Sorin Bogdan
Departamentul Politic
4669 vizualizări 7 oct 2018

Cataramă: Partidul este condus pe persoana fizică de Ludovic Orban

Prim-vicepreşedintele PNL Sector 2, Viorel Cataramă, a declarat luni, pentru MEDIAFAX, că rezultatul referendumului este o lecţie pentru PSD, ALDE, dar şi pentru PNL, iar partidul din care face parte este condus pe persoana fizică de Ludovic Orban.

"Poporul român a boicotat referendumul din weekend-ul recent încheiat; marii perdanţi sunt PSD/ALDE şi PNL, partide care au cerut cetăţenilor să se prezinte la vot. Pentru liberali, acest eşec conturează tot mai clar posibilitatea, pe care am semnalat-o deja în mai multe rânduri, că partidul să nu se claseze în primele două locuri la alegerile europarlamentare şi, pe cale de consecinţă, sa nu-şi poată propulsa candidatul în turul doi al alegerilor prezidenţiale din 2019. Asta este adevărata dramă care ne pândeşte!", spune Viorel Cataramă, prim-vicepreşedinte PNL Sector 2.

Acesta l-a atacat pe liderul PNL, Ludovic Orban, că duce partidul în direcţia greşită.

"Iar consecinţele le vom suporta cu toţii, deşi vinovat nu este decât preşedintele, întrucât de mai multă vreme partidul este condus pe persoana fizică Ludovic Orban. În acest context nemulţumirea unor colegi este întemeiată, trebuie urgent discutată ideologia partidului, stabilite măsuri alternative la guvernarea socialistă şi, nu în ultimul rând trebuie aleasă o nouă conducere; şi asta, până nu este prea târziu! Şi încă ceva: Să învăţăm că a spune oamenilor ceea ce credem noi că vor ei să audă si nu ceea ce gândim este o greşeală uriaşă care se plăteşte scump!",a mai spus Cataramă.

Cataramă l-a atacat în repetate rânduri pe Ludovic Orban, spunând că acesta trebuie înlăturat de la şefia PNL pentru lipsa de comunicare, deciziile pe care le ia fără să se consulte cu ceilalţi liberali şi pentru faptul că a "predat" guvernarea la începutul anului, atunci când a mers la consultările de la Cotroceni fără vreo propunere de premier.

Biroul Executiv al PNL a votat, în 9 iulie, excluderea lui Cataramă, la propunerea lui Ludovic Orban, pe motiv că a încălcat statutul partidului.

Comisia de arbitraj PNL Bucureşti a stabilit, însă, în luna august, că decizia de excludere a lui Viorel Cataramă din PNL este nulă, având în vedere că mai multe puncte din statutul partidului nu au fost respectate, inclusiv articolul ce prevede anunţarea din timp a persoanelor vizate de excludere şi dreptul la apărare.

Antonescu îl apără pe Orban

Fostul preşedinte al PNL, Crin Antonescu, a declarat luni pentru MEDIAFAX că este dezamăgit de rezultatul referendumului şi de absentism, însă nu consideră că eşecul acestuia trebuie plasat actorilor politici. El susţine că nu se impune demisia lui Ludovic Orban de la şefia partidului.

„Eu personal, ca un om care a votat la referendum <pentru>, sunt dezamăgit de rezultatul referendumului. Nu cred că trebuie să căutăm explicaţii în afara uneia fundamentale, care este aceea a dezinteresului, a indiferenţei, a bunei părţi a electoratului faţă de această temă. Nu sunt sociolog, nu am urmărit cu foarte mare atenţie campania care s-a dus. Tot ce pot să vă spun este că absenteismul masiv la un referendum, indiferent de genul lui, nu e de bun augur”, a declarat fostul preşedinte, Crin Antonescu, pentru MEDIAFAX.

El a mai spus că eşecul referendumului nu trebuie distribuit niciunui partid politic.

„Eu nu cred că eşecul referendumului trebuie plasat, distribuit neapărat actorilor politici pentru că, în fond, este o iniţiativă cetăţenească, au fost 3 milioane de oameni. Sigur că actorii politici şi-au jucat fiecare rol, mai bine sau mai rău, dar cred că e mai puţin important să găsim vinovaţi. Asta e realitatea, ăsta a fost răspunsul electoratului”, a adăugat Crin Antonescu.

Despre situaţia din partid, Crin Antonescu a susţinut că Ludovic Orban nu trebuie să demisioneze.

„Eu nu ştiu, pot să presupun, nu ştiu ce alte conflicte care nu au nicio legătură nici cu familia tradiţională, nici cu referendumul, se ascund în spatele acestor declaraţii. Nu mă pot pronunţa. Ceea ce îmi este foarte clar, strict legat de referendum, nu există în opinia mea niciun motiv de demisia a preşedintelui sau a cuiva. Preşedintele Orban a procedat corect atunci când nu a angajat partidul pe o linie oficială şi obligatorie. Fiecare membru a avut procedat cum a crezut. Cred că nu a greşit exprimându-ţi propria opţiune. Dacă există alte motive, atunci este o altă discuţie”, a mai afirmat pentru MEDIAFAX Antonescu.

Liberalii Adriana Săftoiu, Alina Gorghiu, Mihai Voicu, Iulia Scântei, Mara Calista, Cezar Preda şi Cătălin Predoiu au postat duminică seara, pe Facebook, un mesaj comun împotriva conducerii PNL, despre care spune că dezbină şi propune o politică retrogradă.

"Conducerea PNL a aruncat partidul într-o nouă aventură şi către un nou eşec politic care ne-a rupt de 70% din electoratul liberal. Conducerea PNL nu uneşte, ci dezbină. Nu modernizează, ci propune o politică retrogradă. #ajunge", se arată în mesaj.

Cezar Preda: Nu sunt CRETIN! PNL merge într-o direcţie greşită

Cezar Preda a declarat, luni, la RFI, că PNL se duce într-o direcţie greşită şi i-a transmis un mesaj liderului partidului - ”eu sunt creştin, dar nu sunt cretin”, replică la afirmaţia lui Orban că deputatul liberal ”vrea să fie liderul unei facţiuni creştin-democrate în interiorul PNL”

„Partidul Naţional Liberal se duce într-o direcţie greşită. Românii au nevoie de soluţii, românii nu au nevoie de o politică a anilor ’96-2000, pentru că politica ’96-2000 pentru dreapta românească a însemnat începerea dezastrului, dispariţia PNŢCD-ului. Acum, PNL-ul dacă nu-şi revizuieşte foarte rapid oportunitatea de a conduce România, de a arăta românilor că poate conduce România cu soluţii, degeaba jucăm ping pong cu Dragnea e de vină, Dragnea este un hoţ, Dragnea este un nenorocit, asta vede fiecare cetăţean”, a declarat la RFI Cezar Preda.

Preda a mai spus că referendumul a fost pentru Orban doar ”ultima greşeală, ultima aventură”.

”Prima puternic marcată de societatea românească a fost acea până la urmă incredibilă plângere penală a unui şef de partid asupra unui prim-ministru. Aşa ceva nu se face. Când l-am întrebat, mi-a spus că s-a consultat cu nişte prieteni. Pe urmă, văzând că această glumă se îngroaşă şi că este atipic pentru politicieni să înceapă să arunce unul spre altul cu plângeri penale, a pus partidul să voteze, o greşeală mare. Apoi, de fiecare dată noi facem plângeri penale parlamentarilor din Parlament, când avem atâtea şi atâtea posibilităţi pe regulamentul Camerei sau Senatului să acţionăm. Noi întotdeauna ne-am concentrat acum să facem tot felul de atacuri la CCR şi când aveam şi când nu aveam dreptul. Iată cum se adună toate acestea. Faptul că ne ascundem sub o aşa-zisă Opoziţie pe mine nu m-a convins (...). Dacă poate Ludovic Orban să se schimbe, bine. Dacă nu, rezultatele vor fi catastrofale la primăvară”, a adăugat deputatul PNL.

Ludovic Orban afirmase că i se pare ciudată poziţia colegului său, “care vrea să fie liderul unei facţiuni creştin-democrate în interiorul PNL”.

”Răspunsul este dur, nu prea folosesc asemenea cuvinte, dar e corect: eu sunt creştin, dar nu sunt cretin. Eu sunt creştin-democrat şi înseamnă că îmi iubesc familia, îmi iubesc biserica, îmi iubesc autoritatea locală. Astea sunt principiile creştin-democraţiei. Dar asta nu înseamnă că nu pot convieţui într-un partid care provine din fuziunea a două partide”, a replicat Cezar Preda.

Liberalii Adriana Săftoiu, Alina Gorghiu, Mihai Voicu, Iulia Scântei, Mara Calista, Cezar Preda şi Cătălin Predoiu au postat duminică seara, pe Facebook, un mesaj comun împotriva conducerii PNL, despre care spune că dezbină şi propune o politică retrogradă.

"Conducerea PNL a aruncat partidul într-o nouă aventură şi către un nou eşec politic care ne-a rupt de 70% din electoratul liberal. Conducerea PNL nu uneşte, ci dezbină. Nu modernizează, ci propune o politică retrogradă. #ajunge", se arată în mesaj.

Gorghiu: Nu am semnat eu protocolul cu reprezentanţii Coaliţiei pentru Familie, ci Bolojan şi Falcă

Fostul preşedinte al PNL Alina Gorghiu a negat, luni, că ea ar fi semnat în 2016 protocolul cu reprezentanţii Coaliţiei pentru Familie pentru susţinerea referendumului pentru familie. Ea a publicat ultima fila a documentului, în care apar semnăturile lui Ilie Bolojan şi a lui Gheorghe Falcă.

”O minciună că am semnat acest protocol. Mi-era uşor să o fac, dar nu am vrut. Colegii mei, Ilie Bolojan şi Gheorghe Falcă şi-au asumat semnarea acestui protocol după un vot în BPN în 2016 de la care am plecat din sală. Şi atunci, şi acum, cred că reglementarea din Codul Civil a căsătoriei este acoperitoare. Uite în cea de-a doua poză cum arată semnătura mea”, a scris Alina Gorghiu pe Facebook.

În 2016 Partidul Naţional Liberal şi Coaliţia pentru Familie au semnat un protocol cu privire la organizarea referendumului naţional pentru revizuirea Constituţiei referitor la redefinirea noţiunii de familie.

Predoiu: Orban nu poate şterge cu buretele palmaresul său pentru PNL în acest moment: zero!

Liberalul Cătălin Predoiu l-a acuzat, luni, pe liderul partidului, Ludovic Orban, de lipsă de clarviziune şi de corectitudine, afirmând că acesta nu poate şterge cu buretele palmaresul său pentru PNL: zero!

”Mulţumesc membrilor PNL din teritoriu care au înţeles corect gestul nostru de protest faţă de maniera perdantă de conducere a actualilor lideri PNL, faţă de lipsa de clarviziune şi de corectitudine a actualului preşedinte PNL. Orice drum începe cu un prim pas şi cere răbdare. Într-adevăr, ajunge cu erorile! E cazul ca Preşedintele PNL să iasă din cercul camarilei cu care s-a înconjurat şi să facă şi altceva decât prostii politice, cum ar fi să târască partidul în aventuri din care PSD iese mai tare”, a scris pe Facebook Cătălin Predoiu.

El a reamintit de plângerea penală ”riscantă” făcută în nume personal de Ludovic Orban la adresa Viricăi Dăncilă, de ”blatul cu PSD” la Codul Administrativ şi la ”marşul umăr la umăr cu PSD într-un referendum care era cel puţin incert ca rezultat şi care ameninţa să fractureze societatea şi, în cazul validării, să-i dea PSD-ului un atu de legitimitate în îndepărtarea României de UE”.

”Oricâte jigniri ar profera ca răspuns al unor critici dure, dar la urma urmei colegiale, Ludovic Orban nu poate şterge cu buretele palmaresul său pentru PNL în acest moment: zero! Ca de la un <fost> ce mă aflu, la o speranţă a politicii ce se află, îi reamintesc că 11% la Bucureşti în 2016 pe care îl reproşează astăzi, i se datorează şi lui, care a compromis prin imprudenţă campania la jumătatea ei, propulsând-o pe Firea primar, după care a fugit dându-şi demisia. Nu e tocmai corect să reproşezi rezultatul tocmai celor care au şters mizeria după tine, dle Orban... Dumneata ai făcut-o pe dna Firea primar, dle Orban, în clipa în care ai ignorat decizia politică a Preşedintelui Filialei Bucureşti de a nu te implica în finanţarea campaniei de la Bucureşti. Iar faptul că acum te speli pe mâini arătând către alţii, reconfirmă tot ce cunosc despre dvs. Fiţi liniştit, am luat şi iau în continuare asupra mea, greşeala colectivă a PNL de la Bucureşti din 2016, tocmai pentru că i-am respectat pe bucureşteni şi am plătit imediat cu o demisie. De aceea, prefer să rămân deocamdată un <fost>, cu bune şi rele. Dvs, care aţi ajuns Preşedinte PNL făcând tacit şi pe alocuri explicit campanie internă contra Justiţiei şi amanetând lista de europarlamentari încă din 2017, cum răspundeţi criticilor noastre, ce faceţi pentru redresarea şi coagularea PNL?”, a adăugat Predoiu.

La ora 21:00, Adriana Săftoiu, Alina Gorghiu, Mihai Voicu, Iulia Scântei, Mara Calista au postat pe Facebook, acelaşi mesaj împotriva conducerii PNL, pe care o acuză că dezbină şi a aruncat partidul într-un nou eşec politic. Ulterior, mesajul a fost postat şi de Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiţiei şi de Cezar Preda. Se aşteaptă ca tot mai mulţi liberali să se alăture demersului, astfel încât să vedem o tentativă de lovitură de palat şi în PNL, după modelul puciştilor din PSD.

"Conducerea PNL a aruncat partidul într-o nouă aventură şi către un nou eşec politic, care ne-a rupt de 70% din electoratul liberal. Conducerea PNL nu uneşte, ci dezbină. Nu modernizează, ci propune o politică retrogradă. #ajunge " este mesajul postat de rebelii liberali.

Încă din primăvară, tot mai mulţi liberali şi-au manifestat nemulţumirea faţă de conducerea actuală a PNL. Ludovic Orban a fost acuzat că nu i-a consultat nici când a depus plângerea penală împotriva premierului Viorica Dăncilă, nici când a decis poziţionarea faţă de proiecte importante în Parlament. Atitudinea partidului faţă de Referendumul pentru familie a fost picătura care a umplut paharul, mai ales având în vedere eşuarea scrutinului.

 

Citește și: