Publicat

1

mai

2017

20:06

12515

vizualizări

Admiratorul lui Hitler, invitat de preşedintele Trump la Casa Albă

Donald J. Trump l-a sunat pe preşedintele Filipinelor, cunoscutul bizar Rodrigo Duterte.

Admiratorul lui Hitler, invitat de preşedintele Trump la Casa Albă

Donald J. Trump l-a sunat pe preşedintele Filipinelor, cunoscutul bizar Rodrigo Duterte.

Cei doi preşedinţi au purtat aseară (ora Manilei) o conversaţie “foarte prietenească” – asta citim în comunicatul oficial al Casei Albe – abordând subiecte de fierbinţi, cum ar fi “îngrijorările ASEAN (Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est, a cărei conferinţă a avut loc la sfârşitul acestei săptămâni, n.m.) privind securitatea regională, inclusiv ameninţarea pe care o reprezintă Coreea de Nord”.

Preşedintele Rodrigo Duterte, care a condus lucările ASEAN, s-a întrecut pe sine în a acoperi principala îngrijorare a participanţilor - manevrele Beijingului din Marea Chinei de Sud, armamentul cu care şi-a dotat insulele artificiale din arhipelagul Spratly, unde au vechi dispute teritoriale nu doar cu Filipinele, ci şi cu Malaezia, Taiwan, Brunei, Vietnam.

De când a preluat mandatul de preşedinte, în vara anului trecut, Duterte a balansat între Rusia şi China, decizându-se finalmente pentru China, în speranţa unor investiţii uriaşe. Această poziţionare strategică i-a făcut pe analişti să vorbească tot mai apăsat despre “cambodgizarea Filipinelor” – politică total opusă celei a fostului preşedinte, Benigno Aquino III.

Cât priveşte Coreea de Nord, aceasta ceruse – prin vocea ministrului său de Externe - protecţia ASEAN, încă din 23 martie, motivând că că SUA sunt pe punctul de a declanşa un “holocaust nuclear”.  I s-a răspuns de la Manila mai dur decât s-ar fi aşteptat: “Acţiunile Coreei de Nord au dus la o escaladare a tensiunilor, care poate afecta pacea şi stabilitatea întregii regiuni”.

Duterte e un personaj instabil şi sanguinar. Sub stindardul luptei contra drogurilor a făcut mii de victime, cu care apoi s-a lăudat, comparându-se cu modelul său, Hitler: “Hitler a masacrat  trei milioane de evrei. Acum, avem trei milioane de drogaţi... Aş fi fericit să-i sacrific”. De altfel, ars politica lui declarată e “Germania, cel puţin, l-a avut pe Hitler. Filipine nu”.

Slobod la gură, a înjurat Uniunea Europeană, care îl admonesta pentru nerespectarea drepturilor omului, l-a înjurat pe Papă, fiindcă se oprise circulaţia la vizita sa apostolică din 2015 (pe atunci, Rodrigo Duterte era primar de Davao, unde şi-a lăsat moştenitoare fiica), l-a făcut pe preşedintele Obama “pui de căţea” doar fiindcă şi-a permis să-i critice politica scelerată.

Acum, preşedintele Trump îl invită la Casa Albă. De ce? Politica Statelor Unite în Filipine fusese perfect rezumată de Robert D. Kaplan: “Ideea era de a le oferi Filipinelor suficientă greutate  politică şi militară, ca ţara să nu ajungă să fie pentru China (...) precum Etiopia în 1936 pentru Italia – numai bună de violat”.

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

ULTIMA ORĂ
Asta le întrece pe toate! Un senator spune că este prieten cu Kim Jong-Un! Ce cadou incredibil vrea să-i ducă liderului nord-coreean

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info