Liviu Dadacus - Mediafax
1961 vizualizări 11 oct 2017

Întrebat dacă a primit demisiile miniştrilor vizaţi de remaniere, respectiv Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb, Tudose a răspuns: „Nu".

El a evitat să spună dacă aşteaptă aceste demisii.

Miniştrii Dezvoltării Regionale, Sevil Shhaideh, şi al Fondurilor europene, Rovana Plumb, ar putea să demisioneze, potrivit unor surse politice, înaintea şedinţei CExN a PSD de joi, în care se va discuta remanierea lor.

„În ceea ce priveşte partea guvernamentală a problemei, nu pot să nu fiu alături de colegii mei din Guvern, care sunt azi într-un anumit tip de stres pe această problemă. Trebuie să înţeleagă toată lumea că cea mai mare problemă pe care o avem acum este ca actul de guvernare să se desfăşoare în mod normal, să ducem programul de guvernare la capăt, iar un elemenet important în acest program este atragerea de fonduri europene”, a spus Tudose.

El a ţinut să facă distincţia între „realitate" şi „percepţie", şi a subliniat că „percepţia" de la Bruxelles este alta decât „realitatea" din România.

„Şi cele două colege (Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb, n.r.) – ştiţi foarte bine - avem o realitate şi o percepţie. Realitatea este că este prezumţia de nevinovăţie, au fost o mulţime de cazuri în care cei care au fost puşi sub acuzare în diverse etape ale procesului penal s-au dovedit a fi nevinovaţi, cu vieţile distruse sau oricum schimbate total, dar avem şi o percepţie şi percepţia la Bruxelles este cu totul alta decât realitatea de aici. Dar fiind faptul că cele două colege sunt exact pe zona aceasta de relaţie cu Bruxellul, de aici apare problema. Am o părere personală pe care v-am spus-o şi o impunere ca şef al Guvernului. Asta este tot”, a adăugat premierul.

Tudose a venit, miercuri dimineaţa, la biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, cu care a avut o discuţie de aproximativ o jumătate de oră. După această discuţie, Tudose a intrat împreună cu Dragnea în sala de plen.

La nici 24 de ore de la declanşarea publică a scandalului din PSD, după „o discuţie lămuritoare” la partid, Liviu Dragnea şi Mihai Tudose au ieşit împreună la declaraţii, anunţând că au stabilit „zona de remaniere, remaniabilii”.

„A fost o întâlnire bună şi necesară, o discuţie lămuritoare. Am avut o întâlnire bună şi necesară. Premierul ne-a prezentat câteva măsuri care trebuie luate pentru a nu fi probleme în implementarea programului de guvernare. Cred ca argumentele, dacă sunt prezentate şi în CEX, nu vor fi probleme”, a declarat liderul PSD, Liviu Dragnea, alături de premier, pe scările de la sediul partidului. 

Cu Liviu Dragnea aparent convins de „argumentele” prezentate , Mihai Tudose a anunţat că s-a stabilit „zona de remaniere”, iar decizia se la lua în şedinţa Comitetului Executiv de joi. „S-a hotărât ca decizia finală să se ia la Cex, pe direcţiile clare: raportul dintre guvern şi partid. Am stabilit împreună zona de remaniere, remaniabili. Nu o să vă facem fericiţi acum dând nume” a spus Tudose. 

Cât priveşte vizita la Cotroceni dinaintea şedinţei PSD, Tudose a spus că a vrut să ştie dacă preşedintele Klaus Iohannis este disponibil să „semneze actele” pentru remaniere.

Tensiunea pe axa Kiseleff-Palatul Victoria a izbucnit după apariţia în presă a unui sondaj în care echipa de la Guvern, în frunte cu Tudose, s-ar fi prăbuşit în încrederea românilor. Despre cercetarea făcută de Avangarde, premierul a comentat, la Antena 3, că este „o făcătură”, dar care este susţinută chiar de oameni din partid nemulţumiţi. „Dacă nu ai mâncat nişte copii cruzi dimineaţă, nu ai cum să cazi în două săptămâni de la 48 la 20%. Mai mult, târgu-i mic, se află cine a comandat şi cum l-a comandat (sondajul - n.red.)”, a declarat premierul.

Şeful Guvernului a recunoscut că , într-un cerc restâns, „am spus că iau în calcul să-mi dau demisia, dacă lucrurile stau atât de rău şi ne-am prăbuşit, plecăm acasă”. 

Mihai Tudose a admis că lucrurile nu stau foarte bine în relaţia pe care o are cu Liviu Dragnea, chiar dacă şeful PSD a negat vreun conflict cu premierul, pe parcursul zilei de luni.

„Nu aş putea spune că suntem într-un moment fericit al relaţiei dintre noi. O să ne lămurim mâine”, a spus Tudose, precizând, totodată, că  că „trebuie să umblăm la Guvern şi să stabilim clar relaţia dintre Guvern şi partid”. 

Un prim pas ar fi „o mini remaniere” în această săptămână. „Voi lua nişte decizii dure, dar necesare”, a declarat premierul. Pe lista remaniabililor, Tudose i-a pus pe trei miniştri cu probleme penale şi care creează „probleme de percepţie la nivelul opiniei publice şi, în unele situaţii, la nivelul Comisiei Europene”.  Întrebat dacă înlocuirea unor membri ai cabinetului a fost sugerată de la Bruxelles, Tudose a spus: ”Nu ştiu dacă «sugerat» e cuvântul. Când cineva spune clar un lucru, aia nu-i sugestie, este un mesaj foarte clar.”

Chiar dacă nu i-a nominalizat, în acest moment, în echipa de la Palatul Victoria, probleme cu legea au vicepremierul Sevil Shhaideh, ministrul delegat pentru Fondurile Europene, Rovana Plumb, şi ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie. Shhaideh şi Plumb sunt însă oameni de încredere ai lui Liviu Dragnea, ambele implicate în dosarul Belina. 

Cei trei nu sunt singurii de pe lista neagră a lui Tudose. „Sunt cel puţin încă doi miniştri pe care am să-i rog să părăsească Guvernul”, a spus el. 

 

Citește și: