Firuta Flutur
1049 vizualizări 19 nov 2018

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat luni, referitor la ancheta Rise Project privind partidele de vânătoare la care a participat, alături de şefii Tel Drum şi preşedinţi de organizaţii PSD, că ar trebui audiate şi animalele şi s-a întrebat retoric dacă aceste activităţi sunt infracţiuni.

"Eu cu Florian Pitiş (n.r.: ca răspuns la o eroare a reporterului legat de nume) nu m-am mai văzut de când a murit. Îi cinstesc memoria. Cu Petre Pittiş am fost la sute de partide de vânătoare. Şi cu mâna întoarsă la spate nu pot să îmi aduc aminte de toţi cei care au participat la vânătoare. Nu cred că Florian Pitiş a fost vânător. Eu nu înţeleg. Câteodată îţi pare rău de Kovesi. Acum foloseşte reporteri ca să pună întrebări. Nu ştiu despre care fotografii vorbiţi. Nu ştiu la ce moment vă referiţi. Habar nu am la ce poze vă referiţi. Domnişoara procuror, chiar v-am răspuns, e suficient. Întrebarea mea e foarte simplă la dvs şi vorbesc mai tare ca să audă şi DNA. A merge la o partidă de vânătoare este o infracţiune? Sunt oameni chemaţi la DNA să fie întrebaţi de vânători. Până la urmă ar trebui chemaţi mistreţii, iepurii şi fazani şi eventual arestaţi", a declarat Liviu Dragnea.

"Eu nu am participat la nicio partidă de vânătoare la care lideri politici să fi discutat despre nişte contracte cu nişte acţionari de la companii. Nu vreţi să vă strângeţi toţi şi să puneţi în cor aceleaşi întrebări. (...) Cum au ajuns la Rise Project nişte documente, în condiţiile în care ajunseseră la DNA", a mai spus Dragnea.

Liviu Dragnea a vânat de cel puţin 32 de ori la el în judeţ, în ultimii nouă ani, potrivit jurnaliştilor de la Rise Project.

"S-a distrat pe domeniile AVPS Turris Turnu Măgurele, al cărei cofondator şi preşedinte a fost până în 2004. Atunci, a predat asociaţia colegilor lui de partid şi dosar, Petre Pitiş, actualul manager al corporaţiei Tel Drum, şi Marian Fişcuci, primul acţionar. De 31 de ori, Dragnea a mers în pădure însoţit de directorul Petre Pitiş. De patru ori s-a dus şi cu Marian Fişcuci. Prieteni din liceu, camarazi la partid şi vânători împătimiţi, cei doi împart frăţeşte dosarele Tel Drum de la DNA. De câteva ori li s-a alăturat afaceristul Costel Comana, coleg de facultate şi tranzacţii imobiliare cu Dragnea. Comana s-a sinucis în 2015, într-un avion din America Centrală, la scurt timp după ce DNA l-a pus oficial sub acuzare în dosarul „Regiotrans", potrivit sursei citate.

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, actualmente în închisoare, a vânat în codrii Tel Drum de 18 ori. Vicepremierul Paul Stănescu de la Olt a venit de 13 ori. Marian Oprişan din Vrancea, de cinci ori. Marcel Ciolacu din Buzău a semnat prezenţa în patru dăţi, potrivit Rise Project.

Nici actualul şef al Serviciului de Informaţii Externe, Gabriel Vlase, nu a lipsit de la aceste partide de vânătoare, fiind prezent de trei ori la Dragnea. Tot de atâtea, Niculae Bădălău, senator de Giurgiu. În schimb, Claudiu Manda, preşedintele comisiei parlamentare de supraveghere a SRI, a fost invitat la patru partide.

Aceştia trei din urmă, Manda, Vlase, Bădălău, au fost chemaţi recent la DNA ca martori în dosarul Tel Drum. Interogatoriile au vizat chiar partidele de vânătoare.

”Am fost acolo la invitaţia asociaţiei de vânătoare. Am fost şi audiat la DNA pe subiectul ăsta, chiar săptămâna trecută. M-am întâlnit la vânătoare şi cu Manda, da, e prietenul meu. Cu Liviu Dragnea nu cred, că el nu avea dreptul de portarmă pe vremea aia, că avea proces şi permisul retras. Credeţi că eu îi cunosc pe directorii de la Tel Drum? Cine dracu e Pitiş pentru mine? Pentru dumneavoastră posibil că e, dar pentru mine nu e nimeni. Să fie sănătos! Tel Drum ăsta ce e, vreun minister? Nu e vreo vedetă naţională. Eu sunt politician, nu-i ştiu”, a declarat Niculae Bădălău.

Organizatorii locali ai partidelor de vânătoare erau oamenii de încredere, rudele, angajaţii sau foştii colegi ai lui Liviu Dragnea, toţi având legătură cu Tel Drum, fie că erau acţionari, directori sau contractori ai corporaţiei.

Practic, susţine Rise Project, şefii Tel Drum petreceau alături de cei care le acordau contracte publice.

Marian Oprişan ar fi redirecţionat 100 de milioane de euro, fonduri europene, către Tel Drum şi doi parteneri, într-un contract-mamut semnat în 2011, pentru reabilitarea şi modernizarea sistemelor de apă în judeţul Vrancea.

"Şi Constanţa a cotizat. În 2010, Nicuşor Constantinescu a acordat Tel Drum un contract de 30,7 milioane de lei pentru modernizarea a două drumuri judeţene prin procedură de licitaţie restrânsă accelerată. Vecinul Paul Stănescu e alt exemplu. În 2013, a trimis 7,2 milioane de lei către Tel Drum, prin cerere directă de ofertă, pentru „lucrări de construcţii şi drumuri” în judeţul Olt, chiar la o lună după o vânătoare de pomină în Teleorman, cu cei menţionaţi mai sus. Consiliul Judeţean (CJ) Teleorman rămâne principalul finanţator: din 2007 încoace, corporaţia a încasat peste un miliard de lei aici, iar peste jumătate din sumă (54%) a venit pe semnătura lui Dragnea. Altfel, campionii locali ai vânătorii sunt organizatorii oficiali Mădălin Ioniţă (65 de partide), managerul Tel Drum, Petre Pitiş (59 de partide) şi Petre Rădan, fost magazioner-şef la Tel Drum, angajat acum la ferma de vaci a lui Dragnea Junior (57 de partide). De 12 ori a luat arma-n mână şi Mircea Vişan, director tehnic la Tel Drum, inculpat în dosar cu Dragnea, Pitiş, Fişcuci etc", scriu jurnaliştii.

La evenimente, au participat şi şefi din poliţie, de instituţii descentralizate, primari, consilieri, soţi de judecătoare sau angajaţii de încredere la firmele din grupul Tel Drum.

Registrele de vânătoare ale AVPS Turris inventariază şi cadavrele din pădure. În total, 1.128 de animale.

Rise Project a publicat, sâmbătă, pe pagina de Facebook, imagini de la partidele de vânătoare ale şefilor Tel Drum. Într-un video, realizat după o partidă de vânătoare, apare Liviu Dragnea alături de mai mulţi lideri PSD, printre care Adrian Ţuţuianu, Dan Nica şi Nicuşor Constantinescu. 

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, sâmbătă, la Braşov, după ce Rise Project a publicat imagini de la partidele de vânătoare ale şefilor Tel Drum, unde apare Liviu Dragnea alături de mai mulţi lideri PSD, că nu ar participa la astfel de evenimente, pentru că nu este „vânător”. „Nu, eu nu sunt vânător”, a punctat Tăriceanu.

Călin Popescu Tăriceanu nu a dorit să comenteze mai mult pe marginea partidelor de vânătoare ale şefilor Tel Drum, unde apare Liviu Dragnea alături de mai mulţi lideri PSD.

„Eu nu sunt aici venit ca să stau să comentez ce face nu ştiu cine, vânătoarea PSD-ului. Vorbiţi cu cei de la PSD şi vă dau lămuriri. Ce vrei să spun eu despre vânătoarea care a apărut?” a precizat preşedintele Senatului.

Preşedintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu, secretarul general ALDE Daniel Chiţoiu, preşedintele OFLDE Graţiela Gavrilescu, europarlamentarul ALDE Renate Weber, au participat, sâmbătă, la Braşov, la evenimentul „Cariera politică a femeilor ALDE”.

Buzatu, despre vânătoarea cu şefii Tel Drum: Sunt pasionat de vânătoare, dacă mă cheamă cineva, mă duc

Liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat, sâmbătă, pentru Mediafax, că a fost la multe partide de vânătoare, nu doar la cea în care apare filmat alături de şefii de la Tel Drum. „Dacă mă invită cineva, mă duc unde sunt invitat sau alteori invit eu la grupa mea de vânătoare”, a spus Buzatu.

"Am fost la multe partide de vânătoare şi nu am niciun motiv să nu mă duc. Sunt pasionat de treaba asta, am autorizaţie. Nu ştiu dacă erau directori Tel Drum acolo, eu nu întreb cine e acolo, dacă mă invită cineva, mă duc unde sunt invitat sau alteori invit eu la grupa mea de vânătoare. Nu ştiu despre ce este vorba”, a declarat, pentru Mediafax, Dumitru Buzatu.

Acesta a mai spus că în afară de informaţiile din presă, nu ştie nimic despre Tel Drum şi nici nu îi cunoaşte pe şefi.

„Nu am avut nicio legătură, aici unde sunt eu nu s-a prezentat niciodată Teldrum ca societate la vreo lucrare, deci nu aveam de unde să ştiu. Nu ştiu, dacă aş şti cine sunt cei de acolo, poate aş putea să vă spun ceva, dar eu cunoşteam un coleg, doi. Dacă mă invita Nicolae Bădălău sau Oprişan, îi cunoşteam. La o partidă de vânătoare pot să fie 15-20-30-40 de oameni. Am fost de câteva ori la partide din acestea invitat, la unele a fost, la unele nu a fost (Liviu Dragnea – n.r.). Nu eram invitatul domnului Dragnea, poate m-a invitat Nicolae Bădălău sau un alt coleg. Asta a fost ocazia cu care eu am participat”, a mai spus Buzatu.

Oprişan: Nu îi cunosc. Credeţi că eu i-am întrebat cum îi cheamă?

Vicepreşedintele PSD, Marian Oprişan, a declarat, sâmbătă, pentru Mediafax, că a participat la zeci de partide de vânătoare, dar nu îi cunoaşte pe şefii Tel Drum. „Credeţi că eu i-am întrebat pe fiecare cum îi cheamă, dacă am fost la vânătoare”, a spus liderul social-democrat.

"E o chestie privată, ce treabă am eu? Eu am participat la zeci de partide de vânătoare. Nici nu îi cunosc pe şefii Tel Drum. Credeţi că eu i-am întrebat pe fiecare cum îi cheamă, dacă am fost la vânătoare. Habar nu am”, a declarat, pentru Mediafax, Marian Oprişan, vicepreşedinte PSD.

Acesta a precizat că nu a văzut filmul postat de Rise Project, dar recunoaşte că a fost la vânătoare.

„Am fost acolo, au fost şi la mine colegii mei din echipă. Nu înţeleg. E o chestiune privată. Ce legătură are una cu alta, ce relevanţă are chestia asta? Ce demonstrează? Întrebaţi-l pe domnul Dragnea, eu ce legătură am cu povestea asta?”, a mai spus Marian Oprişan.

Citește și: