Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
2175 vizualizări 13 apr 2018

Ca să mă ascund după deget, personal l-am bănuit pe „copywriter” – scriitorul de discursuri, de -, că e certat cu limba română. Cum s-ar spune, nu Dăncilă a greşit, ci „prompterul” – figura e scuzabilă şi se-ntâmplă frecvent şi pe la case mai mari, atunci când spicherii citesc năzbâtii, rostind vorbele mecanic, atenţi doar să nu dea bâlbă evidente.

Pe urmă m-am gândit că, dacă foaia suportă un cuvânt/o expresie scrisă greşit, de cinci ori, iar tu, cititor e posibil să ştii cu ce se mănâncă respectiva trufanda, o zbârceşti o dată, o zbârceşti de două ori, dar îţi iese, Dumnezeului, măcar o dată, până la finalul cu aplauze; chiar dacă e scrisă prost.

Până la urmă, mi s-a spus, de la obraz, ceea ce n-aş fi vrut să aud despre şeful guvernul care conduce ţara: „Frate, n-ai auzit, şi tu, de analfabeţi funcţional?!”. „Ba da”, zic, cu un cui în inimă. „Păi, atunci ce te faci chinez? Ăsta-i omul: analfabet funcţional! Nu-nţelege ce citeşte”.  

O fi, ce să mai pledez eu, pe aici, degeaba, că prea turuie greşelile unele după altele, şi zice de cinci ori la rând "imunoglobina" în loc de "imunoglobulina", fără să-i tresară vreun atom, vreo moleculă, prin organism.  

Iar treaba asta cu „douăzeci-douăzeci” este, cel puţin, a doua oară când o spune. La prima încercare – în Parlament, parcă, sau undeva, pe acolo pe unde premierul, când prinde coala tipărită, o citeşte cu tumult şi extaz, şi pe faţă, şi pe verso, şi pe cant, şi pe „hegăl” ,- am zis că mi s-o fi părut...

Nu că am dori să fim răutăcioşi fără motiv, dar, totuşi, oamenii noştri de stat, fie bărbaţi, fie femei, fac rating când apar pe la tv. Se uită lumea, ascultă copiii, gospodinele, analfabeţii-analfabeţi, care doresc, poate, să se alfabetizeze. Ce să mai înţeleagă? Mâine-poimâine, dăm o lege cum că, de fapt, pronunţia corectă e aia a premierului Dăncilă, care ni s-a părut nou greşită, dar nu era. Pentru că n-ar fi prima dată când se-ntâmplă în ţara românească.

Nu se poate să nu ştiţi butada!

Zice-se că, la un moment dat, s-a interzis să mai apară scris, în România, „numărul” secolului cu cifre romane. „De exemplu, „Secolul XX”. De ce?! Pentru că, aflată într-o aglomeraţie de doctori docenţi şi ingineri, Elena Ceauşescu ar fi citit, precum Viorica Dăncilă, de pe foaie: „Secolul acesta în care suntem azi, secolul ics-ics…”, şi aşa mai departe. Nu se ştie cine şi dacă a avut curajul să-i spună şefei de facto a guvernului României de la acea vreme că lui „ics-ics” i s-ar fi potrivit, mult mai bine, să fie citit „douăzeci”.

Am mai scris aici, în urmă cu ceva timp, că România, cum altfel, este pe loc fruntaş în ceea ce priveşte numărul analfabeţilor funcţional, un procent îngrijorător dintre elevii de liceu „beneficiind de acest statut”.

Ei bine, dacă atunci când premierul a „produs” gafa legată de „autism” a încercat să repare ce se mai putea repara, devenind mai atentă la copiii care suferă de această tulburare, îi propun ca, de acum înainte (în speranţa că va gafa tot mai puţin), să aibă în vedere şi să se implice, cât se poate de mult, în eradicarea fenomenului „analfabetism funcţional”.

Niciodată nu e prea târziu să învăţăm, unii de la ceilalţi. În special, lucrurile bune.

Citește și: