Alexandru Costea
609 vizualizări 3 iun 2019

„PSD consideră că obiecţiile preşedintelui Iohannis faţă de ordonanţa de urgenţă privind alegerea preşedinţilor de consilii judeţene prin vot uninominal, direct au la bază o abordare populistă, contrară principiilor democratice. Practic, ordonanţa de urgenţă criticată de preşedinte ia puterea de la partide şi o redă cetăţenilor. Preşedinţii de consilii judeţene vor fi aleşi direct de către cetăţeni şi nu vor mai fi decişi la masa verde, prin trocul dintre partide, cum se întâmpla până acum. Prin urmare, poziţia actuală a preşedintelui faţă de această măsură intră în contradicţie cu referendumul recent în care acesta susţinea că cetăţenii sunt cei care trebuie să aibă ultimul cuvânt”, se arată într-un comunicat remis Mediafax.

Potrivit social-democraţi,e motivele invocate de preşedinte în critica asupra ordonanţei sunt la fel de inconsistente şi lipsite de fundament.

„Argumentul că preşedintele de CJ nu ar trebui ales direct, pentru că nu ar „exista un popor al judeţului” este ridicol şi sfidător la adresa locuitorilor oricărui judeţ. Dacă acest argument s-ar aplica în mod similar primarilor, ar însemna că nici aceştia nu trebuie aleşi pentru că nu există un „popor al localităţii”, ceea ce este în mod evident absurd. În ce priveşte obiecţia că PSD ar schimba regulile în timpul jocului, subliniem că, dimpotrivă, această reglementare a fost adoptată prin procedură de urgenţă tocmai pentru a respecta recomandarea Comisiei de la Veneţia ca orice modificare în materia electorală să fie făcută cu cel puţin 12 luni înainte de următoarele alegeri. Astfel, partidele şi potenţialii candidaţi vor avea timp suficient pentru a se pregăti până la alegerile locale de anul viitor”, se mai arată în comunicatul PSD.

Social-democraţii mai susţin că este irelevantă critica lui preşedintelui Iohannis că preşedintele de consiliul judeţean nu ar fi menţionat în Constituţie, pentru că nimic din Legea fundamentală nu interzice organizarea de alegeri pentru această poziţie de autoritate în administraţia locală.

„Dimpotrivă, potrivit art. 122. alin. 2 din Constituţie, Consiliul judeţean este ales şi funcţionează în condiţiile legii, ceea ce înseamnă că reglementarea în acest domeniu este lăsată la aprecierea legiuitorului. Subliniem totodată că această reglementare nu este o iniţiativă proprie a PSD, ci o solicitare exprimată de 29 de preşedinţi de consilii judeţene de la mai multe partide politice, inclusiv de la PNL, cum ar fi cei de la Alba, Arad, Braşov, Călăraşi, Sibiu şi Suceava”, mai arată social-democraţii.

Reacţia PSD vine după ce Iohannis a transmis că votul dat în Senat reprezintă un act de crasă sfidare a românilor care şi-au exprimat opţiunea clară la referendum.

„PSD şi ALDE continuă să obstrucţioneze justiţia, făcând scut în jurul lui Călin Popescu-Tăriceanu pentru a-l scăpa de urmărirea penală. Preşedintele României, Klaus Iohannis, consideră că votul dat astăzi în Senat reprezintă un act de crasă sfidare a românilor care şi-au exprimat opţiunea clară la referendumul din 26 mai. La doar câteva zile după ce românii au sancţionat explicit şi dur politica PSD-ALDE de a pune instituţiile statului în slujba protejării politicienilor cu probleme penale, senatorii majorităţii se dezic de mandatul primit de la cetăţeni. Parlamentarii PSD-ALDE, prin votul de astăzi, se descalifică în faţa propriilor cetăţeni şi dovedesc astfel că nu sunt altceva decât o ruşine pentru ţara lor”, se arată într-un comunicat de presă remis Mediafax.

Foto: Hepta

 

Citește și: