Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
12520 vizualizări 1 mai 2017

Cei doi preşedinţi au purtat aseară (ora Manilei) o conversaţie “foarte prietenească” – asta citim în comunicatul oficial al Casei Albe – abordând subiecte de fierbinţi, cum ar fi “îngrijorările ASEAN (Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est, a cărei conferinţă a avut loc la sfârşitul acestei săptămâni, n.m.) privind securitatea regională, inclusiv ameninţarea pe care o reprezintă Coreea de Nord”.

Preşedintele Rodrigo Duterte, care a condus lucările ASEAN, s-a întrecut pe sine în a acoperi principala îngrijorare a participanţilor - manevrele Beijingului din Marea Chinei de Sud, armamentul cu care şi-a dotat insulele artificiale din arhipelagul Spratly, unde au vechi dispute teritoriale nu doar cu Filipinele, ci şi cu Malaezia, Taiwan, Brunei, Vietnam.

De când a preluat mandatul de preşedinte, în vara anului trecut, Duterte a balansat între Rusia şi China, decizându-se finalmente pentru China, în speranţa unor investiţii uriaşe. Această poziţionare strategică i-a făcut pe analişti să vorbească tot mai apăsat despre “cambodgizarea Filipinelor” – politică total opusă celei a fostului preşedinte, Benigno Aquino III.

Cât priveşte Coreea de Nord, aceasta ceruse – prin vocea ministrului său de Externe - protecţia ASEAN, încă din 23 martie, motivând că că SUA sunt pe punctul de a declanşa un “holocaust nuclear”.  I s-a răspuns de la Manila mai dur decât s-ar fi aşteptat: “Acţiunile Coreei de Nord au dus la o escaladare a tensiunilor, care poate afecta pacea şi stabilitatea întregii regiuni”.

Duterte e un personaj instabil şi sanguinar. Sub stindardul luptei contra drogurilor a făcut mii de victime, cu care apoi s-a lăudat, comparându-se cu modelul său, Hitler: “Hitler a masacrat  trei milioane de evrei. Acum, avem trei milioane de drogaţi... Aş fi fericit să-i sacrific”. De altfel, ars politica lui declarată e “Germania, cel puţin, l-a avut pe Hitler. Filipine nu”.

Slobod la gură, a înjurat Uniunea Europeană, care îl admonesta pentru nerespectarea drepturilor omului, l-a înjurat pe Papă, fiindcă se oprise circulaţia la vizita sa apostolică din 2015 (pe atunci, Rodrigo Duterte era primar de Davao, unde şi-a lăsat moştenitoare fiica), l-a făcut pe preşedintele Obama “pui de căţea” doar fiindcă şi-a permis să-i critice politica scelerată.

Acum, preşedintele Trump îl invită la Casa Albă. De ce? Politica Statelor Unite în Filipine fusese perfect rezumată de Robert D. Kaplan: “Ideea era de a le oferi Filipinelor suficientă greutate  politică şi militară, ca ţara să nu ajungă să fie pentru China (...) precum Etiopia în 1936 pentru Italia – numai bună de violat”.

Citește și: