no author
Andrei Luca POPESCU
Andreea Traicu
Andrei Luca POPESCU
7987 vizualizări 25 mai 2017

Potrivit ministerului Justiţiei, după desfiinţarea arhivei, un număr de 22 de „vizite” au fost consemnate în 22 procese verbale întocmite „cu ocazia sigilării/desigilării spaţiilor în care a fost depozitată arhiva”. „Cele 22 procese verbale consemnează data vizitei, Ordinul ministrului justiţiei prin care a fost permis accesul în arhivă, componenţa comisiei, semnătura membrilor comisiei, precum şi menţiunea „După verificarea şi inspectarea stării documentelor în vederea desfăşurării pe viitor a lucrărilor comisiei s-a procedat la sigilarea ferestrelor, resigilarea uşilor celor două camere precum şi a uşii de acces la acestea”, indicându-se şi numărul sigiliului folosit”, se arată într-un comunicat al MJ.

Lista cu data şi numele celor care au avut acces la arhivă:

01.06.2007: Iosif  Marius, Bura Vasilica, Scântei Laura-Iulia, Mânzală Dănuţ-Marian, Tiliban Nicolae, 

06.06.2007: Iosif Marius, Bura Vasilica, Armean Doina, Scântei Laura-Iulia, Mânzală Dănuţ-Marian, Tiliban Nicolae

14.06.2007: Iosif  Marius, Bura Vasilica, Armean Doina, Istrati Andreea, Mânzală Dănuţ-Marian, Tiliban Nicolae

20.06.2007: Iosif  Marius, Bura Vasilica, Armean Doina, Istrati Andreea, Scântei Lura-Iulia, Mânzală Dănuţ-Marian, Tiliban Nicolae

28.06.2007: Iosif  Marius, Bura Vasilica, Scântei Lura-Iulia, Mânzală Dănuţ-Marian, Istrati Andreea, Tiliban Nicolae

05.07.2007: Iosif  Marius, Bura Vasilica, Scântei Laura-Iuliana, Mânzală Dănuţ-Marian, Istrati Andreea, Tiliban Nicolae

13.07.2007: Iosif  Marius, Bura Vasilica, Armean Doina, Istrati Andreea, Mânzală Dănuţ-Marian, Tiliban Nicolae

20.07.2007: Iosif  Marius, Armean Doina, Mânzală Dănuţ-Marian, Tiliban Nicolae, 

01.08.2007: Armean Doina, Scântei Lura-Iulia, Mânzală Dănuţ-Marian, Tiliban Nicolae

31.08.2007: Iosif  Marius, Scântei Lura-Iulia, Georgescu Horia, Tiliban Nicolae

07.09.2007: Bura Vasilica, Armean Doina, Georgescu Horia, Istrati Andreea, Tiliban Nicolae

14.09.2007: Bura Vasilica, Armean Doina, Istrati Andreea, Mânzală Dănuţ-Marian, Tiliban Nicolae

04.10.2007: Ungureanu Tiberiu, Popescu Marian-Cornel, Iosif  Marius, Fîntână Eugen-Mihai, Tiliban Nicolae, Căruntu Constantin

02.11.2007: Iosif  Marius, Georgescu Horia, Istrati Andreea, Tiliban Nicolae

05.11.2007: Iosif  Marius, Georgescu Horia, Istrati Andreea, Tiliban Nicolae

09.11.2007: Iosif  Marius, Georgescu Horia, Bura Vasilica, Armean Doina, Istrati Andreea, Scântei Lura-Iulia, Tiliban Nicolae

28.11.2007: Iosif  Marius, Georgescu Horia, Istrati Andreea, Ignuţă Valentin

05.12.2007: Iosif  Marius, Bura Vasilica, Georgescu Horia, Boboc Monica, Istrati Andreea, Mânzală Dănuţ-Marian, Ignuţă Valentin, Ungur Florian

24.01.2008: Iosif  Marius, Ungureanu Tiberiu, Popescu Marian-Cornel, Oană Iuliu-Maximilian, Radu Mihaela, Postelnicu Ionel, Tiliban Nicolae

10.04.2008: Iosif  Marius, Scântei Iulia, Georgescu Horia, Răduţă Cornel, Ungureanu Tiberiu, Tiliban Nicolae

22.04.2008: Iosif  Marius, George David, Iulian Spînu, Tiliban Nicolae

13.12.2013: Andronache Florian-Teodor, Ştef  Marius, Oltenaş Adrian, Tiliban Nicolae

Cine sunt cei care au avut acces la arhiva SIPA, după 2007

Doina Armean este, în prezent, procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Anterior, timp de mai mulţi ani, a fost detaşată la Ministerul Justiţiei. Aceasta ar fi intrat de nouă ori, pe parcursul anului 2007, în arhiva SIPA, alături de alţi membri ai comisiei de inventariere.

Vasilica Bura era directoare a Direcţiei Contencios din cadrul Ministerului Justiţiei, în 2008 era judecătoare la Tribunalul Bucureşti iar ulterior a devenit notar public.

Dănuţ Marian Mânzală lucra la Direcţia Contencios şi lucrează şi în prezent în Ministerul Justiţiei, fiind directorul Direcţiei respective.

Marius Iosif, fost judecător şi fost şef al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, este şi el pe lista prezentată de Tudorel Toader. De 18 ori ar fi avut acces fostul şef ANP la documente. De asemenea, şi în acest caz, alături de alte persoane. ”Nu am avut sentimentul sau dovezi ale unei activităţi ilicite ilegale cu privire la pătrunderea în acest spaţiu”, a spus Marius Iosif la Antena 3.

Un alt nume care apare pe lista Ministerului Justiţiei este cel al lui Horia Georgescu, fostul şef al ANI, având acces în arhivă de opt ori.

"Nu este nici un secret că am făcut parte din comisia SIPA (a treia) ca membru, alături de alţi colegi din minister. Activitatea mea în calitate de membru a fost în limita şi mandatul dat de ordinul ministrului cu aplicarea legilor incidente. Am încheiat activitatea în cadrul comisiei, când am fost înlocuit de Cătălin Predoiu care a numit o altă comisie pentru continuarea activităţilor, după numirea sa ca ministru şi detaşarea mea la ANI", a scris Horia Georgescu pe pagina sa de Facebook, înainte de publicarea listei de către Ministerul Justiţiei.

Iulia Scântei, în prezent senator, a făcut parte din comisia înfiinţată de Tudor Chiuariu şi a intrat în arhivă de nouă ori, ea fiind consiliera personală a lui Tudor Chiuariu. Acesta preciza, la momentul readucerii în atenţia publică a subiectului, că niciunul dintre membri nu avea permisiunea de a intra singur în zona dosarelor clasificate, lucru care nu s-ar fi întâmplat însă şi anterior comisiei formate în urma ordinului lui Chiuariu. Întrebată dacă după aceleaşi reguli funcţiona şi comisia înfiinţată în timpul mandatului Monicăi Macovei, Iuliana Scântei a răspuns: ”Nu.”

”Noi am făcut o confruntare a opisului de documente lăsat de comisia anterioară, cu situaţia de fapt, existentă în depozitului Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, pentru a vedea că între perioada în care s-a inventariat şi în care noi am preluat nu au dispărut documente, deci am verificat toate stocurile arhivistice, astfel cum fuseseră ele deja inventariate. Raportul a conţinut o detaliere a activităţii comisiei pe durata mandatului, constatările noastre, inclusiv cu privire la nereguli, şi propuneri”, spunea Scântei.

Andreea Istrati lucra şi ea pe post de consilieră a ministrului Tudor Chiuariu.

Tiberiu Ungureanu lucra la ANP, în 2008 este director adjunct. În 2011-2015 conduce Penitenciarul Mărgineni. În 2016, devine directorul Direcţiei de Prevenire a Criminalităţii şi Terorismului din ANP, funcţie pe care o ocupă şi astăzi.

Marian Cornel Popescu conducea Direcţia de Prevenire a Criminalităţii în Mediul Penitenciar, din ANP. A rămas în ANP până în 2016, conform celei mai recente declaraţii de avere.

Eugen Mihai Fîntînă era ofiţer specialist în ANP. Valentin Ignuţă era de asemenea agent de penitenciar, responsabil cu informaţii clasificate, până în 2016 lucra la Jilava.

Monica Boboc este magistrat asistent la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, fiind delegată încă din 2008 la Ministerul Justiţiei. Florian Ungur lucra în Ministerul Justiţiei, Oană Iuliu-Maximilian era ofiţer de penitenciar la Direcţia de Prevenire a Criminalităţii în Mediul Penitenciar. Mihaela Radu era agent de penitenciar. Cornel Răduţă era director al Direcţiei de Prevenire a Criminalităţii din Mediul Penitenciar.

Paul Dumitriu, unul dintre cei care au avut acces la documente, este, în prezent, procuror şef de secţie în cadrul DNA. Dumitriu a făcut parte din comisia de inventariere din perioada Monicăi Macovei. Cristi Danileţ, judecător, fost membru CSM, a făcut, de asemenea parte din una dintre comisiile de inventariere. În articolul publicat de Dan Andronic, jurnalistul susţinea îl acuza pe Danileţ că ar fi sustras documente din arhivă, magistratul infirmând informaţiile.

Cea mai recentă accesare a arhivei a avut loc pe data de 12 decembrie 2013, perioadă în care ministru al Justiţiei era Robert Cazanciuc. La acel moment au avut acces în arhivă Andronache Florian-Teodor, Ştef Marius, Oltenaş Adrian şi Tiliban Nicolae. Florian Teodor Andronache a fost consilier al lui Rober Cazanciuc, care, potrivit declaraţiilor de avere din 2013 şi 2014, a fost ofiţer al SRI la o unitate din Ploieşti. Marius Ştef, Tiliban Nicolae şi Oltenaş Adrian activau la acel moment în cadrul ANP.

În comunicarea făcută de Ministerul Justiţiei nu se precizează dacă vizitele au făcut repectând prevederile legale. "Din documentele pe care le deţinem nu rezultă activităţile desfăşurate în 2006", mai susţine ministerul.

SRI: Florian Andronache, detaşat la MJ la cererea instituţiei. Colaborarea cu SRI, suspendată

Ulterior, Serviciul Român de Informaţii a declarat, pentru Mediafax, că fostul consilier al lui Robert Cazanciuc şi ofiţer SRI, Florian Andronache, a fost detaşat la minister la cererea ministrului. Acesta a activat în calitate de consilier în perioada 2013-2015.

"Având în vedere atribuţiile de coordonare generală a activităţii şi controlul măsurilor privitoare la protecţia informatiilor clasificate ce îi revin potrivit legii, SRI a acordat, la cererea Ministerului Justiţiei, asistenţa de specialitate în domeniu prin nominalizare unui cadru cu expertiză în domeniu. Pe perioada desfăşurării activităţii în cadrul Ministerului Justiţiei, relaţiile de serviciu ale domnului Florian Andronache cu SRI au fost suspendate, în condiţiile legii. În toată această perioadă, domnul Florian Andronache nu a beneficiat de niciun drept din partea SRI", susţine Serviciul Român de Informaţii într-un răspuns dat pentru Mediafax.

Potrivit instituţiei, ofiţerul a fost detaşat la Ministerul Justiţiei în perioada 2013-2015. În ceea ce priveşte activitatea acestuia în prezent în cadrul SRI, instituţia susţine că nu poate furniza această informaţie.

Citește și: