Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
5497 vizualizări 26 mai 2019

Nu! Nu e vorba de nicio surpriză. Personal, bat câmpii, pe acilea, de câteva luni, peste an, că aroganţa şi revendicarea puterii, fără drept de apel, în virtutea unui „mega-scor” de, chipurile, peste 40 de procente, bazat, însă, pe o neparticipare nesimţită la vot, a electoratului, în 2016, n-are de-a face cu realitatea.

Ultimul scor PSD a fost unul fals – dar care a înnodat minţile iuţi, ale social-democraţilor -, fiind construit pe lehamitea unui electorat care, cu doar câteva luni mai devreme, scanda, la fiecare miting, „PSD şi PNL, aceeaşi mizerie!”, surprins, ca să spunem aşa, de viitura USR, care inunda clasa politică autohtonă.

Spre deosebire de electoratul PNL, atins în amoarea lui de politician, electoratul PSD, nucleul dur & masa captivă – la nivel de administraţie locală -, aflată în legătură pecuniară cu decidenţii comunali, a votat cum i s-a cerut/impus, creând senzaţia că formaţiunea social-democrată este susţinută/sprijinită/adulată ca pe „vremea lui Ion Iliescu”.

Greşit. Niciunul din epigonii bătrânului edec n-a avut carisma, însufleţirea, „aura” fostei orânduiri, care să convingă electoratul, într-un fel sau altul, că moştenirea comunistă trebuie perpetuată.

Foarte repede, alegătorii au înţeles că promisiunile, „di granda”, ale PSD, apar, din nou, gonflate şi fără acoperire, croite, ca de obicei, pe credulitatea votantului de casă.

Şi mai rău, faţă de alte astfel de campanii, construite pe baza scorului politic „contrafăcut”, PSD, în loc să-şi fidelizeze credulii încântaţi, pe nepusă masă, a continuat să-ntindă pelteaua, precum Ionică-cel fără frică, ce întindea, necontenit, elasticul chiloţilor tetra, ai damelor pe care ar fi vrut să le posede.

Ăsta e, de fapt, scorul de astăzi: o ruină „generată” de prestaţia unui actor politic harnic, dar fără de talent – Liviu Dragnea.

Întreaga lui reprezentaţie din această seară, una a eşecului umilitor, am anunţat-o. încă de ieri seară. Dragnea era, deja, „Singur acasă” în Kiseleff, încă din acel moment: „Guvernul nu m-a susţinut; partidul nu m-a susţinut; Oprişan m-a atacat; UDMR m-a trădat; ALDE/Tăriceanu m-au euro-sacrificat. Pam-pam!”

Mult mai grav, în aceste condiţii – iar asta e, cu adevărat, o surpriză - este că, însuşi Tăriceanu, co-liderul alianţei PSD-ALDE, a rămas sub linie, cu tot cu partidul său, ceea ce expune PSD, din punct de vedere strategic, la o moarte subită: eliminarea de la guvernare, cerută de actuala opoziţie,

Este de la sine înţeles că, în aceste condiţii, deşi susţine că nu are „vreun bagaj făcut”, liderul PSD, Liviu Dragnea, ar trebui să aibă, măcar, un troler bine garnisit, rezemat de tocul uşii, la-ndemână pentru drumul său spre viitor.

Iar dacă nu-l are, ar fi bine să-l aibă. Să iasă, apoi, pe terasă, să cheme televiziunile, şi să anunţe că-şi va da demisia - sigurul gest rezonabil care i-a mai rămas de făcut.

Pentru că, dacă nici acum nu va face asta, luând cu el întreaga trupă a măscăricilor adulatori, aflaţi în preajmă, va distruge PSD - formaţiune care ar urma să piară, în atari condiţii.

Sau, mai rău, să fie umilită de trupa „curajoşilor penibili” a lui Ponta.

În consecinţă, du-te Liviu, du-te!

Citește și: