Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
3139 vizualizări 30 apr 2017

Semnat de preşedinţii Gorbaciov şi Reagan în decembrie 1987 şi intrat în vigoare la 1 iunie 1988, pe durată nelimitată, Tratatul se referea la rachetele cu rază scurtă de acţiune (sub 1000 de kilometri), aşa-numitele “rachete tactice”, la cele cu rază medie (de la 1000 la 3000 de kilometri) şi la cele cu rază intermediară (de la 3000 la 5000 de kilometri). Tratatul exceptează rachetele cu rază lungă de acţiune, aşa-numitele “rachete-intercontinentale” (peste 5500 kilometri) – ICBM, Intercontinantal Ballistic Missile, care au făcut obiectul altor acorduri militare bilaterale (SALT).

În februarie 2007, preşedintele Putin a declarat că Tratatul nu mai serveşte intereselor Rusiei. Şeful Statului Major General al Forţelor Armate de atunci, generalul Iuri Baluievski, a explicat perfid că decizia finală de a se retrage din INF depinde de acţiunile SUA în legătură cu sistemul de apărare antirachetă din Polonia şi Cehia (ulterior Cehia a fost înlocuită cu România - Deveselu).

De atunci, dar mai ales din ultimii vreo cinci ani, constant, Rusia acuză Statele Unite de încălcarea Tratatului şi ameninţă România.

Instalarea la Deveselu a interceptorilor tereştri – parte a sistemului american de apărare antirachetă a Europei, cu componente în Polonia (la baza Redzikowo, lucrările au început în mai anul trecut), în Turcia şi pe nave din Mediterana – e mană cerească pentru propaganda rusă.

Chiar ieri ministerul rus de Externe a ţinut să reamintească americanilor că sistemul de la Deveselu încalcă INF, când exemplul cel mai recent sunt tocmai noile rachete de croazieră cu rază medie de acţiune, SSC-8, ale ruşilor.

Kremlinul, care condamnă de câte ori are prilejul “diplomaţia megafonului” a Statelor Unite, o practică demult şi cu talent.

Erijându-se în apărător al INF, tratat militar încă în vigoare, Rusia nu poate recunoaşte că, de fapt, Tratatul îi stă în cale, iar Deveselu e cea mai bună fumigenă pentru a-l nesocoti.

Adevăratul motiv pentru care Moscova trebuie să se prefacă a susţine INF, dar să nu piardă nici un prilej să-l încalce:  arsenalul de rachete tactice şi rachete cu rază intermediară de acţiune dezvoltat de China, care nu trebuie să suporte constrângerile vreunui tratat.

Citește și: