Publicat

28

aprilie

2017

19:27

1906

vizualizări

Crucea şi Semiluna, alături – apă la moara detractorilor Papei

În avionul care l-a purtat astăzi spre Egipt, patria Evaghelistului Marcu, Papa Francisc s-a apropiat la un moment dat, cum o face de obicei, de grupul jurnaliştilor.

Crucea şi Semiluna, alături – apă la moara detractorilor Papei

În avionul care l-a purtat astăzi spre Egipt, patria Evaghelistului Marcu, Papa Francisc s-a apropiat la un moment dat, cum o face de obicei, de grupul jurnaliştilor.

În corespondenţa sa, distinsul vaticanist Andrea Tornielli a relatat că Papa le-a spus ziariştilor care îl însoţesc: “Această călătorie poartă o speranţă aparte. E o călătorie făcută la invitaţia preşedintelui Republicii, a Papei Tawadros al II-lea, a Patriarhului Copţilor din Alexandria, a Patriarhului Catolicilor Copţi şi a Marelui Imam de la Al-Azhar. Patru persoane m-au invitat”. Papa a numit-o “o călătorie a unităţii şi frăţiei”, stabilindu-i un motto – “Pontiful păcii, în Egiptul păcii”  - care subliniază ecumenicitatea.
 
Motto-ul apare pe imense bannere în Cairo: chipul Papei, fluvial Nil, simbolizând Viaţa, Crucea şi Semiluna aşezate alături – imagine de mare efect emoţional, o realitate spirituală a Egiptului, unde trăiesc creştini şi musulmani, care însă va atrage asupra Suveranului Pontif epitetele detractorilor săi – Sfinxul şi Piramidele, metaforă a milenarei civilizaţii egiptene.
 
Francisc vizitează Cairo la 17 ani după Ioan Paul al II-lea.
 
Pe 24 februarie 2000, Papa Ioan Paul al II-lea cobora pe pământul Egiptului, urmând să ajungă în Peninsula Sinai – al doilea reper al Pelerinajului Jubiliar, care avea să mai cuprindă Ţara Sfântă şi care ar fi început la Ur, cetatea patriarhului Avraam, în Irak, dacă Saddam Hussein nu i-ar fi pus condiţii de neacceptat. La Cairo, s-a întâlnit cu preşedintele de atunci, Mubarak, cu patriarhii Bisericilor Copte şi cu Marele Muftiu al Egiptului şi Marele Imam al Universităţii Al-Azhar, Şeicul Sayyid Tantawi (mort, în urmă cu şapte ani, pe când se afla într-o călătorie în Arabia Saudită,  pe aeroportul din Riyadh).  
 
Pe Muntele Sinai, unde poporul lui Israel a primit Cele Zece Porunci, la 26 februarie 2000 Papa Ioan Paul al II-lea ar fi vrut să se roage împreună cu întâistătătorul mănăstirii Sfânta Ecaterina, arhiepiscopul Damianos. Am invocat acest episod doar ca să amintesc că atunci, la 26 februarie 2000, Damianos l-a refuzat pe Papă.

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

ULTIMA ORĂ
Asta le întrece pe toate! Un senator spune că este prieten cu Kim Jong-Un! Ce cadou incredibil vrea să-i ducă liderului nord-coreean

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info