Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
2919 vizualizări 4 nov 2017
Zeci de mii de oameni se adună an de an, în centrul Tel Avivului, în Piaţa care acum îi poartă numele, locul unde şi-a rostit ultimul discurs.
 
Organizatorii comemorării din acest an promit o manifestare nepolitică, al cărei slogan e unitatea. E greu de crezut că aşa va fi – aproape de fiecare dată mitingul a degenerat în înjurături între stânga şi dreapta. Ura continuă să fie motorul politicii israeliene, cu atât mai mult în epoca Netanyahu. 
 
Rabin – un personaj interiorizat, raţional până la ultimele consecinţe şi, din acest motiv, de neinfluenţat, s-a bătut o viaţă cu palestinienii, cu o duritate greu de egalat chiar şi printre liderii israelieni. Dar, la 70 de ani, a avut puterea uriaşă de a-şi schimba radical opiniile, a înţeles că soluţia e pacea. A spus curajos adevărul – ”N-am venit aici într-un loc pustiu” – contrazicând un alt premier, pe Golda Meir (”Nu există palestinieni”). A semnat Acordul de la Oslo cu Arafat. Această schimbare spectaculoasă de atitudine i-a adus sfârşitul. Un conclav de rabini ultrareligioşi l-a condamnat la moarte; călăul lor a fost un un tânăr ultranaţionalist, Yigal Amir, care pentru unii continuă să fie un erou.  
 
Despre Yitzhak Rabin am scris de multe ori. O fac astăzi, ca să citez dintr-un interviu al poetului Shaul Carmel cu romancierul Amos Oz, realizat imediat după asasinat.
 
Tânărul care l-a împuşcat, spune Amos Oz, “a fost convins, probabil, până în adâncul sufletului nu numai că scopul scuză mijloacele, ci mult mai mult, că scopul sfinţeşte mijloacele. (...) Marele pericol care ameninţă societatea noastră, poate chiar întreaga omenire, dar eu mă refer la societatea noastră, este pericolul sfinţirii scopului prin orice mijloace. (...) Linia pe care trebuie s-o trasăm nu este linia între laici şi religioşi, ci linia între fanatici şi restul (...). Dumnezeul fanaticului nu are Cele Zece Porunci. Dumnezeul fanaticului are o singură poruncă: Ucide! (...) Nu există nici o diferenţă între fanaticul  care l-a ucis pe Yitzhak Rabin şi fanaticul din Hamas sau Hizballah. (…) Cine face statuie unui asasin creşte asasinul următor”.   

Citește și: