Departamentul Politic
7310 vizualizări 20 nov 2018

Decizia pre;edintelui de a respinge propunerile care Lia Olguţa Vasilescu şi Ilan Laufer să fie numiţi miniştri a determinat reunirea de urgenţă, în sediul din Kiseleff, a Biroului Politic Naţional al PSD. Au fost prezenţi Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă, Lia Olguţa Vasilescu, Dragoş Benea, Rodica Nassar, Mihai Fifor şi Ionel Arsene. Niculae Bădălău, noul ministru al Economiei a venit la Kiseleff, însă a plecat înaintea începerii şedinţei. De asemenea a venit fugitiv şi primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă.

Potrivit unor surse ale formaţiunii, social-democraţii au votat ca Lia Olguţa Vasilescu să fie propusă pentru Ministerul Dezvoltării, iar Mircea Drăghici pentru portofoliul Transporturilor..

La ora 13:00, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că nu e de acord cu două din propunerile de remaniere a Guvernului Dăncilă.

"Am primit o propunere de remaniere a Guvernului. Această remaniere, după părerea mea, este o soluţie slabă,” afirmă preşedintele României. ”Sunt în continuare de părere că soluţia corectă pentru România ar fi fost şi este în continuare soluţia înlocuirii acestui Guvern care a creat multe probleme României. Dar până atunci, avem această remaniere. Sunt de acord să se facă o remaniere, însă trebuie să ţin cont de câteva lucruri aici.

În primul rând, este nevoie să ne amintim că ne aflăm în faţa unei provocări grele. Preşedinţia Consiliului UE, pe care o vom prelua de la 1 ianuarie 2019, poate să ducă la un succes al României doar în măsura în care ministerele îşi fac treaba şi abordarea României e una coerentă. Concluzie. E nevoie de miniştri care performează foarte bine.”

Preşedintele a precizat că trebuie să se ţină cont e că România mai are foarte puţin timp până la preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene: "Deja au început şi sunt în plină desfăşurare vizitele din partea instituţiilor europene, pentru a ne ajuta şi a verifica dacă sunte pregătiţi pentru a prelua această preşedinţie. Deci trebuie să acţionăm repede. Având în vedere aceste lucruri, am emis decretul de remaniere, ţinând cont de propunerile formulate."

Şeful statului nu are însă de gând să-i numească pe Lia Olguţa Vasilescu la Ministerul Transporturilor şi pe Ilan Laufer la Ministerul Dezvoltării Regionale.

"Aşadar se revocă din funcţia de membru al Guvernului miniştrii Vasilescu, Andruşcă, Cojocaru şi Bran. Se ia act de demisia ministrului Fifor şi se numesc în funcţia de membru al Guvernului următorii: domnul Leş, Budăi, Bădălău, Breaz, Petrescu, domnul Matei. Celelalte două propuneri le consider nepotrivite şi vor fi refuzate. Depunerea jurământului va avea loc la ora 15.30, în această sală", a conchis preşedintele.

Klaus Iohannis nu l-a menţionat însă pe Paul Stănescu printre miniştrii pentru care a semnat decret de remaniere.

Secretarul general al PSD, Codrin Ştefănescu a reacţionat imediat la refuzul preşedintelui de a semna numirea celor două propuneri.

”Este inadmisibil modul în care se comportă preşedintele României. Aici vorbim de sabotarea continuă a intereselor româneşti,” acuzxă Ştefănescu. ”Cum poţi să refuzi nişte miniştri fără nişte explicaţii pentru români? Adică pe ce considerente refuzi? Totuşi, declaraţiile astea halucinante trebuie să se oprească odată şi dl Iohannis să intre în limitele constituţionale. Ce motiv are s-o refuze pe Olguţa Vasilescu? Când vorbim de Iohannis există riscuri. Într-o ţară normală nu s-ar fi petrecut aşa ceva niciodată, dar noi ne-am obişnuit cu reacţiile dl Iohannis. Ba să susţină abuzurile. (...) Când coaliţia de guvernare propune ceva nu faci decât să iei act.”

PSD caută soluţii pentru rezolvarea rapidă a situaţiei, unele chiar inedite.

”Se pot face multe lucruri, putem inversa: să propunem pe Olguţa la Dezvoltare şi Ilan la Transporturi şi să nu poată refuza. În orice caz, suntem şocaţi. Olguţa Vasilescu e unul dintre cei mai buni manageri pe care i-am avut. Nu sunt schimbătoare vremurile şi oamenii de partid sunt oameni competenţi. În funcţie de ce ne-am propus, trebuie să apăsăm un pic pe acceleraţie, pentru că în ultima perioadă am tot fost şicanaţi de dl Iohannis, de grupurile #rezist şi de rezoluţia în PE şi de grupurile în Parlamentul European,” a adăugat Ştefănescu.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Eugen Nicolicea a declarat că Executivul ar trebui să analizeze o eventuală sesizare la Curtea Constituţională a unui conflict juridic între Guvern şi Preşedinţie, după ce şeful statului a decis să refuze numirea celor doi miniştri.

Primul lucru pe care Guvernul îl va face este acela de a analiza situaţia. A doua este să examineze mai multe posibilităţi, printre care sesizarea CCR pe un conflict juridic de natură constituţională. După cum ştiţi, posibilitea refuzului la numire o singură dată a fost tranşată de CCR, în timp ce posibilitatea refuzului la revocare nu există deocamdată în nicio decizie a CCR şi nu există, de altfel, niciun precedent”, apreciază vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Eugen Nicolicea (PSD).

Problema apărută acum este faptul că şeful statului nu a acceptat o revocare a unui ministru, acest lucru fiind o premieră.

”Sunt mai multe situaţii. Diferenţa între unii propuşi şi unii care au fost revocaţi sau care şi-au dat demisia, este că dna Olguţa Vasilescu era posesoarea a două propuneri, de revocare şi de numire, fiind legate în ele, nimeni nu îşi imagina că încurcătura bine făcută: te accept să fii revocat, dar nu te accept să fii numit”, a arătat Nicolicea

Întrebat care ar fi conflictul între instituţii, Nicolicea a răspuns: ”Simplu. Dna premier a făcut nişte propuneri de care nu s-a ţinut cont şi legat de revocări, nu cred că există vreo motivaţie ca preşedintele să se poată opune unei revocări. Înţeleg la numire, inventezi motive, mapa profesională - cum a zis Băsescu, sau alte motive - dar la revocare nu înţeleg ce motiv poate să invoce”.

Preşedintele poate refuza o singură dată propunerea de numire a unei persoane în funcţia de ministru, iar Guvernul trebuie să nominalizeze pe altcineva, a decis în urmă cu zece ani CCR, după ce fostul şef al statului, Traian Băsescu, refuzase să o numească la conducerea Ministerului Justiţiei pe Norica Nicolai.

Curtea s-a pronuntat, în urmă cu zece ani, cu privire la cererea de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre Guvern şi fostul preşedinte Traian Băsescu, formulată de premierul de atunci, Călin Popescu Tăriceanu, în urma refuzului lui Traian Băsescu de nominalizare a Noricai Nicolai la conducerea Ministerului Justiţiei.

Curtea Constitutionala a decis, cu majoritate de voturi, că preşedintele României "poate refuza, o singura dată, motivat", propunerea premierului de numire a unei persoane în funcţia vacantă de ministru.

"Prim-ministrul este obligat să propună o altă persoană," se arată în decizia CCR 98/2008, care este definitivă şi general obligatorie.

 

Citește și: