Gandul.info
Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
1580 vizualizări 29 nov 2017

Mă gândesc că i s-o fi zbătând ochiul, de vreme ce s-a mobilizat exemplar, pentru a organiza o ciocnire, la botul calului Jandarmeriei, între protestatari şi autorităţi, exact în decembrie, exact în Piaţa Victoriei.

Sigur că poate fi numai o întâmplare, o simplă coincidenţă, faptul că poporul român are predilecţie să facă istorie în decembrie. Dar, ce să vezi, chiar se întâmplă. (Legat, probabil, şi de renaşterea episodică a demnităţii naţionale, în preajma zilei de 1 Decembrie).

Eu nu ştiu unde se afla actualul edil al Capitalei, în luna-cadourilor-1989, dar îi pot reaminti în ce fel se exprimă populaţia – iar în Piaţa Universităţii, la Revoluţie, n-au fost zeci de mii de oameni, ci vreo câteva sute, în baricadă, şi vreo două mii de spectatori – atunci când o întărâţi aiurea, când o persiflezi, când îi pui TAB-urile, caii, târgurile de sărbători şi „Festivalul de colinde şi obiceiuri de iarnă”, de-a curmezişul.

În acest sens, Primăria Capitalei a aprobat organizarea târgului de sărbători "Festivalul de colinde şi obiceiuri de iarnă" în Piaţa Victoriei.

Exact acolo unde se strânge lumea la miting. Acolo unde se exprimă. Unde trăieşte. De unde transmite mesaje guvernului. Unde este organizat, pe 1 Decembrie, după-amiază, un mare protest, intitulat "România MOARE".   

Urzeala primăriţei: faptul că legea nu permite ca doua evenimente de acest fel să se desfăşoare în acelaşi timp, în acelaşi loc.

Dar poate are Gabriela Firea un consilier care s-a prins că România stă pe un butoi cu pulbere şi că strada poate exploda, oricând, dacă te joci cu focul, fiind sătulă de prea multă linişte, şi considerând că o răzmeriţă provocată, şi înăbuşită la minut, va crea premisele instaurării unei politici de mână forte în materie de proteste de stradă.

Şi, dacă nu va fi înăbuşită, ci în sânge, vorba răposatului Dan Iosif, şi el maestru de ceremonii în ‘89?!

Deci, cu totul şi cu totul greşit acest demers provocator!!

E bine de ştiut că organizaţiile participante la miting şi-au exprimat deja dezacordul faţă de manevra, cel puţin, periculoasă, a Primarului General, şi reconfirmă faptul că protestul anunţat va avea loc, "indiferent ce pretexte ar găsi Primăria sau oricare altă instituţie pentru a-l împiedica".

Personal, cred că dacă Gabriela Firea ar fi evitat să menţină spiritele la incandescenţă, după mitingul în discuţie - dat fiind că sărbătorile sunt pentru toată lumea -, acţiunile de protest în luna decembrie ar fi continuat la cota de avarie, fără să genereze evenimente excepţionale, dacă nu va fi cazul…

Dimpotrivă, în aceste condiţii, de „care pe care”, e foarte posibil ca bucureştenii să protesteze în trei schimburi, pentru a menţine zona protejată/sub control.

Sunt curios ce va face primarul, poliţia lui locală şi cavalcada jandarmeriei într-o astfel de situaţie? Vor pune tunurile cu apă pe protestatari? Vor da cu lacrimogene?!

Aşa a-nceput şi în ’89. Poate mai ştie Codrin Ştefănescu…

Citește și: