Departamentul Politic
1511 vizualizări 8 ian 2019

Preşedinţia română la Consiliul UE va fi axată pe patru piloni de acţiune - convergenţă, siguranţă, consolidarea şi valori comune europene.

”Prima preşedinţie română începe într-un context politic plin de provocări la nivel european şi internaţional. Practic, suntem o preşedinţie de tranziţie între diferitele cicluri instituţuţionale şi ne vom ocupa de dosare precum Cadrul Financiar Multianual, Brexit, alegerile europene. Ne vom implica şi în procesul actual de reflexie vis-a-vis de viitorul Europei. Suntem supuşi la o presiune considerabilă în timpul semestrului preşedinţiei noastre, dar şi pe viitor, şi trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă ca toate aceste dosare să se finalizeze în avantajul nostru, al tuturor, chiar dacă ne confruntăm cu multe presiun şi probleme, pentru că totul depinde de voinţa noastră ca state membre. Si sarcina Preşedinţiei este să acţionăm ca un meditor onest. Şi credem că coeziunea este calea de urmat după cum am spus-o deja,” a declarat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, în deschiderea reuniunii Consiliului Afacerilor Generale, de la Bruxelles.

Coeziunea este, de altfel chiar motto-ul preşedinţiei române la Consiliul Uniunii Europene.

”Coeziunea este motto-ul preşedinţiei noastre şi să înţelegem coeziunea în toate dimensiunile sale,” a precizat Ciamba. ”Trebuie să consoilidăm coeziunea acţiunilor politice pentru a consolida legaturile între statele membre, instituţiile europene şi cetăţenii europeni. Apoi trebuie să consolidăm din punct de vedere economic al coeziunii, ca un catalizator de redresare, de eliminare a diferenţelor dintre statele membre. Şi, de asemenea, trebuie să consolidăm piaţa unică. Apoi dimensiunea socială a coeziunii.”

Preşedinţia română la Consiliul UE are priorităţi pe 4 piloni de acţiune: Europa Convergenţei, Europa siguranţei, Europa ca actor global mai puternic şi Europa Valorilor Împărtăşite, despre care George Ciamba a oferit mai multe detalii.

”Câteva elemente în legatură cu cei patru piloni de acţiune:

1.Europa Convergenţei - dorim să contribuim la coerenţa şi la coeziunea europeană. Ne dorim oportunităţi egale şi sustenabile pentru toată lumea pentru toţi cetăţenii europeni. Să creăm locuri de muncă.

2. Europa Siguranţei - dorim să creăm o Europă mai sigură printr-o coeziune crescândă între statele membre. Trebuie să facem faţă noilor provocări de securitate care ameninţă siguranţa cetăţenilor europeni şi dorim să sprijinim iniţiativele de cooperare în domeniu.

3. Europa ca jucător global mai puternic - dorim să consolidăm rolul global jucat de UE, să promovăm politica de extindere a UE şi să asigurăm un rol mai activ al Europei în Africa şi în Asia de Sud -Este.

4. Europa Valorilor împărtăşite - dorim să stimulăm solidaritatea şi coeziunea unor politici cum ar fi cele împotriva discriminării, asigurarea de şanse egale, tratament egal pentru bărbaţi şi femei. De asemena, ne dorim o implicare şi mai mare a cetăţenilor, mai ales a tinerilor, în subiecte europene.

Urmăriţi aici înregistrarea primei şedinţe a Consiliului Afacerilor Generale prezidată de România, în care sunt prezentate priorităţile următoarelor 6 luni:

”Voi participa la Bruxelles la prima reuniune a Consiliului Afacerilor Generale (CAG) prezidată de către România. Este şi prima reuniune ministerială prezidată de către ţara noastră. Unul din subiectele de pe agendă va fi prezentarea de priorităţi, altul va fi prezentarea cadrul financiar multianual,” a declarat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Guvern.

Vor mai fi abordate teme precum atacurile cibernetice şi dezinformările legate de alegerile pentru Parlamentul European.

Preşedinţia română a Consiliului UE va informa miniştrii de resort din celelalte state membre asupra discuţiilor pe marginea Cadrului Financiar Multianual 2021-2027.

Reuniunea CAG va începe la ora 10:05 (11:05, ora României) şi va fi urmată de o conferinţă de presă, la ora 13:00, (14:00, ora României), susţinută de ministrul delegat George Ciamba.

Există peste 250 de dosare active de pe agenda UE, pe care România le-a preluat, odată cu preşedinţia Consiliului.

”Dorim să demonstrăm că România deţine calităţile dobândite în cei 11 ani de când e membră UE, necesare pentru deţinerea Preşedinţiei Consiliului UE. Avem de gestionat un număr considerabil de dosare legislative şi nelegislative. Preluăm peste 250 de dosare active la acest moment pe agenda UE. Existe dosare care sunt blocate, nu din considerente de acţiunea noastră şi trebuie să vedem cum le gestionăm. Aproape jumătate din dosare sunt la nivel de negociere la Consiliul UE,” a explicat Ciamba, care crede că România va avea un mandat atipic la Preşedinţia Consiliului UE.

”Guvernul României a depus toate eforturile necesare pentru a asigura preluarea şi exercitarea în condiţii optime a ceea ce este deja prima Preşedinţie rotativă a României la Consiliul UE. Cele şase luni de mandate vor reprezenta o perioadă de maximă vizibilitate pentru orice Preşedinţie a Consiliului, nu doar din punct de vedere instituţional şi politic, ci la nivelul întregii societăţi. Vom avea o Preşedinţie mai atipică, care face puntea între două cicluri instituţionale, ceea ce înseamnă că vom avea o perioadă de trei luni de concentrare maximă pe ceea ce putem să obţinem din punct de vedere al adoptării de acte legislative. După care va urma perioada de pregătire a Summit-ului de la Sibiu şi bineînţeles ultima perioadă, de după alegerile pentru Parlamentul European, în care va trebui să avem pe agenda toate temele care nu au putut fi spuse tocmai pentru a nu deveni teme de campanie pentru PE,” a completat George Ciamba.

Gestionarea Brexit-ului rămâne, de asemenea, o problemă importantă.

”Un moment semnificativ îl reprezintă data de 29 martie 2019, când Marea Britanie va părăsi UE. Cred că pentru cetăţenii noştri subiectele legate de Brexit sunt foarte actuale. Va fi important ca acţiunea noastră legislativă să fie bine pregătită şi promptă. Pentru noi, cel mai important lucru vor fi negocierile pentru cadrul financiar multianual pe 2021-2027”, consideră ministrul.

 

Citește și: