Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
4669 vizualizări 2 oct 2017

Ultimele declaraţii ale liderului PSD, susţinute de luările de poziţie ale premierului Tudose, compun un tablou bizar, la prima vedere, care nu poate fi, însă, complet ignorat. Logic, de vreme ce câţiva dintre cei mai importanţi politicieni aflaţi la conducerea statului se declară convinşi că entităţi economice şi organisme de supraveghere din România se arată a fi nefiresc de permisive.

BNR, ANRE, energia electrică, gazele, benzinăriile, roborul, preţurile la raft, taximetria, tarifele la frizer, au fost luate pe sus, vorba premierului Tudose, de uraganul scumpirilor.

Deşi în urmă cu puţin timp, toate acestea li se păreau şefilor guvernului simple speculaţii de presă, odată convins de contrariu, Dragnea a făcut câteva remarci la adresa situaţiei, încă, în evoluţie.

"Cresc întruna preţurile şi multă lume spune că au crescut şi cresc în continuare nejustificat. Trebuie să vedem exact de ce. România este ţara din Europa care are cel mai mare procent de acceptare al pierderilor nejustificate în preţ, 17%. Să vedem de ce. Cei care distribuie energia electrică, câte pierderi au şi dacă au pierderile astea, cât de mari. Noi toţi trebuie să suportăm pierderile astea la factură. Cei de la ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei - are ca obiect de activitate elaborarea, aprobarea şi monitorizarea aplicării reglementărilor obligatorii la nivel naţional necesare funcţionării sectorului şi pieţei energiei electrice, termice şi a gazelor naturale în condiţii de eficienţă, concurenţă, transparenţă şi protecţie a consumatorilor - n.a.) văd că sunt foarte români, între ghilimele. Adică acceptă lucrurile astea foarte uşor şi nu ştiu dacă sunt foarte bine justificate. Comisia de anchetă va face lumină în acest caz. Este o vină, normal", a afirmat liderul PSD.

După care, a făcut referire la benzinari, acuzându-i de „lăcomie şi huzur”.

"Preţul la carburant l-au scumpit companiile, care nu cred că au scumpit din cauza accizei. Atunci când a dat-o jos Guvernul Cioloş, că nu nu am avut şansa să intrăm în decembrie la guvernare, preţurile nu au scăzut. Deci, se pare că nu asta influenţează. Se pare că influenţează alte interese şi anume profitul, cu orice preţ", a spus Dragnea.

Nu în ultimul rând, şeful de drept al guvernului s-a referit şi la explozia ROBOR, cerând, în context, o întâlnire cu Isărescu.

„Trebuie să aibă loc o discuţie, la care să participăm şi noi, cu conducerea BNR, pentru că este un subiect important. Trebuie să aibă loc această discuţie şi cu reprezentanţii celorlalte bănci. Eu cred că o relaţie corectă - şi subliniez asta - este benefică, dar trebuie să fie din ambele sensuri”.

Prin urmare, cei pe care Dragnea vrea să-i bage în anchetă (parlamentară) sunt supervizorii pe diverse domenii, care au lăsat viitura preţurilor să treacă pe lângă ei, fără să-i pună stavilă – la gaze, la energie electrică, la carburant, la credite, la case -, ceea ce a condus la scumpiri în lanţ, la toate nivelurile.

Sigur, întotdeauna când vrei să îngropi o „chestie”, organizezi o comisie de anchetă (mai ales parlamentară).

Dacă şi aceste anchete vor avea rezultatul celei invitate în sufrageria lui Oprea, e minunat. Peste vreo şase luni, la final, vom afla, cu încântare, că nu s-a aflat nimic-nimic.

Şi, apropo, guvernul merge şi el la anchetă?! Măcar aşa, în calitate de martor…

Citește și: