Mihaela Gidei
1783 vizualizări 11 iul 2018

„În măsura în care discuţia a fost de ambele părţi, nu doar o propunere a USR, înseamnă că trebuie analizate prevederile Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor,” a declarat Victor Alistar pentru Mediafax. ”Dar, repet, în măsura în care a existat o discuţie care a presupus opiniile şi interacţiunea ambelor părţi. Numai în această măsură. Pentru faptul că cineva face, de pildă, unui magistrat o propunere nu este culpabil magistratul respectiv. Dacă, însă, o formaţiune politică şi magistratul poartă o discuţie cu privire la perspective politice, atunci se încalcă obligaţia de rezervă, imparţialitate şi neutralitate politică a magistraţilor. Deci doar în sensul acesta şi oricum, nu pot să spun ce se va întâmpla, pentru că trebuie analizat şi se analizează de către secţia specifică a CSM.” 

Reprezentantul societăţii civile în CSM a mai subliniat că o sancţiune, dacă ar fi cazul, o poate stabili doar Secţia pentru procurori.

„Simpla propunere nu este culpabilă nimănui. Dar dacă ar fi existat o discuţie, pe procedură, care sunt sancţiunile? Le stabileşte Secţia CSM, în cazul procurorului, nu le poate stabili nimeni altcineva. Ele sunt cele prevăzute în Legea 303 şi numai după ce se analizează cu temeinicie cazul, altfel, nu. Respectiv care ar fi? Nu pot să antamez nicio discuţie pentru că numai Secţia de procurori decide şi nu poate decide decât în limitele Legii 303. (...) Este vorba despre statutul magistraţilor care nu le permite să se angajeze în discuţii de natură politică. Nu s-a confirmat până acum că a existat efectiv o discuţie între părţi, ci doar că s-a făcut o propunere”, a mai spus Victor Alistar.

Marţi, preşedintele USR Dan Barna a declarat că i-ar fi propus fostei şefe a DNA, Laura Codruţa Kovesi, să se înscrie în partid, afirmând că, în prezent, este prematur să aprecieze dacă, în contextul în care va onora invitaţia, i se va propune şi să devină candidatul partidului la alegerile prezidenţiale.

”Am avut un schimb de mesaje în care am asigurat-o de sprijinul şi susţinerea noastră. I-am spus că uşile USR îi sunt deschise. Dânsa mi-a mulţumit şi pentru susţinere. I-am spus că am văzut că a declarat că va rămâne procuror deocamdată. I-am spus că în măsura în care îşi doreşte să facă pasul spre politică e binevenită în USR. A spus că va avea o perioadă de relaxare, că timp de cinci ani nu a avut concediu, după care vom mai vorbi”, a declarat pentru Mediafax preşedintele USR, Dan Barna.

 

Citește și: