Gandul.info
Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
8538 vizualizări 2 dec 2017

Publicată în 2015 de jurnalistul Andrei Şarîi (una dintre vocile Europei Libere, secţia rusă, în anii 90), cartea a fost editată şi la Polirom anul acesta (traducerea Maria Sîrghe).

O amintesc astăzi doar fiindcă Şarîi citează dintr-un mare scriitor maghiar,  Péter Esterházy (s-a stins vara trecută, la doar 66 de ani).

Eseul lui Esterházy, din 1994, poartă titlul ”Despre nimic, despre toate”, înainte cu mult de nebunia iliberalismului şi de criza migranţilor:

“În mod evident, Europa a devenit ceea ce este datorită, printre alţii, ungurilor. Însă acest aport, confruntat cu realitatea, este incomparabil mai mic, influenţa noastră este vizibilă numai cu lupa... Eu, personal, nu văd nimic rău în aceste dimensiuni mici (şi nimic bun - pur si simplu m-am născut aici, fapt din care decurg şi stinghereala, şi ataşamentul), însă mulţi dintre compatrioţii mei nu reuşesc să pună de acord acest fapt cu imaginea pe care o au despre ei înşişi. De aici senzaţie de frustrare, agitaţie, iritare spirituală şi, în final, căutarea unui ţap ispăşitor: noi, vezi Doamne, am fi mari, dar suntem împiedicaţi tot timpul – ba de turci, ba de austrieci, ba de muscali, ba de vrăjmaşi din interior.

Nu suntem mari, suntem mici... Înţelegerea acestui lucru ne-ar aduce multe beneficii. În locul durerii umilirii de sine am câştiga sensibilitate la durerile altora”.

Citește și: