Teodor Bobei
139 vizualizări 19 nov 2019

„Grupul parlamentar al Uniunii Salvaţi România din Senat solicită conducerii Senatului numirea de urgenţă a noilor membri ai Consiliului Naţional de Integritate (CNI), luând în considerare întârzirea de aproape un an în desemnarea membrilor CNI şi consecinţele grave ale acestei situaţii pentru activitatea Agenţiei Naţionale de Integritate, inclusiv prin amânarea organizării concursului pentru numirea preşedintelui ANI. Activitatea Consiliului Naţional de Integritate, o instituţie foarte importantă pentru politicile de prevenire şi combatere a corupţiei în România, este blocată de aproape un an. Mandatele membrilor CNI au expirat încă de la sfârşitul anului trecut, ultima şedinţă a Consiliului având loc în data de 6 decembrie 2018”, se arată într-un comunicat emis, marţi, de Uniunea Salvaţi România.

În comunicatul USR se mai precizează că mandatul actualului preşedinte al Agenţiei Naţionale de Integritate expiră pe data de 2 decembrie, iar CNI este singura instituţie care poate aproba desfăşurarea concursului de numire a noului preşedinte al ANI.

„Blocajul activităţii CNI a survenit ca urmare a întârzierii Senatului României de a numi noii membri ai Consiliului pe parcursul anului curent. Această situaţie trebuie să înceteze, în condiţiile în care mandatul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Integritate urmează să expire în data de 2 decembrie 2019, iar CNI este instituţia care are atribuţia legală de aprobare a regulamentului de desfăşurare a concursului sau examenului pentru numirea preşedintelui şi vicepreşedintelui Agenţiei, conform articolului 38, alineatul d) din Legea 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate.Grupul USR din Senat atrage atenţia că tergiversarea numirii membrilor CNI constituie o încălcare a Legii 144/2007, care prevede la art. 37 alin. (6) că membrii viitorului Consiliu se vor desemna «între a 90-a şi a 30-a zi înaintea expirării mandatului Consiliului»”, se mai arată în comunicat.

Comunicatul mai precizează că legea permite constituirea CNI, dacă sunt desemnaţi cel puţin jumătate plus unu dintre membrii, de către Senat, potrivit legii 144/2007.

„Este foarte important ca această instituţie să funcţioneze la capacitate maximă. Să nu uităm că, de-a lungul timpului, Agenţia Naţională de Integritate este cea care a constatat că există diferenţe nejustificate, în unele cazuri de milioane de lei, între averile dobândite de politicieni şi veniturile realizate. Tot ANI a făcut demersurile necesare pentru ca, din motive de incompatibilitate, să-şi piardă mandatul de parlamentar mai mulţi senatori şi deputaţi”, precizează senatorul USR Silvia Dinică.

Senatorul USR atrage atenţia că, în ultimii ani, Agenţia Naţională de Integritate nu se mai ocupă de sesizări legate de „nume grele”, ci de cazuri la nivel local şi la nivelul funcţionarilor publici.

„Din păcate, în ultimii ani, Agenţia Naţională de Integritate a intrat într-un con de umbră. Altădată lăudată pentru performanţa dovedită, ANI a ajuns să se ocupe doar de aleşi locali şi funcţionăraşi publici, închizând complet ochii la posibilele încălcări comise de nume grele. Noi, de exemplu, încă aşteptăm de la ANI să răspundă sesizării depuse de colegii de la USR Vrancea cu privire la averea ostentativ afişată şi, zicem noi, total nejustificată, a lui Marian Oprişan, baronul de Vrancea. Cum încă aşteptăm să răspundă şi la sesizarea depusă de colegul deputat Emanuel Ungureanu cu privire la averea fostului preşedinte al PSD Liviu Dragnea”, a mai declarat senatorul USR Silvia Dinică, secretar al Senatului.

Comunicatul USR mai notează că propunerea partidului pentru funcţia de membru al CNI este Luminiţa Tuleaşcă, cadru didactic şi avocat.

 

Citește și: