Departamentul Social - Mediafax
Maria Stan
2443 vizualizări 17 nov 2018

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, sâmbătă, la Braşov, după ce Rise Project a publicat imagini de la partidele de vânătoare ale şefilor Tel Drum, unde apare Liviu Dragnea alături de mai mulţi lideri PSD, că nu ar participa la astfel de evenimente, pentru că nu este „vânător”. „Nu, eu nu sunt vânător”, a punctat Tăriceanu.

Călin Popescu Tăriceanu nu a dorit să comenteze mai mult pe marginea partidelor de vânătoare ale şefilor Tel Drum, unde apare Liviu Dragnea alături de mai mulţi lideri PSD.

„Eu nu sunt aici venit ca să stau să comentez ce face nu ştiu cine, vânătoarea PSD-ului. Vorbiţi cu cei de la PSD şi vă dau lămuriri. Ce vrei să spun eu despre vânătoarea care a apărut?” a precizat preşedintele Senatului.

Preşedintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu, secretarul general ALDE Daniel Chiţoiu, preşedintele OFLDE Graţiela Gavrilescu, europarlamentarul ALDE Renate Weber, au participat, sâmbătă, la Braşov, la evenimentul „Cariera politică a femeilor ALDE”.

Buzatu, despre vânătoarea cu şefii Tel Drum: Sunt pasionat de vânătoare, dacă mă cheamă cineva, mă duc

Liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat, sâmbătă, pentru Mediafax, că a fost la multe partide de vânătoare, nu doar la cea în care apare filmat alături de şefii de la Tel Drum. „Dacă mă invită cineva, mă duc unde sunt invitat sau alteori invit eu la grupa mea de vânătoare”, a spus Buzatu.

"Am fost la multe partide de vânătoare şi nu am niciun motiv să nu mă duc. Sunt pasionat de treaba asta, am autorizaţie. Nu ştiu dacă erau directori Tel Drum acolo, eu nu întreb cine e acolo, dacă mă invită cineva, mă duc unde sunt invitat sau alteori invit eu la grupa mea de vânătoare. Nu ştiu despre ce este vorba”, a declarat, pentru Mediafax, Dumitru Buzatu.

Acesta a mai spus că în afară de informaţiile din presă, nu ştie nimic despre Tel Drum şi nici nu îi cunoaşte pe şefi.

„Nu am avut nicio legătură, aici unde sunt eu nu s-a prezentat niciodată Teldrum ca societate la vreo lucrare, deci nu aveam de unde să ştiu. Nu ştiu, dacă aş şti cine sunt cei de acolo, poate aş putea să vă spun ceva, dar eu cunoşteam un coleg, doi. Dacă mă invita Nicolae Bădălău sau Oprişan, îi cunoşteam. La o partidă de vânătoare pot să fie 15-20-30-40 de oameni. Am fost de câteva ori la partide din acestea invitat, la unele a fost, la unele nu a fost (Liviu Dragnea – n.r.). Nu eram invitatul domnului Dragnea, poate m-a invitat Nicolae Bădălău sau un alt coleg. Asta a fost ocazia cu care eu am participat”, a mai spus Buzatu.

Oprişan: Nu îi cunosc. Credeţi că eu i-am întrebat cum îi cheamă?

Vicepreşedintele PSD, Marian Oprişan, a declarat, sâmbătă, pentru Mediafax, că a participat la zeci de partide de vânătoare, dar nu îi cunoaşte pe şefii Tel Drum. „Credeţi că eu i-am întrebat pe fiecare cum îi cheamă, dacă am fost la vânătoare”, a spus liderul social-democrat.

"E o chestie privată, ce treabă am eu? Eu am participat la zeci de partide de vânătoare. Nici nu îi cunosc pe şefii Tel Drum. Credeţi că eu i-am întrebat pe fiecare cum îi cheamă, dacă am fost la vânătoare. Habar nu am”, a declarat, pentru Mediafax, Marian Oprişan, vicepreşedinte PSD.

Acesta a precizat că nu a văzut filmul postat de Rise Project, dar recunoaşte că a fost la vânătoare.

„Am fost acolo, au fost şi la mine colegii mei din echipă. Nu înţeleg. E o chestiune privată. Ce legătură are una cu alta, ce relevanţă are chestia asta? Ce demonstrează? Întrebaţi-l pe domnul Dragnea, eu ce legătură am cu povestea asta?”, a mai spus Marian Oprişan.

Liviu Dragnea, Marian Oprişan, Petru Frătean, Constantin Niţă, Adrian Ţuţuianu, Dan Nica, Nicuşor Constantinecu, Dumitru Buzatu, Paul Stănescu, Ioan Mang sunt câţiva dintre cei care apar în filmuleţul publicat de Rise Project de la o partidă de vânătoare.

În alte fotografii apar, cu vânatul, Petre Pitiş, director general Tel Drum, Mircea Vişan, director tehnic Tel Drum, Dacian Pene, fost director mecanizare Tel Drum.

Rise Project a publicat recent documente pe care spune că le-a primit de la un ţăran care a găsit o valiză.

Printre acestea se afla şi un proces verbal de la partida de vânătoare, din 4 ianuarie 2014, pe fondul de vânătoare gestionat de AVPSS Turris Turnu Măgurele. Documentul menţionează şi vânatul aprobat: 20 de mistreţi, două vulpi, 6 iepuri.

Imagini cu puternic impact emoţional AICI.

În data de 5 noiembrie, Liviu Dragnea spunea că nu a mai vorbit cu Petre Pitiş, şeful Tel Drum, de 10-15 ani, când era consilier judeţean.

Persoanele din videoclip:
 • Liviu Dragnea, liderul PSD şi şeful Camerei Deputaţilor
 • Paul Stănescu, vicepremier, ministru al Dezvoltării
 • Adrian Ţuţuianu, senator neafiliat, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa
 • Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, lider PSD Vrancea
 • Aurel Soporan, senator PSD de Mureş
 • Dan Nica, europarlamentar PSD
 • Ioan Mang, preşedinte PSD Bihor
 • Alexandru Frătean, PSD Mureş, fost secretar de stat la Ministerul Economiei
 • Dumitru Buzatu, presedinte PSD Vaslui 
 • Vasile Gliga, lider PSD Mureş
 • Costel Comana, milionarul mort în avionul Costa Rica - Brazilia
 • Petre Pitiş, director Tel Drum
 • Mircea Vişan, director tehnic Tel Drum
 • Dacian Pene, fost director mecanizare Tel Drum
 • Nicuşor Constantinescu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa.
 • Constantin Niţă, fost ministru al Energiei.

Cum a început totul

Valiza cu informaţii esenţiale din interiorul corporaţiei Tel Drum, la care procurorii DNA n-ar fi avut acces anul trecut, când au percheziţionat fizic şi informatic sediul firmei, a fost găsită de un localnic din zona rurală din Teleorman, chiar pe proprietatea lui, scrie site-ul de investigaţii RISE Project, cu precizarea că săteanul în cauză a luat legătura imediat cu un reprezentant al portalului de anchete jurnalistice din judeţ.

Valiza conţine un hard negru cu 63 GB de informaţii din computerul unei persoane importante de la Tel Drum, mii de facturi, acte constitutive de firme-fantomă, extrase de cont sau documente ale unor interpuşi. Totodată, sunt salvate 54.710 mailuri + ataşamentele de pe adresa de serviciu.

Liviu Dragnea a adus pe 5 noiembrie, la şedinţa CEx PSD, două valize, după anunţul Rise Project că ar fi intrat în posesia unor date din Dosarul Tel Drum găsite într-o valiză. Preşedintele PSD a avertizat că şedinţa va fi neplăcută, dar necesară, pentru că nu mai permite ca unii colegi să uneltească împotriva propriului guvern.

"Am întârziat puţin pentru că am primit două valize. Prima valiză este cu gogoşile la Rise Project. Sunt aici proaspete. Le mâncăm aici. A doua valiză, după cum probabil ştiţi eu sunt din Teleorman şi ca orice localnic din Teleorman am găsit în fundul curţii o valiză cu documente care nu au ajuns încă la DNA şi hai să vedem ce e aici. Ia uite, dosarul 01 achiziţia dosarului Raiffeisen. 02 Retrocedări către forumul german al grupului etnic german. 03 Promovarea procurorilor care i-au închis dosarelor. 04 Declaraţii despre banii încasaţi din chirii. 05 Închirierea căminului de bătrâni de la Forumul German. 06 Presiuni asupra unui judecator de la Curtea. Şi mai avem nişte stickuri," a explicat Liviu Dragnea, la intrare.

Rise Project acuza pe 9 noiembrie că gruparea Dragnea face presiuni asupra jurnaliştilor cu ajutorul unor oameni plasaţi în anumite instituţii ale statului român. La sesizarea unei persoane nenominalizate, Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal ameninţă Rise Project cu penalităţi de 20 de milioane de euro, dacă nu îi pune imediat la dispoziţie toate datele din scandalul #TeleormanLeaks. Jurnaliştii amintesc că ANSPCD este condusă de Ancuţa Opre, urmărită penal pentru supraevaluarea unor proprietăţi, pe vremea când lucra la ANRP.

Foto: Captură

Citește și: