Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
5464 vizualizări 8 apr 2018

Cine a auzit de Yaser Murtaja? Noi da, cei care ne ciocnim pe reţelele de socializare din Orientul Mijlociu.

În ciuda vestei cu inscriţia clară PRESĂ lunetiştii armatei israeliene l-au luat în cătare şi-au tras. După toate legile războiului de la Geneva şi Haga, asta se cheamă crimă de război, chiar dacă e greu de definit ce se petrece la graniţa dintre Israel şi Gaza, câtă vreme Tzahal trage cu gloanţe de război în nişte protestatari care dau cu pietre şi cu uneori cu cocteiluri Molotov (benzina e scumpă în enclava de dincolo de gard). Mă îndoiesc că va observa incidentul Curtea Penală Internaţională, cea construită sub auspiciile Adunării Generale şi a Consiliului de Securitate ONU. E o perioadă tocmai bună ca, în afara unor comunicate vag dojenitoare, lumea să întoarcă privirea de la ceea ce se petrece pe cei 51 kilometri de graniţă cu Fâşia Gaza. E un echilibru toxic la masa Consiliului de Securitate: Rusia are propriile ei treburi murdare de acoperit în Siria, iar Statele Unite au de apărat colonialismul israelian.

Uniunea Jurnaliştilor din Israel s-a adresat generalului Gadi Eizenkot, şeful Statului Major, cerând explicaţii cu privire la ordinele primite de soldaţii care l-au împuşcat pe cameramanul palestinian. Însă răspunsul se cam ştie, aşa cum a reieşit din postările pe Twitter ale Armatei: soldaţii – unii pifani, au ordin să tragă foc de avertizare dacă protestatari încalcă linia roşie aflată la câteva sute de metri de zidul despărţitor, în interiorul Gazei. În cazul în care protestatarii insistă să se apropie de zid, lunetiştii sunt instruiţi să tragă după instinct (motivul pentru care se ard cauciucuri e ca palestinienii să se poată ascunde în spatele pânzei de fum). Ţintele predilecte ale gloanţelor sunt aşa-numiţii “instigatori” ai protestelor, infiltraţii Hamas care urmăresc să dea o turnură violentă Marşului Reîntoarcerii (care a intrat deja în a doua săptămână şi nu se va opri până îşi va atinge apogeul, pe 15 mai, când palestinieni comemorează Ziua Catastrofei,  înfiinţarea Statului Israel; bilanţul – 19 morţi şi mii de răniţi). În treacăt fie spus, partidul Hamas (cu aripa lui militară cu tot) conduce Gaza, ales democratic, ceea ce până şi pe Tony Blair (fostul reprezentant al Qvartetului pentru Orientul Mijlociu – SUA, Rusia, Uniunea Europeană şi Naţiunile Unite) l-a făcut să declare, la sfârşitul anului trecut, că ar trebui adus la masa dialogului.     

Yaser Murtaja împlinise 31 de ani, lucra la de 5 ani la o mică agenţie de presă palestiniană al cărei co-fondator era (“Ain Media”), iar pasiunea lui, ilustrată pe contul său de Twitter, au fost imaginile din dronă. Sub una dintre ele, realizată deasupra  capitala enclavei, a scris: “Sper să vină ziua când voi putea lua  această imagine din cer nu de pe pământ (…). Locuiesc în Gaza şi n-am călătorit niciodată în viaţa mea”.

Împuşcat vineri, la 350 de metri de zidul de securitate, Murtaja e doar încă o victimă a “celei mai morale armate din lume”, cum a caracterizat-o ministrul Apărării, Avigdor (Victor) Lieberman.


 

Citește și: