Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
1458 vizualizări 30 iul 2017

Anul trecut, pe 19 noiembrie, Papa Francisc l-a ridicat pe Zenari la rangul de cardinal. Motto-ul pe care şi l-a ales: “Levate Oculos Vestros” (Ridicaţi-vă ochii). Nu era un novice într-ale diplomaţiei când a ajuns la Damasc, servise ani de zile ca nunţiu în diverse ţări africane.

Un om al Bisericii care trăieşte războiul din Siria merită ascultat. Trebuie doar reamintit că marea majoritate a creştinilor a rămas fidelă lui Bashar al Assad, fie şi doar pentru că atâta timp cât a fost pace în ţară a trăit şi ea în pace.

Abia astăzi am avut răgazul să deschid interviul lui Francesco Peloso din “La Stampa” cu cardinalul Mario Zenari, publicat în urmă cu o lună.

Înaltul prelat – care, împreună cu preoţii şi surorile Bisericii Catolice, n-a părăsit Siria după dezastru, convinşi cu toţii că nu-şi pot abandona propriii credincioşi, dar nici pe musulmanii pe care îi îngrijesc în cele două spitale din Damasc şi Alep – spune lucrurilor pe nume, ca un om care în orice moment nu îşi poate pierde decât viaţa.

Când se va pogorî pacea? Când Arabia Saudită şi Iranul vor avea puterea de a sta la aceeaşi masă “şi să dea mâna cu sinceritate. Atunci, o mare parte dintre problemele din Irak, Siria şi Yemen vor fi rezolvate. Există, desigur şi alte probleme, cum ar fi ţările care au baze navale (monseniorul se referă la Statele Unite şi Rusia, n.m.), altele care sunt la frontiera de nord (monseniorul se referă la Turcia, n.m.)...”.

Daesh? “Nu e problema fundamentală a Siriei, e o pacoste în plus...”, care va fi curând rezolvată.

Civilii sirieni? Ceea ce se întâmplă în Siria “a fost definit de Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului de la Geneva drept cel mai grav dezastru umanitar cauzat de oameni după al Doilea Război Mondial. O catastrofă umanitară. Peste 5 milioane de refugiaţi, 6 milioane şi jumătate de oameni strămutaţi acum în interiorul ţării, care au tot fost deplasaţi, după cum s-a mutat războiul. Potrivit statisticilor, 85 la sută din populaţie trăieşte în sărăcie, mai mult de jumătate din spitale sunt inutilizabile, o şcoală din trei e de nefolosit, trei sferturi dintre civili nu au acces la surse de apă sigure (...). Şi mai  e ceva: am văzut Alepul, Homsul – bombardamentele le-au transformat în schelete, dar există un impact interior care afectează sufletele, un dezastru care afectează copiii. Cine poate vindeca aceste răni? Mai devreme sau mai târziu, clădirile vor fi ridicate din nou graţie petrodolarilor, dar cine va putea reconstrui un suflet?”. 

Citește și: