Ana Petrescu
7189 vizualizări 17 feb 2019

Traian Băsescu a explicat problemele aducerii în ţară a lui Nicolae Popa, după ce SRI a fost informat că acesta se află în Indonezia de către un serviciu partener, nu de Interpol.

"Am văzut posturi care arată fotografii de la ambasada Indoneziei cu delegaţia condusă de doamna Kovesi.(...) Problema aducerii în ţară a lui Nicolae Popa nu a fost foarte simplă pentru că nu a fost semnalată de Interpol, ci de un serviciu partener, care funcţiona şi pe teritoriul Indoneziei. A informat SRI, chiar i-a întrebat dacă România e interesată de aducerea în ţară, SRI a confirmat interesul.(...) Am discutat cu preşedintele Indoneziei şi l-am rugat să trateze cu celeritate cazul Popa. Apoi la un summit i-am dat doamnei Kovesi o scrisoare să i-o dea preşedintelui. Scrisoarea a mers sigilată şi nu i-am arătat conţinutul doamnei Kovesi, dar cred că i-am dat delegaţiei o copie, ca să ştie ca bază de discuţie," a povestit Băsescu la România TV.

Fostul preşedinte spune că a fost informat imediat şi nu înţelege de ce acum sunt acuzaţi cei care l-au adus în ţară pe Nicolae Popa.

"M-au informat imediat ce a avut informaţia (SRI - n.red.). Sigur, atmosfera care s-a creat: hai să îi învinuim pe cei care au îndrăznit să îl aducă pe Popa care a participat la furtul banilor a 300.000 de români. În cele două mandate ale mele, am considerat că e un afront adus statului, atunci când un om se sustrage punerii în aplicare a unei hotărâri definitive şi în afară de statele unde erau cei protejaţi - în Ungaria, de exemplu, acolo nu puteai să te bagi - dar cei care erau solitari, pe cont propriu, a fost o politică a mea să cer statului să îi aducă, pentru că sunt legi care trebuie puse în aplicare."

Nicolae Popa: Roata se învârteşte

Mai devreme, invitat într-o emisiune la Antena 3, fostul director FNI Nicolae Popa declarase că toţi cei implicaţi în aducerea sa în ţară ar trebui să răspundă, se bucura că s-a început cu Laura Codruţa Kovesi, dar amintea şi de implicarea notorie a fostului preşedinte Traian Băsescu în procesul de extrădare.

”Cred cu tărie că toate abuzurile şi atrocităţile făcute de acest regim toxic trebuie să înceteze, iar reprezentanţii săi de frunte - cum este doamna Kovesi, pentru început - să plătească pentru toate fărădelegile făcute în ultimii 12-14 ani. Mai cred, spre deosebire de Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, că înţelepciunea populară românească a prevăzut câte un proverb pentru toate situaţiile în care te poţi afla în viaţă: ce ţie nu-ţi place altuia nu-i face. Minciuna are picioare scurte. După plată şi răsplată. Roata se învârteşte. Cine seamănă vânt culege furtună. Creştineşte se spune că nu e bine să te bucuri de răul altuia. Eu sunt ateu,” spunea Popa.

”Mă aştept şi la bucurii referitoare şi la alte personaje. Implicarea directă a domnului Traian Băsescu este notorie deja. Toţi aceşti domni care au participat la comisia rogatorie în avionul cu care am fost extrădat, care au participat la discuţiile informale cu autorităţile indoneziene, eu cred că ar trebui să răspundă”, spune fostul director FNI.

Nicolae Popa a fost condamnat în lipsă, în anul 2000, la 15 ani de închisoare pentru fraudă, iar în anul 2006, alături de Ioana Maria Vlas, la alţi 10 ani, în legătură cu prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii, în urma căreia mai mult de 100.000 de români şi-au pierdut banii investiţi, iar statul român, care garantase, a fost obligat să plătească circa o sută de milioane de euro compensaţii. Popa a fost adus în ţară, din Jakarta, în anul 2011.

Băsescu: Kovesi va trebui să răspundă, dacă a luat bani de la Ghiţă

Fostul preşedinte Traian Băsescu nu a ştiut niciodată cu ce a fost adus în ţară Nicolae Popa, dar crede că fosta şefă a DNA a făcut cea mai mare eroare dacă i-a cerut bani lui Sebastian Ghiţă, care nu era atunci decât un om de afaceri.

"Niciodată nu m-a interesat cu ce vine. Am aflat în dezbaterea publică. Pentru mine era important ca justiţia să se înfăptuiască, în rest erau detalii cu ce vine. Am aflat dimineaţă că a sosit în ţară. Comunicatul a fost dat de IGPR sau de MAI. Nu mai ştiu. De Poliţie. Şi-a asumat aducerea lui în ţară. Au fost două acţiuni suprapuse," a explicat Băsescu la România TV, dar crede că Kovesi va trebui să răspundă, dacă a luat bani de la Sebastian Ghiţă.

"Am aflat că ea fost o operaţiune de imagine pentru mine, de la Chiriaci şi Abrahami,” ironizează Băsescu. ”Ţineam aşa mult la imaginea mea, că am anunţat reduceri de salarii cu câteva luni înainte. Cred că a fost o suprapunere de activităţi, nu vreau să o acopăr (pe Kovesi - n.red.). Dacă se probează că a cerut bani de la Ghiţă, a făcut cea mai mare eroare şi va trebui să răspundă."

El îşi aminteşte că din 2010, era ”mare tandreţe” între Kovesi şi Ghiţă, care se duceau de două ori pe săptămână la întâlniri la K2, alături de Florian Coldea şi George Maior.

”Dacă i-a cerut bani lui Ghiţă, să răspundă, că nu era treaba lui Ghiţă să finanţeze aducerea lui Popa din Indonezia. Dacă atâta a dus-o mintea... Cum să te ducă mintea - că daţi-vă seama, Ghiţă în 2011 nu era parlamentar. Deci ar fi apelat la un om de afaceri. Asta trebuie legată cu declaraţia lui Ghiţă că, din 2010 se vedea de două ori pe săptămână cu Coldea, Maior în K 2. Deci din 2010 era mare tandreţe. Cea mai mare greşeală pe care o face doamna Kovesi e că nu se duce să vorbească cu procurorul, să îi explice,” crede Băsescu.

Băsescu, către Kovesi: Du-te, femeie, şi spune ce ai de spus!

Fostul preşedinte Traian Băsescu îi reproşează fostului şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, că nu merge în faţa procurorilor şi a opiniei publice să se apere şi face o greşeală dând impresia că fuge de justiţie.

"Dânsa nu trebuie să fie ostilă justiţiei. După mine, a greşit şi mediatic. Trebuie să spună da, ”mă duc să dau explicaţii pe toate capetele de acuzare”. Al doilea lucru. Are prezumţia de nevinovăţie, de aceea până va fi găsită vinovată de o instanţă de judecată, ar trebui măcar să nu îi împiedicăm acest parcurs, pentru că e o poziţie importantă. Eu aşa aş judeca lucrurile. E adevărat. Sunt unii care spun - ea cui i-a acordat prezumţia de nevinovăţie? Deci ar trebui să nu se prevaleze exact de lucrurile astea şi să pună cu demnitate - da, mă duc în faţa procurorului. Până la urmă, e colega dânsei care o anchetează. Cum să nu ai încredere în justiţie?" se miră Băsescu.

"Dânsa trebuie să fie foarte deschisă şi nu să dea impresia că fuge exact de justiţie. Cred că dacă află ce am spus, poate reflectează. Du-te, femeie, şi spune ce ai de spus! Şi în faţa procurorului şi public. Dar apără-te!".

Întrebat de situaţia de la Parchetul General, cu cenzurarea comunicatelor de presă ale Secţiei de Investigare a Magistraţilor, de către biroul de presă al instituţiei, Băsescu a afirmat: "E în neregulă dezinformarea. Adică a tăiat numele. Aduceţi-vă aminte cu ce detalii se dădeau - inculpatul X care a făcut un prejudiciu de 300 milioane de euro. Sper să nu meargă până la punctul în care să se decredibilizeze. El, ca procuror mai bătrân şi hârşâit, ar trebui să îi spună - ”Du-te la procurorul ăla şi spune-i. Fată dragă, ţie îţi arde de sărit în avion şi să fugi la Bruxelles? Du-te cu hârtii la procuror.” Refuzând procurorul, nu faci decât să creezi câmp de dezbatere în continuare," atrage atenţia fostul preşedinte.

Kovesi a devenit procuror general pentru că era foarte tânără şi sportivă

Băsescu îşi aminteşte motivele pentru care a ales-o pe Laura Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror general al României, dar crede că i-a lipsit maturitatea şi puterea deţinută a îmbătat-o.

"În 2006 parcă am numit-o pe doamna Kovesi. După plecarea lui Botoş, următorul procuror general a fost doamna Kovesi. Sigur, lumea uită şi e uşor să vii după 14-15 ani să spui - iată domnule ce a făcut. Am făcut două numiri, dar referindu-mă la dânsă, ştiu că ţinea locul dl Sânpetru atunci şi am cerut să îmi dea CV şi un mic raport de activitate pentru toţi procurorii şefi de structuri teritoriale de la DNA şi DIICOT şi de acolo am ales-o pe câteva criterii.

Unul a fost că era foarte tânără şi am spus - merită România un procuror foarte tânăr. Nu avea multe dosare, erau vreo 3-4, rezolvate cu condamnare.

Era şi sportivă, un om tare, cu voinţă şi corespundea cu ceea ce credeam că era soluţia, să înlocuim oameni mai în vărstă cu unii mai tineri. Se pare cu nu. Şi ei şi lui Coldea le-a lipsit maturitatea. Cred că i-a îmbătat puterea şi e un drog colosal," a povestit Traian Băsescu, care crede că nu i-ar fi dat lui Kovesi un al doilea mandat la DNA, dacă era în locul lui Klaus Iohannis.

"Atunci am înţeles că, având atâta putere, nu poţi să umileşti oamenii. Spectacolul atunci a început la DNA. Probabil voia să îi ofere lui Iohannis un spectacol gratuit, dar a fost un spectacol pregătit, aveau lista, pe cine are cu dosare. Eu nu i-aş fi dat al doilea mandat. Cert este că şi-a câştigat al doilea mandat cu un spectacol dizgraţios,” apreciază Băsescu.

Băsescu: A fost un comportament de stat mafiot

Traian Băsescu reafirmă că niciodată nu a intervenit în vreun dosar penal, nici măcar pentru fratele său şi a fost îngrozit de modul în care Livia Stanciu şi Laura Codruţa Kovesi s-au comportat cu Mariana Rarinca.

"Nu am niciun dubiu că au fost oameni listaţi să fie eliminaţi, nu am să îi pomenesc, pentru că nu am informaţia decât sporadic, pe ici, pe colo. Sunt şi oameni care au fost vizaţi să fie îndepărtaţi. Eu nu văd o logică. Eu, după ce s-a întâmplat cu doamna Rarinca - pe care nu o cunosc - dar am văzut că, după ce a fost achitată, aşa a tăbărât Kovesi şi Livia Stanciu pe ea, încât a fost condamnată. A fost un comportament de stat mafiot. Ce interes ai ca tu, Kovesi, să ceri recurs în anulare? Condamnaţi un om. Atunci m-a îngrozit ce au putut să facă cele două doamne,” afirmă fostul preşedinte al României.

"Au fost mulţi oameni ţinuţi în arest cu brutalitate, iar problema acum, mă uit la câţi se bucură şi practic, mesajul lor este de a demola toată justiţia. Dau o replică: Băsescu a aprobat Codul penal. Codul Penal a stat într-o comisie în perioada lui Victor Ponta. Codurile, să nu creadă cineva că le-a lucrat Băsescu la Cotroceni. Nu, cei mai mari profesori universitari, au fost 10 milioane de euro de la Banca Mondială pentru ca aceşti mari profesori, avocaţi de renume, au fost bine plătiţi să scrie acele Coduri."

Băsescu declară că nu a intervenit niciodată pentru un dosar penal şi se întreabă când au început abuzurile.

"Ce vă pot garanta e că niciodată nu am cerut unui procuror sau judecător să facă sau să nu facă un dosar. Nici măcar pentru fratele meu nu am intervenit. Nu vreau să mă plâng. Nu vreau să vorbesc despre familia mea pe tema asta, pentru că nu cred că e cazul să mă plâng, dar vă spun altceva. Pe mine mă deranjează, nu aş spune că e un deranj neapărat, mă impresionează neplăcut cei care ar vrea să demoleze justiţia şi să ajunge unde? În 2004, unde se stabilea în Kiseleff şi îi face dosar lui Băsescu, lui ăla sau lui ăla? Abuzurile s-au produs în general la DNA, nu la celelalte structuri de parchete, unde procurorii au lucrat în treaba lor, dar DNA s-a confirmat că a mers pe înscenări. Vin şi spun. De când au început? În timpul lui Morar nu au fost astfel de înscenări," afirmă Băsescu.

”Eu am dubii legat de cumetriile astea, participările unde se întâlnea dl Ponta, Maior, Coldea. Am aflat după ce am încheiat mandatul. Cel care trebuia să mă informeze era acolo. Nu ştiu de ce trebuiau să se întâlnească aşa des la K1, K2.”

 

Citește și: