Diana Grigore
166 vizualizări 4 oct 2019

„Propunerile pentru ministerele Educaţiei şi Internelor sunt profund neconstituţionale. Articolul 107, aliniatul 4 din Constituţie spune clar că interimatele sunt de maximum 45 de zile. Or, PSD a avut deja interimari pe funcţiile respective. Deci, Preşedintele şi să vrea nu poate să-i numească pe Leş şi Hurduc la Interne, respectiv Educaţie. În ceea ce priveşte nominalizarea de la Justiţie, evident că nu e bun Daniel Suciu. Nu are nici măcar Facultatea de Drept. El este licenţiat în ştiinţe politice şi a fost jurnalist înainte. Propunerea sa este o încercare a Vioricăi Dăncilă de a-i mulţumi pe baronii PSD din Ardeal, în special pe Radu Moldovan, inventatorul lui Suciu.”, a declarat Eugen Tomac, pentru Mediafax.

Liderul PMP susţine că Guvernul se află în „moarte clinică” de când ALDE a ieşit de la guvernare.

„Abia aştept data de 10 octombrie să votăm moţiunea de cenzură şi să ne trezim din acest vis urât reprezentat de guvernarea PSD. Viorica Dăncilă dovedeşte încă o dată că este ruptă de realitate şi nu înţelege nimic din ce se întâmplă în jurul său. Sunt unii în jurul său care o împing să spună şi să facă prostii pentru ca ei să-şi facă jocurile nestingheriţi în spate. PSD vrea interimari pentru a da ultimele tunuri. Pe ultima sută de metri, vor să cheltuie 6 miliarde de lei pe proiecte care nu se vor realiza niciodată, dar vor umple buzunarele clientelei de partid în următorii ani. Guvernul Dăncilă este în moarte clinică – asta se întâmplă deja din momentul în care Tăriceanu a anunţat că scoate ALDE de la guvernare. Pentru situaţia creată, singurii vinovaţi sunt cei de la PSD care nu înţeleg că au pierdut majoritatea parlamentară şi s-au legat cu lanţuri de conducta bugetară. Foarte probabil, va trebui să vină Descarcerarea să îi disloce pe Dăncilă şi pe trepăduşii săi de la Palatul Victoria”, a adăugat Tomac.

El a subliniat că preşedintele Klaus Iohannis nu are nicio obligaţie constituţională privind numirea miniştrilor interimari: „Viorica ar fi trebuit să vină cu reorganizarea guvernamentală în Parlament încă de la ruperea formală a coaliţiei”.

Premierul Viorica Dăncilă i-a trimis, vineri, preşedintelui Klaus Iohannis, noile propuneri de interimari, respectiv Daniel Suciu la Justiţie, Gabriel Leş la Interne, Nicolae Hurduc la Educaţie şi Eugen Teodorovici vicepremier pe probleme economice, au afirmat surse din partid, pentru Mediafax.

În total, Klaus Iohannis trebuie să dea un răspuns cu privire la şapte propuneri de interimari, respectiv Daniel Suciu la Justiţie, Gabriel Leş la interne, Nicolae Hurduc la Educaţie, Eugen Teodorovici la probleme economice, Niculae Bădălău la Energie, Ioan Deneş la Mediu şi Radu Oprea la relaţia cu Parlamentul.

CCR a decis, pe 18 septembrie, că preşedintele Klaus Iohannis trebuie să emită de îndată decretele de numire a miniştrilor interimari. Totodată, Curtea a decis atunci că şeful statului trebuie să răspundă, de îndată, în scris şi motivat, legat de refuzul propunerilor.

Potrivit legii, interimatul la un minister durează 45 de zile.

 

Citește și: