Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
8770 vizualizări 5 nov 2017

În iunie anul acesta, regele Salman (81 de ani şi un început de Alzheimer) şi-a declarat fiul, pe Muhammad bin Salman Al Saud, prim prinţ moştenitor, îndepărtându-l de la succesiune pe moştenitorul de drept al tronului, nepotul său Muhammad bin Nayef. În scurtă vreme, tânărul şi necoptul  Muhammad bin Salman a preluat puterea şi continuă să-şi netezească drumul spre coroană cu mâna tremurândă a tatălui său care semnează cele mai stranii decrete. Ultimul, ieri: constituirea Comisiei Anticorupţie (Nazaha – “Neprihănirea”, altă traducere nu găsesc), sub conducerea prinţului mostenitor (prim viceprim ministru, fiindcă funcţia de premier aparţine oficial regelui, şi ministru al Apărării – cel mai tânăr din lume), Comisie care aseară a anunţat arestarea pe motive de corupţie a 11 prinţi şi 30 de miniştri în funcţie şi foşti miniştri. O epurare în toată regula a ultimilor fideli din administraţie ai fostului rege Abdullah, după ce în ultimele luni prinţul moştenitor şi conducătorul de facto al regatului a mai eliminat, băgându-i după gratii, o serie de critici ai regimului şi a numit în funcţii de conducere o serie de tineri loiali.    

Cel mai proeminent dintre prinţii băgaţi aseară la zdup e  duşmanul lui Donald J. Trump, co-acţionarul la Twitter,  Al Waleed bin Talal, nepot al fondatorului regatului saudit, investitor putred de bogat şi mare filantrop. Observatori informaţi consideră că arestarea acestuia e un frumos cadou făcut preşedintelui Statelor Unite.   

Poreclit “Warren Buffett al Arabiei”, prinţul Al Waleed e unul dintre cei mai influenţi oameni din lume şi în top 20 al celor mai bogaţi. Al Waleed bin Talal a fost un sponsor generos al Fundaţiei soţilor Clinton.  

O ştire de ultimă oră arată că printre arestaţii notorii de sâmbătă seara se află şi Bakr bin Laden, fratele lui Osama bin Laden, preşedintele Grupului Binladin, una dintre cele vechi şi mai respectabile firme din Orientul Mijlociu.

Acţiunea "Neprihănirea" va continua până când prinţul moştenitor va scăpa de toţi inamicii, Comisia fiind investită prin Decret Regal cu puterea de a ancheta, a emite mandate de arestare, a impune interdicţii de călătorie (ieri, ca în iunie, toate avioanele private ale prinţilor şi prinţişorilor saudiţi au fost reţinute la sol), a îngheţa conturi şi portofolii, a popri şi a confisca averi.  
 

Citește și: