Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
2945 vizualizări 4 aug 2017

Plafonarea a fost adoptată, prin OUG, de guvernul Tudose, astăzi, la fix un an de la convocarea „de urgenţă”, în Parlament, a premierului tehnocrat, Dacian Cioloş, de către liderul PSD, Liviu Dragnea, prin intermediul unei scrisori deschise, spre a da câteva explicaţii necesare.

Potrivit gândul.info, de la acea dată, Liviu Dragnea a motivat demersul de a-l chema pe Dacian Cioloş în Parlament prin aceea că „în spaţiul public'' au apărut mai multe „semnale alarmante privind intenţia Guvernului de a lua o serie de măsuri îngrijorătoare, cum ar fi plafonarea indemnizaţiilor pentru creşterea copilului, majorarea taxelor pentru cei cu activităţi independente prin schimbarea radicală a Codului Fiscal''. El i-a transmis premierului că se opune „categoric'' acestor măsuri, pe care le consideră „dăunătoare''.

La acest episod a făcut referire şi fostul premier, într-o postare apărută, ieri, pe profilul său de Facebook.

"Din ciclul 'dacă doriţi să revedeţi': unii lideri politici au o capacitate de anticipare surprinzătoare! Iată ce scria domnul Dragnea într-o scrisoare deschisă în 8 Septembrie 2016. Folosind aceeaşi măsură a PSD este, evident, momentul ca actualul Premier să fie chemat în Parlament, să explice ce are de gând cu pensiile, cu indemnizaţiile pentru creşterea copilului, cu taxele, cu bugetul ţării în general", a scris Dacian Cioloş.

Ei, asta da amnezie de partea lui Dragnea!

Şi nu că nu s-ar mai fi văzut o atare „tabula rasa”, pe sistem politic, dar vorba lui Cioloş: dacă tot ai făcut-o cu unul, arătându-ţi îngrijorarea, atunci fă-o cu toţi premierii! Întrucât, după cum am remarcat, pe Dragnea nu-l doare de culoarea politică a şefului executivului, ci doar de aplicarea programului de guvernare.

Sigur, astăzi e vară şi târziu ca să mai chemi pe cineva în Parlament, spre a da socoteală, iar jocurile par deja făcute.

Şi eu, ca să fiu sincer, am abordat subiectul cu referire la „plafonarea indemnizaţiilor pentru creşterea copilului” - de care, astăzi, pesediştii sunt mândri şi foarte ataşaţi, după ce ieri erau critici şi în categoric dezacord -, ca să merg până la „gluma premierului, cu Halep” şi la nevricalele unui pesedist, împănat cu o crasă lipsă de eleganţă, vizavi de doamne.

Nu, nu e vorba, în primul rând, despre premierul Tudose, om care, zice-se, are simţul umorului, dar probabil că nu şi pe cel al măsurii, ci de Codrin Ştefănescu, un cetăţean despre care aş fi jurat că se simte confortabil în preajma sexului frumos.

În ceea ce-l priveşte pe Mihai Tudose, eu cred că omul a încercat o „motivaţie în registru comic” a necesităţii „plafonării indemnizaţiilor pentru creşterea copilului”, când s-a referit la Simona Halep. Una stupidă, de vreme ce introduci într-o discuţie profesională, hodoronc-tronc, numele unei campioane, unui simbol/idol (pentru foarte mulţi tineri şi nu numai), al unui contribuabil de excepţie la bugetul statului (indiferent de părerea ta despre el).

Nu de alta, dar dacă tot nu-ţi pasă ce stări produci în mintea celui la care faci referire, tu, premier al României, oficial, care va să zică, ar trebui să înţelegi că presa abia aşteaptă să spui o prostie despre o personalitate internaţională, spre a-ţi prelua prostia ca să facă din ea o ştire încărcată de inevitabile ironii…

Ei bine, acesta a fost contextul în care liberalul Florin Câţu „l-a somat” pe premier să-i prezinte scuze Simonei Halep, şi habar n-am dacă omul are sau a avut de gând să facă gestul acesta de minimă reparaţie şi eleganţă.

Infinit mai lipsit de eleganţă s-a dovedit, însă, a fi Codrin Ştefănescu, prim-pesedist-de-frunte, care a făcut o adevărată criză de isterie într-o emisiune la A3, jignind-o pe moderatoare (că ţine partea peneliştilor), pe Câţu, că a cerut aşa ceva, făcându-l „Cuţu”, ba, chiar aproape „Mâţu”, implicit, deci, pe Simona Halep, declarându-se, ferm convins, că nimeni n-are a-i cere scuze sportivei, pentru că n-are de ce.

I-aş întreba, în ordine, pe Dragnea, Tudose, Ştefănescu, dacă Cioloş ar fi născut el „chestiunea/exemplul Halep”, anul trecut, cum ar fi sunat scrisoarea „in extenso” a liderului PSD.

L-aş mai întreba pe moralistul Ştefănescu, care îl susţine pe glumeţul Tudose, cât impozit plătesc ei, la un loc, statului român, şi cât plăteşte Simona Halep, pentru a-şi permite - cei doi - să facă „glume financiare” pe seama ei.

Şi, cum ar fi dacă, simţindu-se jignită, Halep n-ar mai plăti impozit statului român, ca să nu mai aibă Tudose, susţinut de Ştefănescu, de ce-o da de exemplu pe sportivă, în glumele lor nesărate?! 

Citește și: