Gandul.info
Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
5109 vizualizări 28 nov 2017

”Departamentul de Stat al Statelor Unite se exprimă cum şi cât i se permite”, a spus Tudorel Toader.

Dacă pe polonezi, în vară, i-a dojenit, nouă ni se adresează ultimativ şi agasat.

Declaraţia de ieri a Departamentului de Stat nu poate să nu aibă în spate un şir de atenţionări, pe varii canale diplomatice. Cele despre care ştim sunt declaraţiile ambasadorului Klemm. Cei doi şefi ai Camerelor, Tăriceanu şi Dragnea, mimează prost că ar fi ”neplăcut surprinşi”, în ofuscatul comunicatul de răspuns.

”Licuriciul mare” al Doctrinei Băsescu se adresează liderilor politici de la Bucureşti cum şi cât i se permite.

Şi cum altfel să i te adresezi, de pildă, lui Dragnea, care nu demult se căciulea pe lângă nişte chelneri, sperând să intre într-o poză cu Trump? Poporul român a avut tot dreptul atunci să se simtă ”neplăcut surprins” (deşi ”umilit” ar fi cuvântul mai potrivit).

Accesul de demnitate naţională care i-a lovit acum pe al doilea şi al treilea om în stat vine cu un sfert de secol prea târziu. Acel sfert de secol în care ar fi trebuit înzestrată Armata, construite autostrăzi, create locuri de muncă, construite spitale, numit un alfabetizat la Educaţie, acel sfert de secol în care – absorbiţi de devalizarea statului – politicienii au pierdut noţiunea binelui public, tratând România ca pe propria feudă.

”Deciziile şi voturile din Parlament se desfăşoară în numele suveranităţii poporului”, răspund astăzi înţepat Tăriceanu şi Dragnea. Şi bat obrazul Americii, ca nişte politruci periculoşi: noi v-am cumpărat (rachetele Patriot), ne aşteptam şi noi – vorba lui Pristanda – la o protecţie..., puteaţi închide ochii, trebuia să aveţi încredere în Parlamentul României.

Uitaţi-vă pe stradă, în serile când gingaşa doamnă ministru de Interne scoate jandarmii călări: câţi români au încredere în Parlamentul României?

Citește și: