Departamentul Social - Mediafax
14740 vizualizări 5 nov 2018

Rise Project scrie că hard-ul negru în care a fost salvat tot conţinutul de 63,39 GB aparţine Nicoletei Pene, directorul comercial al Tel Drum şi "mâna dreaptă" a lui Petre Pitiş, directorul general al Tel Drum. Ea se ocupa de contabilitatea tuturor firmelor din grupare, controla nu doar intrările şi ieşirile de bani din Tel Drum, ci şi din afacerile fiului sau finului lui Liviu Dragnea (Zooveg, InterFrigo, Romcip - Ferma Salcia, Agrotrust).

Hardul negru despre care jurnaliştii de la RISE Project spun că ar fi ”cheia” dosarului Tel Drum, conţine mii de facturi, contracte, bilanţuri, devize, procuri, acte constitutive de firme-fantomă, extrase de cont, ordine de plată, documente personale ale unor interpuşi, rapoarte de audit, tabele contabile, 14.800 de foto şi video de la evenimentele companiei cu personajele grupării şi standardul lor de viaţă, documente, selfie-uri, capturi de ecran cu discuţii - majoritatea provenind din backup-ul mai multor telefoane, dar şi 54.710 mailuri şi ataşamentele de pe adresa de serviciu.

Un nimeni a ajuns să taie şi să spânzure

Un angajat al companiei povesteşte că Nicoleta Pene ar fi venit în Tel Drum ”ca un nimeni” şi a avut o ascensiune ”de domeniul fantasticului”, ca apoi să ajungă ”să taie şi să spânzure”.

Site-ul de investigaţii scrie că banii veneau de la stat şi se rulau în industriile locale generate de activităţile Tel Drum precum asfaltări, imobiliare, agricultură, zootehnie, vânătoare, media şi alimentaţie publică. Printre documentele Nicoletei Pene, au fost găsite mii de facturi către pilonii grupării, extrase de cont, rapoarte de audit sau liste cu plăţi urgente scrise de mână. Ea superviza contractele publice luate de Tel Drum & sateliţii, etapele de execuţie, necesarul utilajelor pentru asfaltări sau deszăpeziri, inventarul flotei auto, a salariaţilor etc.

 

Directorul comercial Tel Drum, Nicoleta Pene, se ocupa şi de rezervări, facturi sau de bilete. Potrivit documentelor din valiză, cum ar fi unele chitanţe din iulie 2016, cuplurile Pitiş şi Pene au petrecut împreună un weekend la un hotel din Mamaia. Tot în valiză au fost găsite şi bonuri de cumpărături adunate în plic, totalizând 35.000 de euro daţi într-un singur weekend de shopping la Viena, între 25-27 noiembrie 2010.

Generaţia următoare, conectată la conductele cu bani

Pene este cunoscută ca o apropiată a lui Petre Pitiş. De altfel, printre pozele personale ale acesteia apar şi selfie-uri ale directorului general al Tel Drum. Cei doi îşi trimiteau zeci de imagini, stocate în telefonul Nicoletei Pene şi de aici în backup-ul din calculator.

Documentele găsite în valiza respectivă mai arată, potrivit sursei citate, şi "un obicei de familie, tradiţional în grupare, care conectează periodic generaţia următoare la conductele cu bani.(...) Donaţia şi împrumutul, metode relativ facile de a transfera bani, sunt practici recurente la oamenii Tel Drum".

Jurnaliştii notează că, anul trecut, Karina Pitiş, fiica în vârstă de 25 de ani a managerului Petre Pitiş, avea nevoie de aproape un milion de lire sterline având în vedere că lucrează în Londra, la un birou de arhitectură. Un draft de contract de împrumut din calculatorul directoarei Nicoleta Pene, datat 3 iulie 2017, arată că banii ar proveni de la sora mai mare, Teodora Pitiş, în vârstă de 27 de ani. În total, 5,3 milioane de lei ar fi urmat să plece din contul Teodorei în cel al Karinei din Londra. Plata urma să fie făcută în maximum trei zile, altfel contractul de împrumut era automat desfiinţat. O sumă comparabilă, 5,2 milioane de lei, fusese transferată cu un an în urmă, în iulie 2016, de către Petre Pitiş către fiica cea mare, Teodora. El a menţionat la detalii “plată personală”.

Rise Project mai scrie că valiza diplomat cu toate informaţiile ar fi fost ascunsă de Nicoleta Pene. Directoarea comercială a Tel Drum a adus-o în companie şi pe sora ei, Florentina Biolan, "ocupată cu modellingul şi cu o intrigă amoroasă în Mexic". Soţul Nicoletei Pene, Ionuţ Dacian Pene, a fost director de mecanizare în Tel Drum până în 2014, iar apoi s-a angajat la RAR Teleorman. Ulterior, a fost angajat la Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, fiind pus şef regional pe şase judeţe, respectiv Argeş, Buzău, Dâmboviţa, Giurgiu, Prahova şi Teleorman.

Dragnea: Eu nu am nicio legătură. Nu e schiţa casei mele

Liviu Dragnea, preşedinte PSD, a declarat luni, referitor la schiţele proprietăţilor existente în "valiza Tel Drum" că nicio companie nu i-a acoperit lucrările la casa sa şi nu are niciun imobil imens, aşa cum apare pe schiţe.

"Există nişte instituţii ale statului de drept din României, respectiv DNA, prietenii dvs, care trebuie să investigheze. Eu nu am nicio legătură. Poze cu mine sunt foarte multe, nu mă interesează cum au ajuns acolo. Tel Drum sau nicio altă companie nu mi-a plătit ce s-a realizat în casa mea. Nu am niciun majordom. Ce releveu? Am înţeles că acolo e vorba de schiţa unei clădiri foarte mari. Nu am aşa ceva," a declarat Liviu Dragnea.

Acesta a mai adăugat că nu a mai vorbit cu Petre Pitiş, şeful Tel Drum, de 10-15 ani, când era consilier judeţean. Chestionat cu privire la plata făcută de Tel Drum către preşedintele CSM, Simona Marcu, Dragnea a răspuns: “Habar n-am”.

Cât despre faptul ca sunt prezentate emailuri în care fiul său, Ştefan Dragnea, îi cere bani Petre Pitiş, liderul PSD a răspuns: "Dacă sunt mailuri între ei, să fie sănătoşi amândoi, să le explice".

În primul articol Rise Project din ancheta "Valiza Tel Drum" se arată că o mapă roşie conţine schiţe ale bucătăriei de vară a reşedinţei lui Liviu Dragnea, dar şi un proiect imens al unui imobil cu cinci niveluri la Mamaia.

DNA să investigheze cum au ajuns documentele acolo

Dragnea a declarat luni că a decis să lupte, în ciuda presiunilor, tocmai pentru a nu bloca obiective majore. El susţine că DNA ar trebui să verifice documentele Rise Project.

"Dacă acele documente sunt reale, eu sunt absolut convins că în această speţă, dacă nu cumva au plecat din DNA în Teleorman documentele, dar eu nu cred că DNA a făcut aşa ceva, atunci trebuie să investigheze," consideră Dragnea.

Liderul PSD a explicat şi de ce nu demisionează ca urmare a presiunilor pe care le acuză de multă vreme: "Pentru a nu pune în pământ şi bloca nişte obiective majore asumate în 2016. Se pare că partidul consideră altfel, că trebuie să ducem la capăt ce am stabilit. Discuţiile cu colegii m-au făcut să decid că aceste lucruri trebuie duse până la capăt. Nimeni nu cred că are inconstienţa mea să se lase ciuruit".

Avocatul Gil Vasile: Tel Drum a fost un client ca oricare altul

Avocatul Gil Vasile, soţul preşedintelui CSM Simona Marcu, explică pentru Mediafax, referitor la banii primiţi de la Tel Drum, că firma a fost un client ca oricare altul şi că raporturile financiare cu această societate au fost declarate integral în raportările fiscale.

"Societatea Tel Drum a reprezentat un client ca oricare altul, dintre sutele de clienţi cu care am colaborat pe parcursul activităţii profesionale. Colaborarea a fost publică, iar raporturile financiare cu această societate au fost declarate integral în raportările fiscale periodice. De altfel, relaţia avocat-client cu această societate nu reprezintă un element de noutate pentru instituţiile interesate, fiind cunoscută cel mai probabil încă din stadiul incipient al cercetărilor, cu mai mult de un an în urmă, ca rezultat al unor minime verificări," a transmis avocatul Gil Vasile, într-un punct de vedere remis Mediafax.

Soţul preşedintelui CSM precizează că legătura cu firma Tel Drum a fost strict profesională.

"Raporturile specifice profesiei de avocat s-au circumscris numai sferei profesionale şi s-au derulat în mod exclusiv cu angajaţi ai acestei societăţi, cu atribuţii în zona asistenţei juridice. În ceea ce priveşte «proprietăţile imobiliare din Alexandria», precizez că acestea constau în casă părintească şi curtea aferentă situate la periferia Municipiului Alexandria şi mai puţin de un hectar de teren agricol, extravilan, toate moştenite în cota parte de la defunctul meu tată, astfel cum reiese şi din declaraţiile de avere publice,"afirmă avocatul.

Luni, Rise Project a publicat în primul episod dedicat #TeleormanLeaks şi un borderou de plăţi care arată că Gil Vasile ar fi încasat de la Tel Drum un cec de 15.200 de lei. "Prin borderoul de plăţi Tel Drum l-am întâlnit pe Gil Vasile, soţul şefei Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Simona Camelia Marcu. Este avocat specializat în comercial, nu pledează, are birou în Bucureşti şi proprietăţi în Teleorman. Cecul valorează 15.200 de lei şi a fost emis de corporaţie în septembrie 2015, sub semnătura executivului Petre Pitiş," arată site-ul de investigaţii.

Despre Simona Marcu, RISE Project scrie că, public, s-a distins cu două intervenţii notabile: a cerut anchetarea procurorului general Augustin Lazăr ca urmare a declaraţiilor împotriva OUG 13 şi sprijină legile justiţiei în forma propusă de PSD.

Pe atunci Simona Marcu, era judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Pe 5 ianuarie 2018, ea a devenit preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii.

 

Citește și: