Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
5475 vizualizări 24 apr 2017

Imprevizibilitatea strategică a regimului lui Kim Jong-un face să te aştepţi la orice sau la nimic. Se vorbeşte de un nou test nuclear, al şaselea, astăzi (mâine, ora României), când Armata Revoluţionară a Poporului împlineşte 85 de ani.

În cinstea Armatei, a crescut şi fanfaronada oficialilor. Oficiosul partidului a declarat că portavionul Carl Vinson, care se apropie, în sfârşit, escortat protocolar de două distrugătoare japoneze, nu sperie nici o meduză şi că flota revoluţionară a Coreei de Nord îl va scufunda dintr-o lovitură.

La asta, preşedintele Trump a pierdut ocazia să răspundă. Când la Beijing era dimineaţa de 24 aprilie, a vorbit la telefon cu preşedintele Xi, apoi cu premierul Japoniei. Cel dintâi i-a recomandat reţinere, cel de-al doilea i-a mulţumit că “toate opţiunile sunt pe masă” în legătură cu Coreea de Nord.

Toate opţiunile, mai puţin cea militară – e de părere majoritatea specialiştilor. Oricât ar fi de “chirurgicală”, o lovitură asupra capabilităţilor nucleare ale lui Kim Jong-un, se poate lăsa cel puţin cu un nor radioactiv, iar în secunda doi cu un răspuns nord-coreean năpraznic, mai întâi asupra sud-coreenilor. Seulul e la nici 60 de kilometri şi are o populaţie de peste 10 milioane de suflete... Dar cine mai ascultă părerea specialiştilor?

Coreea de Sud abia îşi asamblează foarte performantul scut antirachetă THAAD, spre nemulţumirea Chinei.

Ce e de ştiut la ora când în Peninsula Coreea începe o nouă zi? Nimic sigur. Doar că, în afara atmosferei apăsătoare, domneşte vechea neîncredere între Coreea de Sud şi Japonia, între China şi Coreea de Sud, între Japonia şi China. 

Citește și: