aţi adus cu voi în acest oraş? Partidului Uniunii Democrate (PYD), Unităţile de Protecţie a Poporului (YPG, aripa armată a PYD, n.m.) şi Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK)! Le-aţi permis să se stabilească şi ne-aţi spus: <Nu veniţi la Manbij>. Vom veni la Manbij, să-l predăm adevăraţilor proprietari!”.

Preşedintele Erdoğan le reproşează de multă vreme americanilor că le-au oferit suport, considerându-i aliaţi de încredere,  luptătorilor kurzi din Siria, pe care îi consideră o ramură a PKK, organizaţia teroristă ale cărei atentate au ucis în Turcia mii de oameni.  Le mai reproşează de asemenea, că – după alungarea ISIS – au promis că vor părăsi regiunea Manbij, iar aceştia i-au lăsat în loc pe “teroriştii kurzi”  înarmaţi de ei.

La  întrebarea când se va încheia Operaţiunea “Ramura de măslin”, Sultanul a răspuns iritat cu o întrebare: când au terminat Naţiunile Unite şi NATO operaţiunile în Afganistan şi Irak? sunt încă acolo! (În acelaşi registru se situase replica şefului diplomaţiei turce, la avertismentul preşedintelui Macron în legătură cu actuala ofensivă împotriva kurzilor sirieni: “Nu suntem Franţa, care a invadat Algeria. Ţări precum Franţa nu au a ne da lecţii pe această temă”).

Însă a ţinut să sublinieze că acţiunile militare ale Turciei nu sunt nicidecum îndreptate împotriva integrităţii teritoriale a Siriei.

Partea cea mai intersantă dar şi cea mai neliniştitoare a discursului  s-a referit la “uriaşul care doarme”.  Amintind sacrificiile Tuciei din ultimele două secole şi faptul că ”a pierdut aproximativ cinci milioane de kilometri părtraţi” din teritoriul condus odată de Imperiul Otoman, Erdoğan a sugerat  că “aceleaşi puteri”, acum, consideră că dimensiunea actuală a Turciei e supradimensionată pentru turci. “Ne-au presat atât de mult, încât finalmente au trezit un uriaş adormit. Trebuiau să ştie asta. Poporul turc se îndreaptă spre o nouă eră. Nici un stat sau organizaţie internaţională nu mai pot pune la îndoială puterea Turciei!”.  

Citește și: