Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
4270 vizualizări 22 apr 2017

Dacă Marele Vituperator – agenţia de presă a regimului de la Phenian – n-a îndrăznit până acum să critice sancţiunile Chinei, de ieri a început să cârcotească.

E greu de înţeles pentru Coreea de Nord cum Rusia îşi foloseşte dreptul de veto la Naţiunile Unite ca să o protejeze, iar Marele Sponsor de la Beijing tace şi priveşte în altă parte. Mai mult, după ce i-a suspendat toate exporturile de cărbune, ameninţă acum să nu le mai furnizeze petrol.

Fără să îndrăznească să-i pronunţe numele, într-un limbaj de propagandă pe care îl credeam demult uitat, agenţia oficială de presă nord-coreeană se referă la China  ca la “o ţară vecină care dansează pe muzica altora” – jignire fără precedent. Coroborată cu faptul că a existat zilele trecute un prim refuz adresat Beijingului, care invita Coreea de Nord la masa tratativelor, această jignire complică lucrurile, chiar dacă - cel puţin deocamdată – Phenianul poartă un război al vorbelor.

Momentul critic va veni abia atunci când – e cel mai cumplit scenariu! – nici măcar China nu va mai putea ţine sub control gărgăunii de putere nucleară ai Coreei de Nord.       

Citește și: