Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
2896 vizualizări 8 mai 2017

În dimineaţa zilei de 22 mai, la ora 11, Air Force One va ateriza din Arabia Saudită pe aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv, iar pe 23 mai. la ora 13, va decola spre întâlnirea cu Papa.

Nu se poate ocoli faptul că fostul preşedinte Barack Obama -  care şi-a început vizitele internaţionale încă din prima lună a şederii la Casa Albă – a acolit ostentativ Israelul până la începutul celui de-al doilea mandat, în martie 2013. În Arabia Saudită, în schimb, şi în Egipt, a ajuns încă din iunie 2009 (la Cairo a rostit celebrul discurs “Un nou început”), iar la Vatican - la câteva zile distanţă (Papă era atunci Benedict al XVI-lea).

Israelul este încă un stat militarizat, a cărui armată se bazează pe sistemul rezerviştilor. “Un civil nu e altceva decât un militar aflat în permisie” e calamburul care circulă. Niciodată de la crearea sa statul Israel n-a primit mai mult ajutor din partea Statelor Unite ca astăzi (măcar şi pentru asta ar putea să atenueze  din aversiunea faţă de Obama).

Donald J. Trump coboară (la propriu, din avion, fiindcă altfel termenul pentru cei care se îndreptă spre Ierusalim e aliyah, “a urca”)  pe Pământul Făgăduinţei într-un an jubiliar – o jumătate de secol de la reîntregirea Ierusalimului. (E vorba despre Războiul de Şase Zile, din iunie 1967, în urma căruia Israelul a cucerit teritorii ale Iordaniei, Siriei şi Egiptului, anexând Ierusalimul de Est). Acesta e motivul pentru care o serie de surse au răspândit informaţia că preşedintele Americii va anunţa pe 22 mai mutarea ambasadei la Ierusalim – promisiune făcută în campanile şi imediat după instalarea la Casa Albă, dar amânată precaut, fiindcă Administraţia Trump nu are nici un interes să stârnească mânia sunniţilor, tocmai acum când doreşte să-i unească în jurul obiectivului comun numit “contraterorismul” şi a duşmanului comun numit “Iran”.

Nici zvonul că s-ar putea ca Donald J. Trump să ţină un discurs fulminant nu altundeva decât la Masada (cuvântul înseamnă chiar „fortăreaţă”) nu e foarte de luat în seamă. S-o fi găsit, totuşi, cineva să-i atragă atenţia, dacă a dorit cumva s-o facă (desigur, nu trimisul special Greenblatt, nici ambasadorul Friedman, nici ginerele-consilier) că Masada e un puternic simbol al sionismului.

Pe 23 mai, preşedintele Statelor Unite va ajunge şi la Betlehem, în Cisiordania, unde se va întâlni din nou cu Mahmud Abas (care i-a fost oaspete în urmă cu câteva zile).

Cât despre nădejdea că va pune măcar prima piatră a păcii, Donald Trump, măcar acum, aflat la faţa locului, va fi nevoit să se dezobişnuiască să mai creadă în miracole politice. Cu puţin noroc, dezvrăjirea sa totală se va petrece când va reuşi, în sfârşit, să aştearnă un proiect.

Citește și: