Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
1979 vizualizări 12 mar 2018

Între sloganurile care au însoţit, săptămâna trecută, vizita de trei zile la Londra a moştenitorului coroanei saudite, Prinţul Haosului, Muhammad bin Salman, unul le cam cuprindea pe toate: ”Puneţi dreptururile omului înaintea profiturilor BAE!”. Veţi obiecta că e din cale afară de naiv, de un idealism absolut, cum au fost şi celelalte cerinţe ale protestatarilor, care şi-ar dori ca Marea Britanie să nu fie parte a masacrului din Yemen – aventura absurdă a prinţului saudit, al cărei cost, din martie 2015 până astăzi, se ridică la  10.000 de morţi şi un dezastru umanitar.

Zvăpăiatul ministru de Externe Boris Johnson a declarat senin că  războiul celei mai bogate împotriva celei mai sărace ţări din Peninsula Arabă este unul de... ”autoapărare” şi trebuie încurajat.

Premierul Theresa May, căreia opoziţia laburistă i-a cerut un punct de vedere fără echivoc, l-a contrazis pe şeful propriei diplomaţii, susţinând cu cinism că implicarea saudiţilor în război “la cererea guvernului legitim, e susţinută de Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite şi, ca atare, o sprijinim”.

Ne sprijinim, sprijinind războiul din Yemen – aceasta e ideea de un cinic pragmatism a doamnei May. Ar fi putut s-o exprime şi în termenii lui Trump: ”Jobs, jobs, jobs!”.

Arabia Saudită şi Marea Britanie au semnat înţelegeri de  miliarde multe, în care armamentul prevalează. Şi - culmea ipocriziei! – au convenit să acorde yemeniţilor, fifty-fifty, un ajutor pentru reconstrucţie de 100 milioane dolari.

Pe site-ul celei mai mari companii de armament din Europa, BAE Systems, figurează o ştire aproape suavă: ”Guvernul Marii Britanii a semnat un Memorandum de Intenţie cu Regatul Arabiei Saudite, pentru a urmări finalizarea discuţiilor privind achiziţionarea a 48 de aeronave Typhoon (menite, ai zice, să împrăştie prafuri anti-holeră, n,m.). Acesta este un pas pozitiv în direcţia unui contract cu partenerul nostru de prim rang. Ne-am angajat să sprijinim Regatul în modernizarea Forţelor Armate saudite şi în dezvoltarea de capacităţi industriale cheie, decisive pentru realizarea Viziunii 2030”.

Ministrul Apărării, Gavin Williamson, s-a declarat bucuros că afacerea ”a deschis un capitol nou în relaţia istorică dintre ţările noastre”, dar şi că cele 48 de aeronave ”vor spori securitatea în Orientul Mijlociu”!

Tradus şi contextualizat, acest comunicat în care nu ”adie” decât taifunul, ar suna cam aşa: ne-a pus Dumnezeu mâna-n cap, ne vizitează liderul de facto al Arabiei Saudite, cel de-al doilea mare importator de armament din lume, după India (conform rapoartelor Institutului Internaţional de Cercetări asupra Păcii – SIPRI). În cei trei ani de război cu yemeniţii (şi cu iranienii care îi ajută), prietenii saudiţi au cumpărat de la noi armanent în valoare de cinci miliarde de dolari. Dacă ar ţine războiul măcar încă pe atât...

Mai contează că Arabia Saudită a împrăştiat în lume terorismul de sorginte wahabbită - i-a susţinut pe talibani, a inspirat Al-Qaeda şi autotintitulatul Stat Islamic?

Nu contează nici că 15 dintre cei 19 terorişti din 11 septembrie 2001 au fost saudiţi. Prinţul Haosului ajunge lunea viitoare şi la Casa Albă.

Citește și: