Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
2573 vizualizări 14 nov 2017

“Ţara Cedrilor” riscă să devină, după Siria, teatrul următorului război prin procură, dintre Arabia Saudită şi Iran plus marii lor aliaţi.

După Hariri şi Abbas, la Riyadh a fost convocat şi Mar Bechara Butros al-Rahi, Patriarhul Bisericii Maronite din Liban. Deplasarea în Arabia Saudită a Eminenţei Sale se cheamă “vizită istorică”. E prima oară când un întâistătător maronit vizitează oficial o monarhie sunnită absolută, unde nu există lăcaşe creştine.

În contextul ultimelor tulburări din Orientul Mijlociu, mesajul vizitei Patriarhului al-Rahi e însă mai important decât un simplu protocol de conciliere inter-religioasă.

Personajul însuşi e unul foarte interesant şi foarte influent – în Libanul numără aproximativ 1.300.000  de creştini maroniţi (la o populaţie puţin peste 6 milioane de locuitori, dintre care o pătrime sunt refugiaţi).

Mar Bechara Butros al-Rahi (Butros, adică Petru, unul dintre cei 12 apostoli şi primul episcop al Antiohiei, e numele simbolic pe care şi-l iau toţi patriarhii maroniţi) se află în scaun din 2011 (în 2013 ne-a vizitat ţara), iar opiniile Eminenţei Sale, rostite fără oprelişti, uneori contradictorii, au făcut înconjurul Orientului Mijlociu şi al lumii. Farmecul său, acela de a stârni mereu controverse, l-a adus în conflict cu Barack Obama, care a refuzat să-l întâlnească, după ce Patriarhul declarase că Hizballah are tot dreptul să poarte arme, dar şi în conflict cu Hizballah, mai întâi când s-a deplasat în Israel, în mai 2014, să-l întâmpine pe Papă şi să-l însoţească în călătoria prin Ţara Sfântă, şi mai nou în primăvara acestui an, când a criticat vehement Hizballah că s-a alăturat războiului din Siria şi că... poartă arme, ceea ce e straniu la un partid. Această din urmă declaraţie vine în contradicţie cu poziţia Preşedintelui libanez, maronit la rându-i şi vechi inamic al Patriarhului.

De Mar Bechara Butros al-Rahi au nevoie saudiţii acum şi de aceea i-au întins covorul roşu, ba l-au pus faţă în faţă cu premierul ostatec Saad Hariri, căruia i se pregăteşte o revenire în Liban cu o misiune care poate fi lesne dedusă: de a declanşa războiul civil.

Prefăcându-se a nu înţelege ce se întâmplă, Patriarhul a salutat ieri, senin, “prietenia şi sprijinul” saudit acordate Libanului, semn că “negocierile” cu prinţul moştenitor Muhammad bin Salman au fost încununate de succes. Vom afla curând ce au discutat cei doi, Prinţul Bisericii şi Prinţul Sunnit, e însă greu de crezut că – aşa cum declara biroul de presă al Eminenţei Sale - Mar Bechara Butros al-Rahi a dorit doar să convingă monarhia saudită ca maroniţii să fie neutri în evenimentele care se anunţă.

Dacă saudiţii se bazează pe mai recenta aversiune a Patriarhului faţă de Hizballah, trebuie să nu uite că sondajele de opinie nu sunt deloc încurajatoare, ba sunt chiar greu de digerat: 62 la sută din numărul total al creştinilor libanezi consideră că Hizballah apără interesele ţării în regiune mai eficient ca oricare altă formaţiune politică şi cred în Hizballah mai mult decât în oricare altă instituţie, inclusiv Biserica.

Fireşte, nimeni nu se poate lăuda că ar putea face măcar o sută de paşi în condurii Eminenţei Sale, în lumea turbulentă prin care se mişcă...

Citește și: