Sorin Bogdan
14785 vizualizări 6 oct 2018

Potrivit unui sondaj CURS realizat în perioada 20 septembrie - 1 octombrie, 34% dintre români intenţionează să meargă la vot, ceea ce ar fi suficient ca referendumul să fie validat. Având în vedere că 90% dintre cei care au exprimat o părere au spus că vor vota DA, se pare că sunt şanse mari ca noţiunea de familie din Constituţie să fie revizuită. Totuşi, sondajul are o marjă de eroare de +/- 3%, ceea ce înseamnă că adversarii modificării nu trebuie să-şi piardă speranţele: trebuie doar să convingă cât mai mulţi alegători să stea acasă.

Urmăriţi aici cele mai importante momente ale Referendumului pentru familie şi prezenţa la vot

Ora 22:45

Românii care trăiesc la Londra au stat la coadă la una dintre secţii, pentru a putea vota la Referendumul pentru familie. Ambasadorul României în Marea Britanie, Dan Mihalache, a explicat pentru Mediafax, că a luat măsuri şi că se va face o analiză să vadă dacă e nevoie pe viitor de noi secţii.

"Secţia respectivă era în Harrow. Am prezenţa la vot până la ora 19.00 pe fiecare secţie în parte. Mai există în Londra patru secţii, unde au fost 250 de oameni. Edinburg – 93, Glasgow – 114, Aberdeen – 37, Birmingham – 500, Bristol – 156. Ambasada a luat toate măsurile organizatorice şi logistice necesare pentru desfăşurarea votului pentru referendumul în Marea Britanie. Avem 19 secţii în UK distribuite teritorial şi dacă s-a întâmplat ca într-o secţie să existe o afluenţă mai mare de cetăţeni care doresc să îşi exercite dreptul la vot, asta e viaţa. Nu avem ce face. Vom face o analiză ulterior şi vom vedea dacă nu cumva trebuie să facem mai multe secţii în Harrow", a declarat Dan Mihalache, ambasadorul României în Marea Britanie.

Potrivit datelor oficiale BEC, la o secţie din Londra au votat în prima zi de referendum, până la ora 21.00, 2.340 de oameni. Este secţia cu cei mai mulţi votanţi din Diaspora, în condiţiile în care participarea, în prima zi a referendumului a fost scăzută în străinătate, fiind înregistraţi la vot 45.797 de români. În total, în Marea Britanie, au fost deschise 19 secţii.

Ora 22:30

Biroul Electoral Central a anunţat că prezenţa la vot la ora 21:00, în prima zi a Refendului pentru familie a fost de 5.72%.

Prezenţa la urne la ora 21:00 a fost de 5,72%

Din totalul de 18.278.496 de votanţi înscriţi pe listele permanente, în prima zi de referendum au votat 1.046.583 de oameni, reprezentând 5,72% din total.

Prezenţa cea mea mare a fost în: Bihor (8,67%), Dâmboviţa (8,64%), Dolj (7,78%), Mehedinţi (7,50%) şi Caraş Severin (7,33%).

Cea mai scăzută participare la vot: Harghita (2,22%), Covasna (2,31%), Satu Mare (3,45%), Maramureş (3,71%) şi Tulcea (3,93%).

În Capitală au votat, până la ora 21.00, 6,50% dintre alegători.

În Diaspora, şi-au exercitat dreptul la vot 45.797 de români, cea mai mare prezenţă fiind la o secţie din Londra - 2.340 de votanţi.

Ora 21:00

Secţiile de votare s-au închis pe teritoriul României. Prima zi de referendum s-a încheiat. Votul continuă în Diaspora. Biroul Electoral Central va anunţa la ora 22:30 care a fost prezenţa la vot până la ora 21:00

Secţiile de votare se vor redeschide duminică la ora 7:00, urmând ca referendumul să fie declarat închis duminică seara, la ora 21:00.

Sociolog: Mobilizarea se va face duminică, după slujbă

Dacă rezultatul Referendumului va fi sub pragul necesar, clasa politică va primi o lecţie, apreciază sociologul Gelu Duminică, care crede că absenteismul e dovada slabei mobilizări a partidelor. Duminică mai adaugă că nici biserica nu a demonstrat că ar putea fi un agent electoral major.

“Slaba prezenţă la vot se datorează temei şi mobilizării partidelor, care lipseşte, a partidelor care sunt mult mai bine structurate şi organizate pentru a mobiliza la vot. Este prematur să judecăm mobilizarea electorală pentru Referendum, pentru că mâine (n.r. - duminică) între orele 11 şi 14 este vârful. Dacâ mâine la ora 14, avem un prag electoral de 20%, atunci sunt şanse să treacă, pentru că mobilizarea se va face mâine după slujbă în momentul, în care enoriaşii vor fi invitaţi să meargă să voteze”, a declarat pentru Mediafax sociologul.

“Dacă până diseară vor fi 10%, Referendumul are şanse mari. Se pare că nu vor ajunge la 10%.(...) Dacă votul final va fi favorabil, atunci va fi o lecţie pentru întreaga societate. Dacă votul va fi sub pragul minim pentru validarea Referendumului, atunci va fi o lecţie pentru clasa politică.(...) Poporul român a oferit azi o lecţie nu politicienilor, dar mai degrabă iniţiatorilor Referendumului, respectiv Coaliţia pentru Familie.”

Gelu Duminică mai a remarcat că, până în acest moment, biserica a demonstrat că nu este atât bine organizată pe cât se credea.

“Biserica e considerată un agent electoral major, dar nu e.(...) Faptul că nu a reuşit să mobilizeze un număr normal pentru un vot, arată că biserica nu e atât de bine organizată, însă cred că toată presiunea va fi pusă mâine, când vom vedea cu totul o altă mobilizare din partea iniţiatorilor”, a mai spus sociologul.

Referendum pentru familie, secţie de vot din Timişoara

Ora 20:30

 

Biroul Electoral Central anunţă că prezenţa la vot până la ora 19:00 a fost de 5,15%.

Prezenţa la vot la Referendumul pentru familie la ora 19:00 era de 5,15%

Din totalul de 18.278.496 de alegători pe listele permanente au votat sâmbătă, până la ora 19.00, 942.381.

Judeţele fruntaşe sunt: Dâmboviţa (7,78%), Bihor (7,61%) şi Dolj (6,90%).

Judeţele cu cea mai slabă prezenţă: Harghita (2%), Covasna (2,11%), Satu Mare (3%). În Teleorman, prezenţa la vot a fost de 5,46%.

În Capitală, prezenţa la vot la ora 19.00 era de 5,88%.

În Diaspora, au votat 36.942 de oameni, cei mai mulţi oameni în Valencia - 278.

Elena Băsescu critică soluţia constituţională a referendumului

Elena Băsescu consideră că familiile monoparentale nu vor fi mai ocrotite, în urma revizuirii Constituţiei prin Referendumul pentru familie.

"Nu poate niciodată vreun decident politic, cu mustaţă sau fără, să ne spună că eu, Anastasia, Sofia şi Traian Junior nu formăm o familie, chiar dacă eu sunt necăsătorită. Solutia constituţională găsită nu va rezolva situaţia,” scrie Elena Băsescu pe Facebook. ”Având în vedere că, în codul civil, se vorbeşte despre faptul că familia are dreptul la ocrotire din partea societăţii şi a statului, iar familiile monoparentale sunt, de cele mai multe ori, cele mai vulnerabile, problematica nu mi se pare deloc lămurită. Ca întotdeauna când am avut ocazia, mi-am exprimat opţiunea pe o temă importantă pentru societate.”

Ora 18:30

Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI, a declarat că în primele 10 ore de la începerea referendumului, au fost înregistrate 29 de sesizări de contravenţii şi infracţiuni privind votul, iar urma verificărilor, patru nu au fost confirmate.

”Fiecare sesizare a fost verificată cu operativitate pentru a fi dispuse măsurile prevăzute de lege. Până acum, patru sesizări nu au fost confirmate, restul fiind soluţionate sau în curs de verificare”, a declarat Monica Dajbog.

Poliţiştii efectuează verificări şi în cazul sesizărilor privind situaţiile de aşa-zis turism electoral.

”Până la ora 17:00, şi-au exercitat dreptul de vot 447 de persoane aflate în 38 de centre de reţinere şi arestare preventivă de la nivel naţional, din cele 513 persoane care au solicitat să voteze prin intermediul urnei speciale. În urma discuţiilor cu preşedinţii birourilor electorale, s-a stabilit ca în 6 centre de reţinere şi arestare preventivă din judeţele Arad, Hunedoara, Harghita, Ialomiţa, Iaşi şi Neamţ, procesul de votare să fie continuat mâine”, a mai spus reprezentantul Ministerului de Interne.

Ora 18:15

O angajată a Primăriei Bistreţi, judeţul Dolj, a fost prinsă cu 17 cărţi de identitate în maşină, care aveau aplicate autocolantul cu inscripţia ”votat”. Pe numele femeii s-a întocmit dosar penal pentru fraudă la vot.

Potrivit purtătorului de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, poliţiştii au fost sesizaţi că într-o comună din judeţul Dolj că o angajată a unei primării ar fi strâns mai multe cărţi de identitate ale unor cetăţeni de localitate şi ar fi votat în locul acestora.

Preşedinte BEJ Dolj, Cristian Nicolae Iliescu, a confirmat pentru Mediafax, că este vorba despre o angajată a Primăriei Bistreţi.

"Am aflat de la un comisar de poliţie, care mi-a solicitat ridicarea listelor, ceea ce nu e posibil astăzi. Dar da, am aflat şi noi despre faptul că o femeie avea asupra ei mai multe cărţi de identitate. Înţeleg că se fac cercetări", a spus Cristian Nicolae Iliescu.

Ora 18:00

Un bărbat din Bucureşti a încercat să fugă cu 80 de buletine pe care le-a luat de pe o masă din secţia de votare, dar a fost prins imediat de jandarmii care păzeau secţia.

”O membră a biroului electoral dintr-o secţie din Bucureşti a sesizat faptul că o persoană ar fi luat de pe masă peste 80 de buletine de vot şi ar fi încercat să fugă cu ele. Persoana a fost prinsă imediat de jandarmii care asigurau paza secţiei”, a declarat Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, care a precizat că bărbatului i s-a întocmit dosar penal.

Ora 17:30

Biroul Electoral Central anunţă că prezenţa la vot înregistrată la nivel naţional până la ora 16:00 era de 3,78%.

Prezenţa la vot la ora 16:00 era de 3,78%

Din totalul de 18.278.496 de alegători înscrişi pe listele permanente, până la ora 16.00, au votat 692.002, adică 3,78%.

Cea mai ridicată prezenţă la vot a fost în judeţele: Bihor (5,53%), Dâmboviţa (5,35%) şi Caraş Severin (4,82%).

Cea mai scăzută prezenţă, la ora 16.00, a fost în judeţele: Harghita (1,50%), Covasna (1,62%) şi Satu Mare (2,25%).

În Bucureşti, prezenţa la vot la ora 16:00 era de 4,42%.

Ora 16:00

Prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan a declarat, sâmbătă, la ieşirea de la urne, că referendumul a fost confiscat pentru a acoperi din neajunsurile care marchează România şi se transformă într-un demers inutil. Ea a votat la Sibiu şi a fost însoţită la secţie de fiul său.

”Am votat din respect faţă de iniţiativa cetăţenească şi faţă de ideea consultării populaţiei prin referendum. Din nefericire, însă, referendumul a fost confiscat de infractorii şi semi-analfabeţii care fac parte din acest Guvern, care au organizat acest referendum cu dorinţa de a acoperi din neajunsurile care astăzi marchează România, de la pesta porcină până la creşterea preţurilor şi scăderea puterii de cumpărare. Ca să nu mai vorbim de încercările disperate de a acoperi dorinţa de albire a dosarelor şi fuga de justiţie. Din nefericire, din cauza acestui comportament politic, acest referendum a fost confiscat şi se transformă într-un demers inutil,” apreciază Raluca Turcan.

Ora 15:30

Primarul oraşului Zimnicea (judeţul Teleorman) Petrică Pîrvu declară că a votat sâmbătă pentru familia tradiţională, pentru că nu se vede cununând doi bărbaţi.

"Am votat pentru familia tradiţională, cum e firesc. Am fost crescut în credinţa ortodoxă, normal că am votat pentru uniunea dintre bărbat şi femeie, cu toată dragostea. Acest referendum e important şi este clar pentru mine: e despre bărbat-femeie. Nu mă văd cu tricolorul sfânt pe piept, cununând doi bărbaţi. Cum ar fi asta? Domnule sau doamna, sărutaţi ”mireasa”! Cui îi spun să sărute mireasa? Cum aş putea să fac asta? Până acum văd că oamenii au înţeles. Avem prezenţă ca şi în ţară, de 3.09%. Azi e zi frumoasă, lumea mai merge la parastas, la biserică, unii fac ţuică. Cu ajutorul lui Dumnezeu, eu zic că mâine o să vină oamenii la urne", crede edilul.

Ora 14:45

Fotbalistul Ciprian Marica şi atras criticile suporterilor după  ce a postat un mesaj pe pagina de Facebook prin care îi îndeamnă pe cetăţeni să meargă la vot şi să pună ştampila în dreptul familiei tradiţionale.

”Mergeţi la vot, trebuie să fim peste şase milioane ca să ne putem păstra familia tradiţională! Votează DA!", a scris Marica.

Ulterior, mai mulţi fani l-au taxat pentru postare: ”Te credeam mai inteligent”, ”Te credeam mai raţional”, ”Familia este apărată de Constituţie, restul este vrăjeală de la Teleorman.” Marica a fost nevoit să le răspundă.

”Oameni buni, imi pare rău ca daţi o tenta politică atunci când comentaţi această postare. Ceea ce cred eu despre familie e dincolo de orice influenţă politica, de susţinerea unui partid sau altul. Asta cred eu despre familie, asa am fost crescut, asa am fost educat ca si creştin ortodox. Am si eu dreptul la o opţiune, ca fiecare dintre voi, nu am nimic personal cu alegerile altora, nu fortez pe nimeni, ci doar imi exprim public această opţiune in ceea ce priveşte strict familia şi nu văd de ce ar trebui sa ma ascund. Nici nu cred ca această opţiune opreşte in vreun fel dezvoltarea altor sectoare. Susţin cu tărie construcţia de autostrăzi, sănătatea, educaţia, sportul, tot ceea ce face bine românilor si României. In rest, va salut si sa auzim de bine!”, a precizat fostul atacant.

Ora 14:30

Biroul Electoral Central a comunicat că, până la ora 13:00, prezenţa la vot a fost de 2,54%.

Prezenţa la vot la nivel naţional la ora 13:00

Din totalul de 18.278.496 persoane aflate pe listele permanente, şi-au exercitat dreptul 464.668.

Prezenţa cea mai mare a fost înregistrată în judeţele: Bihor (3,66%), Dâmboviţa (3,47%), Caraş-Severin (3,38%).

Cea mai slabă prezenţă la urne: Harghita (1,01%), Covasna (1,12%), Satu Mare (1,47%).

În Capitală, prezenţa la vot, la ora 13.00, a fost de 2,88%.

Comparativ, în anul 2009, prezenţa la votul din cadrul referendumului privind parlamentul unicameral şi reducerea numărului de parlamentari la 300, la ora 14.00, a fost de 19,62% . În anul 2012, la referedumul de demitere a preşedintelui de atunci Traian Băsescu, prezenţa la ora 14.00 era de 21,37%. Spre deosebire de aceste scrutinuri, însă, cel de astăzi este organizat pe parcursul a două zile. 

Ora 13:30

Nouă secţii de votare din România au înregistrat o prezenţă la vot de 100% în primele trei ore de la deschiderea secţiilor de votare pentru referendum.

La Şcoala generală din localitatea Cadea, jud. Bihor, au votat toţi cei 932 de oameni aflaţi pe listă şi chiar o persoană în plus, pe listele suplimentare.

Procent de 100% a fost înregistrat şi la o secţie din localitatea Bisoca, judeţul Buzău, unde au votat deja toţi cei 487 de oameni aflaţi pe listele electorale.

De asemenea, cei 105 votanţi aflaţi pe lista de la secţia deschisă la Căminul Cultural Saciova, din Covasna au votat, deşi judeţul era printre codaşe la nivel naţional, cu o prezenţă de 0,47% la ora 10.00.

Alte şase secţii de votare, cele mai multe din mediul rural, au înregistrat deja voturile tuturor celor de pe listele electorale: secţie din Laju (jud.Dolj), Valea Mantei (jud.Prahova), Luminişu (jud.Sălaj), Cralovăţ (jud.Timiş), Beneşti şi Păteşti (jud.Vâlcea).

Ora 13:00

Toate secţiile de votare din ţară s-au deschis şi procesul de vot se derulează în condiţii normale, anunţă Ministerul Afacerilor Interne.

”La situaţia din Sectorul 3, precizăm că au fost deschise toate secţiile de votare după ce preşedinţii care nu s-au prezentat pentru preluarea secţiilor au fost înlocuiţi. Votarea se desfăşoară normal,” a declarat Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI. Nu au fost semnalate probleme deosebite şi s-au primit 12 sesizări de posibile încălcări ale legii, din care 3 nu s-au confirmat.

La Ploieşti, un bărbat s-a plâns că nu a fost lăsat să voteze cu paşaportul, iar în judeţul Prahova, o persoană a votat de două ori, la două secţii diferite.

”Într-o localitate din Prahova, poliţiştii efectuează cercetări după ce o persoană a anunţat pe membrii unei secţii de votare că a votat de două ori la două secţii diferite. Persoana în cauză a spus că a votat de două ori după ce şi-a dat seama că prima dată nu a votat cum şi-ar fi dorit”, a declarat Monica Dajbog.

În judeţul Caraş-Severin, poliţiştii au amendat un bărbat care venise să voteze beat şi înarmat cu un pistol cu bile cu cauciuc.

”Poliţistul care făcea parte din dispozitivul de pază al unei secţii de votare, a observat un bărbat care avea asupra sa un pistol cu bile de cauciuc şi se pregătea să intre în secţie. Acesta a fost condus la subunitatea de Poliţie, unde s-a stabilit că se afla sub influenţa băuturilor alcoolice, sens în care a fost sancţionat contravenţional conform legii privind regimul armelor şi muniţiilor care interzice purtarea armei sub influenţa băuturilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

Ora 12:30

Mihai Sebastian Cergă, membrul USR din secţia de votare de la Liceul Jean Monnet din Bucureşti care a refuzat să dea mâna cu Traian Băsescu a făcut acelaşi lucru şi cu Liviu Dragnea, când acesta a venit sa voteze. Gestul său a fost imitat şi de reprezentantul PNL din comisie şi a fost catalogat de preşedintele PSD drept lipsa celor şapte ani de acasă.

"Am votat pentru ceea ce solicită milioane de români, pentru ceea ce cred eu că ne defineşte ca societate şi naţiune. Cred că e important ca românii să vină la vot pentru că ar fi bine să decidem noi ce e bine pentru societatea noastră. Eu cred că trebuie să decidem noi ce e bine pentru noi", a declarat Liviu Dragnea. Întrebat ce înseamnă familia tradiţională, Dragnea a spus: "Înseamnă un bărbat şi o femeie care fac copii. Eu am doi pe care îi iubesc foarte mult".

Chestionat dacă familiile care nu pot face copii sunt familii tradiţionale, liderul PSD a spus: "Nu e nicio problemă, pot adopta copii"

"Eu nu resping niciun fel de minoritate, nici măcar minoritatea sexuală. Nu încercaţi să spuneţi că acesta e un vot împotriva unei minorităţor. Trebuie să construim un proiect pentru un parteneriat civil. Cât de curând", a mai spus liderul PSD.

Ora 12:00

Preşedintele UDMR Kelemen Hunor nu a putut vota sâmbătă, la Arad, la referendumul pentru redefinirea familiei, pentru că îşi uitase buletinul la Cluj Napoca, transmite corespondentul Mediafax.

”Voi vota, bineînţeles, nu ştiu unde, sunt pe drum. Am vrut, sincer, să votez la Arad, dar vineri la aeroport m-am trezit fără buletin, a declarat Kelemen Hunor la Arad, unde participă la manifestările organizate în memoria celor 13 generali, martiri ai Revoluţiei paşoptiste. ”Nu am buletinul la mine, recunosc. Am vrut să votez la Arad, am stabilit că după ce se termină programul mă duc la vot, dar vineri dimineaţă a trebuit să mă duc la Bucureşti. Am plecat fără buletin.”

Într-o conferinţă de presă la Arad, preşedintele UDMR a declarat că fără participare la vot nu se poate spune că ar exista o democraţie.

”Subiectul referendumului nu a putut fi dezbătut raţional înainte şi am impresia că şi după referendum, mult timp, vom încerca să vindecăm rănile cauzate în această perioadă şi această manipulare care a fost din toate părţile. Poziţia noastră a fost consecventă şi clară, trebuie să participi la referendum, la vot. Democraţia înseamnă participare.(...) Cei care boicotează fac un rău imens pe termen mediu şi lung ideii de democraţie, fiindcă nu poţi să spui credibil, astăzi, că nu mergi la vot şi boicotezi referendumul şi poimâine când vor fi alegeri politice să spui că trebuie să mergi la vot, să participi.”

Kelemen Hunor, preşedinte UDMR

”Moştenirea noastră comună, trasilvăneană, a arătat, din secolele XVI-XVII, că diferite opţiuni religioase pot trăi în linişte în Europa, iar această moştenire cred că trebuia să fie valabilă şi în secolul al XXI-lea. Diferenţele există, lucrurile diferinte şi în ceea ce priveşte viaţa de familie sau orientările sexuale trebuie respectate”, a mai spus liderul UDMR, care crede că referendumul va fi validat, şi ar trebui urmat de o dezbatere în Parlament privind parteneriatul civil.

”Sunt convins că se poate reglementa acea instituţie prin care cei care nu doresc sau nu pot să încheie căsătoria să aibă instituţia reglementată prin lege prin care vor trăi împreună. Aşa cum au reglementat multe ţări acest parteneriat civil în Europa, într-un mod echilibrat şi corect, cred că trebuie să facă şi România. Acest pas trebuie făcut. Sper că această stare de tensiune din societatea românească va dispărea”, a subliniat preşedintele Uniunii.

Ora 11:45

Ministrul Muncii Lia Olguţa Vasilescu speră ca pragul pentru validarea referendumului să fie depăşit, deoarece numărul semnatarilor iniţiativei reprezintă un record pentru România.

”Am votat astăzi cu gândul că se va depăşi chiar pragul aşteptat, pentru că este după Revoluţie, cred, singurul referendum la care s-au pronunţat mai mult de 500.000 de persoane, prin dreptul la iniţiativă. Chiar 3 milioane de persoane, ceea ce e o cifră record pentru România. Este un referendum obligatoriu faţă de altele de până acum, care au fost consultative. Acesta devine o obligaţie pentru Guvernul României să se preocupe şi să facă toate diligenţele, astfel încât Constituţia să poată fi votată aşa cum şi-au dorit cei 3 milioane de români”, a spus ministrul Muncii. ”Nu ştiu exact care va fi rezultatul, pot doar să îl intuiesc şi sper din toată inima că am votat pentru rezultatul pe care îl aşteaptă cei mai mulţi dintre români”.

Ora 11:30

Prezenţa la urne sâmbătă, ora 10:00

Biroul Electoral Central anunţă că prezenţa la vot la ora 10.00, în cadrul referendumului pentru redefinirea familiei, a fost de 0,97%.

Potrivit datelor BEC, din totalul de votanţi aflaţi pe listele permanente, adică 18.278.496, au votat 177.941.

Cea mai mare prezenţă este în judeţul Bihor: 1,61%, Dâmboviţa - 1,35% şi Caraş Severin - 1,35%/.

Cea mai slabă prezenţă a fost înregistrată, la ora 10.00, în Harghita - 0,34% şi Covasna - 0,47%.

În Capitală, prezenţa la vot a fost de 0,85%.

Ora 11:00

Fostul preşedinte al României Traian Băsescu a votat la referendum. El a venit la secţie împreună cu soţia sa şi - după ce a introdus buletinul în urnă - a dat mâna cu membrii comisiei. Unul dintre aceştia a preferat să ignore mâna întinsă de Băsescu, continuând să citească dintr-o carte.

"Da, un domn care citea o carte, ce arată că şi comisia e politizată. Probabil era un pesedist înrăit. Nu nu m-a deranjat. Prostia nu poate să te deranjeze, poţi doar să o compătimeşti", a declarat la ieşire fostul preşedinte. Cel care refuzase să strângă mâna lui Băsescu este membru USR.

Ora 10:00

Doar 10 persoane din cele 1.200 înscrise pe listele secţiei din Ploieşti unde a votat vicepremierul Graţiela Gavrilescu s-au prezentat la urne în primele 3 ore ale referendumului de sâmbătă.

”Să nu uităm că referendumul reprezintă o responsabilitate civică a fiecăruia dintre noi,” a declarat Gavrilescu la ieşire. ”În semn de respect şi ţinând cont că este şi un drept constituţional prin care milioane de români au semnat ca acest referendum să aibă loc, eu consider că ar trebui cat mai mulţi români să vină astăzi şi mâine la vot, să exprime exact în ceea ce cred. Eu vă spun că votul meu a fost clar pentru ca sănătatea acestui popor şi a întregii omeniri să continue, aşa cum cred că suntem noi creaţi de la Dumnezeu.” 

Ora 9:30

Patriarhul Daniel a votat Şcoala ”Ienăchiţă Văcărescu” din Capitală şi a declarat că participarea la referendum e o onoare.

”Am votat pentru modificarea în forma pe care a făcut-o Parlamentul României şi am menţionat faptul că, ţinând seama de scopul acestui referendum, participarea la vot este un drept, o onoare şi o binecuvântare”, a declarat Patriarhul Daniel, după ce a ieşit din cabina de vot.

Ora 9:00

Premierul Viorica Dăncilă a venit devreme la secţia de votare de la Liceul Jean Monnet din Bucureşti, pentru că va pleca ulterior la un eveniment la Focşani.

"Consider că consultarea cetăţenilor este esenţa democraţiei,” a declarat Dăncilă la ieşirea din secţie. ”Este datoria civică a fiecăruia dintre noi să ne exprimăm în legătură cu temele importante pentru societate. Tema familiei este una importantă pentru noi toţi. Am votat pentru valorile în care eu cred. Cred că este datoria noastră civică să ne exprimăm punctul de vedere. Această consultare este expresia democraţiei şi cred că fiecare dintre noi avem datoria să ne exprimăm într-un fel s-au altul." 

Nu este clar în ce valori crede Dăncilă, având în vedere că - în martie 2015 - a votat în favoarea Raportului Parlamentului European privind căsătoriile dintre persoanele de acelaşi sex.

Mihai Fifor (PSD) - DA, Dan Barna (USR) - boicot

Ministrul Apărării Mihai Fifor a ţinut să-şi facă publică poziţia în favoarea revizuirii Constituţiei de la primele ore ale dimineţii, chiar dacă încă nu plecase de acasă către secţia de votare.

”Am să votez astăzi DA, cu toată inima, la referendum. Un vot dat pentru copiii noştri şi pentru valorile consfinţite de veacuri de poporul român. 6-7 octombrie, mergem la Referendum!”, a scris el pe Facebook.

Tot pe Facebook, dar într-un mesaj mult mai elaborat, şi-a anunţat şi preşedintele USR Dan Barna intenţia de a boicota referendumul, înşirând motivele pentru care îl consideră un demers inutil.

Ora 8:15

Mitropolitul Ardealului ÎPS Laurenţiu a fost printre primii alegători care au votat la referendum în muncipiul Sibiu, imediat după deschiderea secţiilor.

”Îl rog pe bunul Dumnezeu ca să ne lumineze pe toţi şi să apărăm ceea ce e mai sfânt în viaţa noastră. Ne-am născut în familie, am crescut în familie şi votul acesta democratic este pentru noi şi pentru urmaşii noştri, pentru copiii noştri şi pentru nepoţii noştri. Să ne ajute Dumnezeu,” a declarat ÎPS Laurenţiu.

IPS Laurenţiu, mitropolitul Ardealului, votează la referendum

Ora 8:00

Ca la fiecare alegeri, în mai multe secţii de pe teritoriul României, votul nu a putut începe la timp, din cauză că preşedinţii secţiilor nu au venit sau nu au preluat materialele necesare.

”În majoritatea secţiilor de vot, procesul de votare deja a început,” a declarat Monica Dajbog, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne. ”Din informaţiile primite până în prezent sunt câteva excepţii, din cauza faptului că preşedinţii biroului de votare nu au preluat materialele necesare votării sau nu s-au prezentat la secţia de vot. Astfel de situaţii au fost înregistrate în Sectorul 3 al Capitalei. La o secţie dintr-o localitate din Teleorman, urmează să fie desemnat un alt preşedinte de secţie, după ce preşedintele iniţial a anunţat că a avut un deces în familie.”

În timpul campaniei şi în ziua de dinaintea referendumului, au fost înregistrate 48 de incidente electorale, majoritatea având legătură cu amplasarea ilegală a unor bannere, afişarea a mijloacelor de propagandă în alte locuri decât cele prevăzute de lege sau distrugerea afişelor electorale. Amenzile aplicate se ridică la suma de 3.500 lei, a mai precizat Monica Dajbog.

Una votăm la Strasbourg, alta la Bucureşti

Viorica Dăncilă şi Maria Grapini au votat PENTRU căsătoriile homosexuale în martie 2015, în plenul Parlamentului de la Strasbourg, dar în România susţin revizuirea Constituţiei. De altfel, majoritatea europarlamentarilor români au votat la fel. Iată lista completă a celor care nu au avut o problemă să aprobe căsătoriile între persoane de acelaşi sex la nivel european: de la PSD Viorica Vasilica Dăncilă, Victor Boştinaru, Andi Cristea, Cătălin Ivan, Dan Nica, Ioan Mircea Paşcu, Daciana Sârbu, Claudia Ţapardel şi Ciprian Tănăsescu. De la PNL: Cristian Buşoi, Ramona Mănescu, Norica Nicolai şi Adina Vălean. De la UNPR: Damian Drăghici şi Doru Frunzulică. De la PC: Maria Grapini şi Laurenţiu Rebega. De la PMP: Siegfried Mureşan şi independenţii Mircea Diaconu, Monica Macovei şi Cristian Preda.

Ora 7:05

Primii alegători din România au venit la referendum.

Tabăra care se opune referendumului acuză folosirea simbolurilor naţionale şi a Centenarului Marii Uniri de la 1918 pentru manipularea electoratului. ”Observaţi cum căsătoriile dintre persoanele de acelaşi sex au devenit o problemă naţională,” transmite pe twitter sociologul Orel Beilinson din Israel. ”Acum se vorbeşte de unitate naţională, caracterul naţional şi independenţa naţiunii. Persoanele #LGBTQ sunt din nou sacrificate pe altarul #naţiunii.”

Ora 7:00

S-au deschis cele 18.662 de secţii de votare de pe teritoriul naţional. Nu uitaţi, cetăţenii cu drept de vot care nu se află în localităţile de domiciliu pot vota în orice secţie doresc, pe liste suplimentare. Iată, încă o dată, mesajele cele mai puternice ale celor două tabere:

Ora 00:30

Încă o secţie de votare din Australia, cea de la Adelaide, a fost deschisă. 

Sâmbătă, ora 00:00

S-au deschis secţiile de votare din Brisbane, Canberra, Sydney şi Melbourne, Australia

Vineri, ora 22:00

Jurnalista Alison Mutler, corespondentul Associated Press la Bucureşti încă din anii '90, explică foarte clar şi succint Referendumul din România.

Vineri, ora 21:00

Referendumul pentru redefinirea familiei a început în Auckland, Noua Zeelandă, unde era deja ora 7:00, anunţă Ministerul Afacerilor Externe. A fost deschisă Secţia nr.16, cea mai îndepărtată secţie de votare organizată în străinătate.

"În ansamblu, votul în străinătate se va desfăşura pe durata a 58 de ore. Raportat la fusul orar din România, procesul electoral din străinătate se va încheia luni, 8 octombrie 2018, pe Coasta de Vest a SUA şi Canada (secţiile de votare de la Los Angeles, Seattle, San Francisco, Las Vegas, Sacramento, Phoenix şi Portland în SUA, respectiv Vancouver în Canada) la ora 07:00, ora României," precizează MAE.

Pentru Referendumul naţional pentru revizuirea Constituţiei din 6 şi 7 octombrie 2018, au fost organizate 378 de secţii de votare în afara ţării. Cele mai multe sunt în Italia (58), Spania (48), Republica Moldova (35), Statele Unite ale Americii (32), Marea Britanie (19), Franţa (15), Germania (14).

Lista completă a secţiilor de votare organizate în străinătate este disponibilă AICI.

Autoritatea Electorală Permanentă a anunţat, vineri, că 18.950.674 de cetăţeni cu drept de vot figurează în Registrul electoral, cu 1.047 mai puţini faţă de ultima informare, dată pe 2 octombrie. Dintre numărul total, 672.178 de cetăţeni români au domiciliul în străinătate. Numărul total al secţiilor de votare organizate în România este de 18.662

Referendumul pentru familie se va desfăşura pe parcursul a două zile, 6 şi 7 octombrie 2018, între orele 7:00 şi 21:00, ora locală şi va costa 163,712 milioane de lei, potrivit unui anunţ al Guvernului. Referendumul va fi validat de Curtea Constituţională, care va decide şi la ce bază de calcul se va raporta în decizia de validare.

 

Citește și: